Valójában a BMW-gyár építése miatt szünetelhet a vonatközlekedés Debrecennél

Publikálás dátuma
2019.03.20. 20:57
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (Derke) szerint nem pályakarbantartás áll a háttérben.
Április elsejétől több mint nyolc hónapra lezárja a MÁV a Debrecen és Balmazújváros közötti vasútvonalat. A vasúttársaság hivatalos közlése szerint pályakarbantartási munkák miatt, a Derke viszont arról ír, hogy szó sincs pályakarbantartásról – vette észre a Magyar Hang. Az egyesület a Facebook-oldalán azt közölte:  
„Habár a hirdetmény pályakarbantartásról szól, a valódi ok az, hogy az autógyár építéséhez kapcsolódó tehervonati forgalmat kell kiszolgálni...”

Szerző

Nevet a Mazsihisz, és arra kéri Köves Slomót, ne hagyja abba

Publikálás dátuma
2019.03.20. 19:48
Heisler András
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Az EMIH vezető rabbija politikai ambíciókat tulajdonított a Mazsihisz elnökének. Ezzel sikerült derültséget keltenie.
Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija interjút adott a Válaszonline.hu-nak. Ebből kiderült: a rabbi többször elmondta már Andrásnak – azaz Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének –, rossz, ha a zsidó közélet ennyire átpolitizálódik és belehelyezkedik a szekértáborokba. Köves Slomó hozzátette, hogy szerinte „nyilván belejátszhatnak ebbe” a Mazsihisz elnökének „személyes politikai ambíciói” is. Nem állította, hogy így van, „csak pletykát hallottam”. Ennek értelmében Heisler nem pártalapításra készül, hanem „inkább csatlakozik valamelyik párthoz. De mondom, mindez pletyka” – nyilatkozta a rabbi.   A Mazsihisz közleményben fejezte ki háláját Köves Slomónak, „amiért purim előtt megnevettetett bennünket”. (A purim a vallásos zsidóság egyik ünnepe.) A Mazsihisz lassan megszokja – olvasható –, hogy Köves rabbi médiapolitológusként, vagy pártszóvivőként a Jóistenről, a judaizmusról csak elvétve beszél: kizárólagos érdeklődési köre a politikai hatalom és az azzal kapcsolatos „pletykák”.
A Mazsihisz ténylegesen is egyház, ezért az EMIH-hel szemben nem foglalkozik napi 24 órában pártpolitikával, de „kevés ráérő időnkben érdeklődve figyeljük Köves rabbi helyezkedését”. Most éppen az jutott eszébe – áll a közleményben –, hogy Heisler András egy „pletyka” szerint csatlakozni fog egy politikai párthoz. A Mazsihisz nem tér ki arra, hogy a rosszindulatú pletykák terjesztéséről mit tart a zsidó hagyomány, „mert a zsidó hagyomány érezhetően már régen nem foglalkoztatja Köves rabbit”.  A magyar közvélemény – folytatódik a szöveg – pontosan látja, melyik zsidó szervezet csatlakozott ténylegesen egy párthoz, és melyik szervezet független. Heisler András nem kíván semmilyen párthoz csatlakozni. Rendkívül mulatságos, amikor Köves, mint a „választási kampányszórólapok sztárja” vádol meg más egyházi vezetőt politikussággal. A közlemény így zárul: „Arra kérjük Köves Slomót, semmiképpen ne hagyja abba, mert remekül szórakozunk. Egyébként meg boldog purimot kívánunk minden zsidó honfitársunknak, ha az EMIH-ben még ráérnek a pártpolitizálás mellett ünnepelni, akkor természetesen nekik is.”
Szerző

Közterület-használhat: nem határozhat meg akármilyen árat az önkormányzat

Publikálás dátuma
2019.03.20. 19:29

Fotó: Shutterstock
A díjak megállapítása nem szakadhat el attól az alapelvtől, hogy a gazdasági szolgáltatás értékét hivatott kifejezni.
A közterület-használati díjnak a gazdasági szolgáltatás értékéhez kell igazodnia – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) egy kirívóan magas díjat megállapító önkormányzati rendelet mellékletének megsemmisítésével kapcsolatban. Az Ab szerdán közzétett határozatában rámutatott: bár az önkormányzati tulajdonú közterületek használatára vonatkozó szabályok, díjak megállapítása a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozik, nem szakadhat el attól az alapelvtől, hogy a gazdasági szolgáltatás értékét hivatott kifejezni. Az Ab bírói kezdeményezésre megsemmisítette egy önkormányzati rendelet mellékletének azon pontját, amely meghatározta a mozgóbolti árusításra vonatkozó díjtétel napi összegét, mivel az egyértelműen hátrányosabb volt, mint az árusító fülkék elhelyezésének díja: több mint kétszázszoros eltérést mutatott. Az Ab kiemelte, hogy ezt a hátrányos megkülönböztetés nem igazolható azzal, hogy más önkormányzatok is hasonló díjat vezettek be. A közterület-használati díj nem arra való, hogy olyan helyi törekvésekhez használják fel, amelyek nem állnak összefüggésben a közterület-használat gazdasági értékével – tették hozzá.      A határozata kitér arra, hogy ennek a díjnak alapvetően olyan tényezőkhöz kell igazodnia, mint például a terület nagysága, településen belüli elhelyezkedése, a használat módja, időtartama. Alkotmányosan nem indokolható a közterület-használati díjat olyan szempontokra alapítani, amelyek a területhasználat értékével nincsenek összefüggésben. Az Ab korábbi határozataiban is rámutatott már arra, hogy önkényes, ezért alkotmányellenes a közterület-használat díjának olyan szabályozása, amely a szolgáltatástól független szempontok alapján, kirívóan magas díjfizetési kötelezettséget ír elő egyes vállalkozókra. Az Ab tanácsa a döntést különvélemény nélkül hozta meg. A határozat teljes szövege elérhető az Ab honlapján.