Egy hónapig nem jár a fogaskerekű

Publikálás dátuma
2019.03.18. 07:36

Fotó: Népszava
Síneket cserélnek a jármű vonalán, addig pótlóbusz szállítja a Svábhegy felé tartó utasokat.
Pályafelújítás miatt pótlóbusz jár mától április 17-ig a fogaskerekű helyett - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-t.  A közlemény szerint a vonal Városmajor és az Esze Tamás iskola megállóhely közötti szakaszán a pályasínt és a fogasléceket cserélik. 
A Széll Kálmán tér és a Svábhegy között a 21-es és a 21A autóbusz, a vonal felső szakaszán a 60-as pótlóbusz használatát javasolja a BKK. Az alsó szakaszon található megállóhelyek a 60A és 60B jelzésű járatokkal is elérhetők.  A 60A és a 60B pótlóbusz munkanapokon reggel 6 és 9, valamint 15 és 18 óra között az előre meghirdetett menetrend szerint indul;  hétköznap a többi napszakban, valamint szombaton egész nap pedig Telebusz-rendszerben közlekedik, azaz csak akkor indul el, ha erre az utasok részéről igény van.
Szerző

Még a fű is csak Orbánnak nő a Várban

Publikálás dátuma
2019.03.18. 07:30
Hiába ígérték, hogy a Karmelita kolostor előtti utcát visszaadják a nagyközönségnek, azt továbbra is lezárva tartják
Fotó: Népszava
Miközben a kormányfő új munkahelye csillog-villog, alig néhány száz métere onnan balkáni állapotok uralkodnak.
Nevetve csóválja a fejét az idegenvezető, amikor távol-keleti turistacsoportjának egyik tagja a Budai Várban, a Hunyadi János útról a Karmelita kolostor felé mutat és azt kérdi: a király lakik-e ott? Kérdése annyiban nem alaptalan: az adófizetői milliárdokból felújított épületet és közvetlen környékét valóban királyi pompa uralja. Ugyanez a turista viszont aligha tette volna fel ezt a kérdést, ha a lentről, a hegy oldalában futó utakon jut fel a Várba. Orbán Viktor rezidenciája „alatt” friss és üde zöld gyeptéglákkal meg díszcserjékkel borították a hegyoldalt, hogy a terasztól makulátlan legyen a kilátás, de 50-100 méterre onnan már balkáni állapotok uralkodnak. Ma is látni még, azt az UV-zöld sprayvel felfújt vonalat, ameddig a kertépítők dolgoztak a tökéletes kormányfői panorámáért... Az orbáni tekinteten túli magyar valóság a hegyoldalban a Király lépcsőnél kezdődik, ahol turistainformáció gyanánt a sétány szélére hajított pléhdarabra felfestett „castle” felirat és nyíl mutatja az utat felfelé. Az út mára széttöredezett, a lépcső mázsás elemeit kimozdította helyéről az évtizedes erózió. Az út melletti vízelvezető árokszerűséget a hegyoldalon lezúduló eső régen feltöltötte földdel. Az, aki a botorkálást megússza bokatörés nélkül, a hegytető közelében egy összegraffitizett kétnyelvű tábla segíti értelmezni az eddig látottakat, miszerint: „Egyenetlen felszínű az út”. A bokatörő sétautakon, lépcsőkön feljutva a Karmelita kolostorhoz a kormányfői iroda előtt vezető Színház utcának örülhetne a turista meg az átlagember – ha bejuthatna oda. Csakhogy az utca ma is le van zárva. Az apparátus fogadkozott, hogy amint vége az építkezésnek újra visszaadják az utcát a gyalogosoknak. Építkezésnek ma már nyoma sincs, viszont a mobilkerítésen ma is ott a felirat: „magánterület”. Pedig, mint azt az I. kerületi képviselő-testület ellenzéki tagjától, V. Naszályi Mártától megtudjuk, szó sincs arról, hogy a Színház utcát bárki magánterületté nyilvánította volna. Érdeklődésünkre a Miniszterelnökség nem közölte, hogy meddig tartják lezárva az utcát, azt ugyanakkor leszögezték: a rekonstrukció már befejeződött, de az épületbe folyamatosan érkeznek olyan eszközök, irodabútorok, és egyéb, a mindennapi működéshez szükséges berendezési tárgyak, melyek beszállítása miatt kell a védett, elzárt hely. A tárca válaszából az nem derült ki, hogy az irodaasztalok miatt miért kellett a teljes épületkomplexumot százméteres körbe, hermetikusan lezárni. Ami a Karmelita kolostoron túli állapotokat illeti: a Miniszterelnökség szerint a vár felújítását célzó Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a várnegyedet „visszaadják a magyar embereknek”, és „olyan hellyé tegyék, ahol mindenki újra otthon érezheti magát, és ahová örömmel tér vissza”. A tárca szerint a közterületi fejlesztések során lépésről-lépésre haladnak, így terveik között szerepelnek többek között a hegyoldali területek megújítása is.

