Kínban van Kínával az Unió

Publikálás dátuma
2019.03.22. 19:00

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Nincs egyetértés abban sem az európai vezetők között, hogyan kellene viszonyulni a távol-keleti óriáshoz.
Az európai uniós vezetők csütörtökön kezdődött brüsszeli találkozójának második napja főként a Kínával fenntartott viszonyról szóló vitával telt. Az EU-Kína csúcsot április 9-ikén rendezik, és az EU27-ek az erre való felkészülés jegyében tárgyaltak a kétoldalú kapcsolatokról. Donald Tusk, az állam- és kormányfői fórum, az Európai Tanács elnöke a tanácskozás végén tartott sajtótájékoztatóján ezt úgy foglalta össze: „szeretnénk kiegyensúlyozott viszonyt, amely a tisztességesen versenyen és az egyenlő piacra jutási feltételeken alapul.” Az EU szeretné meggyőzni Kínát, hogy a Kereskedelmi Világszervezet reformjáról szóló megbeszélések az ipar állami támogatására is kiterjedjenek. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök Kínát vetélytársnak nevezte, a kétoldalú viszonyt pedig „jónak, de nem kiválónak”. Kifogásolta a kereskedelemben megmutatkozó és egyensúlytalanságokhoz vezető aránytalanságokat. „Az európai árucikkek nehezen jutnak be a kínai piacra” — fejtette ki, hozzátéve: „míg az ázsiai ország vállalatai részt vehetnek európai közbeszerezésekben, addig a kínai fél akadályokat gördít az európaiak elé”. A csúcs záróközleménye Kína említése nélkül leszögezi: az Európai Uniónak fel kell vérteznie magát a harmadik országok tisztességtelen gyakorlatával szemben, felhasználva erre saját közbeszerzési szabályait és a rendelkezésére álló kereskedelmi védintézkedéseket. Krišjānis Kariņš lett kormányfő a vitában azt hangsúlyozta, hogy miközben az EU piaca nyitott és szigorú versenyjogi szabályok jellemzik, addig a kínai piac zárt. Értesülések szerint Orbán Viktor magyar kormányfő is hozzászólt a napirendi ponthoz, és védelmébe vette az úgynevezett 16+1 kezdeményezést, Kína, valamint 16 kelet- és közép-európai állam közös infrasturkturális együttműködését, amely egy 10 milliárd dolláros kínai hitelkeretből valósul meg. Sok nyugati tagállam ugyanakkor Peking trójai falovának tekint az együttműködési formára. Az ázsiai országgal kapcsolatos az a hír is, hogy az Európai Bizottság két héten belül közzéteszi ajánlásait az 5G-s hálózatok biztonságát célzó közös lépésekről. A kínai Huawei cég rendkívül gazdaságosan és hatékonyan tud ilyen hálózatokat építeni, ám sok országban attól tartanak, hogy megbízása nemzetbiztonsági kockázatokat jelent, mert kapcsolatban áll a pekingi kormánnyal. A cég ellen vizsgálat folyik az Egyesült Államokban.

A francia elnök nem érti

Emmanuel Macron francia elnököt egy francia újságíró megkérdezte: mit szól ahhoz, hogy a Fideszt felfüggesztették az Európai Néppártban. Az államfő válaszából kiderült, hogy nem érti, mi történt. „Nem vagyok az EPP tagja, de nem világos a helyzet… Ha jól értem, Orbán továbbra helyet foglal is a pártban, vagyis semmi sem változott. Ez kétségtelenül jó hír a számára, de az európai építkezés számára nem az.”

Frissítve: 2019.03.22. 20:45

Őrizetbe vettek 11 embert terrortámadás előkészítésének gyanúja miatt Németországban

Publikálás dátuma
2019.03.22. 18:28
Terrorelhárítók gyakorlatoznak Bernauban
Fotó: PATRICK PLEUL / AFP/dpa
A razziában mintegy kétszáz rendőr vett részt, köztük terrorelhárítók.
Iszlamista indíttatású terrortámadás előkészítésének gyanúja miatt őrizetbe vettek 11 embert pénteken Németországban. Német hírportálok beszámolói szerint a gyanúsítottakat egy kora reggel kezdődött nagyszabású rendőri műveletben fogták el Hessen és Rajna-vidék-Pfalz tartományban. A Hessen tartományi bűnügyi hivatal irányításával végrehajtott razziában mintegy kétszáz rendőr vett részt, köztük terrorelhárítók. A hatóságok feltételezése szerint a csoportnak három vezetője van, egy offenbachi illetőségű 21 éves férfi és egy 31 éves wiesbadeni testvérpár. A szélsőséges iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus hívei, lőfegyverekkel és egy nehéz járművel akartak merényletet végrehajtani, céljuk az volt, hogy kioltsák minél több hitetlennek tartott, nem muszlim vallású ember életét. Fel is vették a kapcsolatot fegyverkereskedőkkel, béreltek egy járművet és gyűjtést kezdtek a fegyverek megvásárlására és a merénylet egyéb költségeire. A rendőrök a több helyszínen tartott házkutatásokon lefoglaltak több mint 20 ezer euró (6,3 millió forint) készpénzt, több kést, kisebb mennyiségű kábítószert, valamint iratokat és adathordozókat. Az eljárás egyelőre tíz, 20 és 42 év közötti ember ellen irányul, terrorizmus finanszírozásával és bűncselekményre szövetkezéssel gyanúsítják őket. A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) legutóbbi – a hatóság vezetője, Holger Münch által egy februári konferencián ismertetett – adatai szerint hét iszlamista motivációjú merényletet akadályoztak meg a legutóbbi nagyszabású németországi terrortámadás, a 2016 decemberében egy berlini karácsonyi vásáron elkövetett tömeges gázolás óta. A hatóságok mintegy 750 terrorveszélyes embert tartanak nyilván, közülük 450-en tartózkodnak Németországban, ebből 120-an börtönben – mondta a BKA elnöke.
Szerző

Macron: A törzsi logika győzedelmeskedett a Fidesz felfüggesztésénél

Publikálás dátuma
2019.03.22. 18:27
Emmanuel Macron francia államfő
Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
Ez a döntés pontosan ugyanolyan, mint amilyeneket az Európai Néppártban erről a témáról az elmúlt években hoztak – mondta a francia államfő.
Az uniós csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón megkérdezték Emmanuel Macron francia elnöktől, hogy mit gondol a Fidesz tagságának felfüggesztéséről az Európai Néppártban (EPP). Macron elsőként felhívta a figyelmet arra, hogy nem tagja az EPP-nek, ezért kívülről látja csak az ügyet, viszont nem világos számára, hogy mi történt. Hozzátette: Orbán Viktor pártjának EP-képviselői maradnak a frakcióban, tehát szerinte semmi nem változott – derül ki az Eurologus beszámolójából. A francia elnök úgy vélekedett, hogy a döntés jó hír Orbán Viktornak és az EPP-nek, de nem túl jó hír az európai projekt tisztaságának és következetességének. Ő maga jó személyes kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, és lehet dolgokról vitatkozni, de egy ponton túl már világosan kell fogalmazni, és vannak olyan ellentétek, amelyeket nem lehet összebékíteni. Ez a döntés pontosan ugyanolyan, mint amilyeneket az Európai Néppártban erről a témáról az elmúlt években hoztak – jelentette ki. A francia államfő úgy fogalmazott, hogy 
„ez a döntés azt jelenti, hogy a törzsi logika győzedelmeskedett az elvek felett”.

Szerző