Előfizetés

Megérkezett az első fecske Derecskére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.19. 10:10

Fotó: Facebook/Mentsük meg a fecskéket csoport
A fészkükben átvészelik a hajnali fagyokat a korán érkező fecskék, és etetni sem kell őket, mert már vannak repülő rovarok, amiket megehetnek.
Már be is ült a fészkébe a Derecskén megjelent első fecske - tudatta egy lelkes madárvédő a Mentsük meg a fecskéket! Facebook-csoportban. A korán érkező fecskék bár ki vannak a téve a hajnali fagyoknak, a fészkükben átvészelik ezt az időszakot, és az élelmezésük is megoldott, mert már vannak levadászható repülő rovarok - írta a bejegyzést kiszúró Sokszínű Vidék
Mint megírtuk, veszélyben vannak a fecskék, Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője szerint, ha nem változtatunk, 2020-ra eltűnhetnek Magyarországról a rovarok által terjesztett betegségek elleni biológiai védelmezőink. A szakember mindenkit arra kért, még véletlenül se verjük le a fecskefészkeket.  

Mindent elborít a műanyagzacskó Pusztazámornál (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.18. 13:13

Fotó: Hulladékvadász
Több kilométer hosszan mindent beborít a műanyaghulladék Pusztazámornál. A Hulladékvadász nevű szervezet tagjai videót is készítettek a megdöbbentő szennyezésről.
Egy Facebook-bejegyzés alapján tartottak terepszemlét hétvégén a Hulladékvadászok. Meglepetésükre a Pusztazámor és Tárnok határában lévő mezőn több kilométer hosszan mindent beborítanak a csomagolóanyagok; a fák, a bokrok, és az út menti árok is műanyagzacskókkal van tele.  
Mint írják, az a kérdés, hogy honnan került a tömérdek szemét a természetbe, annál is inkább érdekes, mert a helytől pár száz méterre található a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ. A környezetvédő szervezet a területen tapasztalt állapotokról tájékoztatja az önkormányzatot.
Hétfőn kezdődik a TeSzedd! elnevezésű hulladékgyűjtési akció. A JÖN Alapítvány a Cigicsikkmentes február és a Tudatos Tavasz kampánya után idén májusban is meghirdeti a csomagolásmentes hónapot.

Negyven kiló műanyagzacskót találtak egy partra vetődött bálna gyomrában

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.18. 11:28

Fotó: Facebook/D'Bone Collector Museum
Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában, amelynek tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a tenger - számolt be róla a The Guardian online kiadása hétfőn.
A fiatal Cuvier-féle csőröscet az emésztőrendszeri sokk miatt pusztult el, miután negyven kilogramm műanyagzacskót nyelt le.
A Mindanao szigeti Davao város D'Bone múzeuma Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a boncoláskor 40 kilogramm műanyagzacskót, köztük 16 rizses zsákot, négy, banánültetvényeken használt zsákot és rengeteg bevásárlózacskót vettek ki az emlős gyomrából. A múzeum tengerbiológusai szerint soha ennyi műanyagot nem találtak egyetlen bálnában sem.
 Rohamosan nő az eldobható műanyagzacskók használata Délkelet-Ázsiában. 2017-ben az Ocean Conservancy tengervédő szervezet azt állapította meg, hogy Kínában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnamban több műanyagot zúdítottak az óceánba, mint a világ többi részén együttvéve. Darrell Blatchley tengerbiológus, a múzeum tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt tíz évben boncolt delfinek és bálnák közül 57-et ölt meg a gyomrukba jutott műanyag.
Tavaly júniusban Thaiföld déli partjainál pusztult el egy cet, amely több mint 80 műanyag zacskót nyelt le, ezek mintegy nyolc kilogrammot nyomtak. Biológusok becslései szerint a thai vizekben évente 300 vízi állat - a delfinek és a bálnák mellett sok tengeri teknős - pusztul bele a műanyagszennyezésbe.