Elengedték a lakásosztogató várgondnok kezét

Nem dolgozik már a Budai Várbeli beruházásokat menedzselő miniszterelnökségi cégnél Gyutai Csaba fideszes politikus – tudta meg a 24.hu. A korábbi zalaegerszegi polgármestert 2016 nyarán nevezték a több milliárddal gazdálkodó Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft. élére ám hamar kiderült, hogy sajátosan sáfárkodott a közjavakkal: az egyik gondozására bízott lakásba ő költözött be, de a rokonsága is fillérekért jutott bérleményhez. Bár a Miniszterelnökség titkos belső vizsgálata arra jutott, hogy súlyos szabálytalanságokat követett el a politikus, sajtóhírek szerint Orbán éppen az ellenzéki sajtó vehemens kritikája miatt nem engedte el Gyutai kezét. Végül a kormány a választások után új céget alapított a botrányokat halmozó Várgondnokság és a Budavári Kft. helyett, az év végén létrejött Várkapitányság Nonprofit Zrt.-ben pedig Gyutai már nem kapott helyet.

Újabb szeletet falhat fel a NER Keszthelyből

Publikálás dátuma
2019.03.18. 07:29
Illusztráció
Fotó: Népszava
A helyi építési szabályzatot is módosították, hogy beépíthetőek és fejleszthetőek legyenek a part menti területek.
 Meghajolni látszik a keszthelyi önkormányzat a befektetők előtt: módosította a helyi építési szabályzatot, csak történjen már végre valami az elhagyatott szállodákkal és az egykor szebb napokat látott Balaton-parttal - írja a hvg.hu.
A testület először január 18-i ülésén tárgyalt az erről szóló előterjesztésről, majd február 26-án 9 igen, 1 nem szavazattal jóvá is hagyta azt. Az ellenzéknek alig 3 órája volt, hogy a dokumentumot átolvassa, majd szavazzon róla. A lap szerint azért kellett ilyen gyors tempót diktálni, hogy még a Balaton-törvény március 15-i hatályba lépése előtt átnyomják a határozatot a testületen. Az új jogszabályban ugyanis az van, hogy sem a beépíthetőséget, sem a magasságot nem lehet a törvény hatályba lépése után növelni. Ezért az önkormányzat saját hatáskörben lépett, és rohamtempóban, a törvény életbe lépése előtt kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a partmenti területeket, kedvezve így a befektetőknek. 
A portál arra is emlékeztet hogy az úgynevezett keszthelyi tízek – közöttük Tiborcz István, Mészáros Lőrinc, Jászai Gellért, Szíjj László, Varga Károly és Paár Attila – már régóta terjeszkednek a városban, tevékenységük pedig annyira szembetűnő, hogy annak a Reuters is felfigyelt. A kormányközeli vállalkozók befektetései egybeesnek azzal, hogy az Orbán-kabinet 2020-ig 365 milliárdot költene a Balatonra, az összeg 40 százalékát pedig az unió biztosítja. Ám hiába látjuk a keszthelyi korzón is Mészáros Lőrinc szállodáját (Balaton szálloda) és az Orbán vej hoteljét (Hullám szálló), a műemléki védettségű épületek jelenleg is pusztulnak, omladoznak. Keszthelyről egyébkénmt évről évre egy kisebb falucskányi ember, nagyjából kétszáz költözik el. Utoljára 1975-ben laktak itt annyian, mint most, valamivel több, mint 19 ezren. A város adóbevétele 2014 óta egy fillérrel sem nőtt, maradt 1 milliárd forint körül - jegyzi meg a lap.
Szerző