Megbukott a hajléktalanbírság

Publikálás dátuma
2019.03.18. 06:00

Fotó: Draskovics Ádám
Kudarcot vallott az a kormányzati terv, hogy büntetéssel "segítsék" az otthontalanokat menhelyre. A szállók forgalma nem nőtt és már a rendőrségi szigor is alábbhagyott.
Tavaly októbertől március 4-ig országszerte 338 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést a rendőrség „életvitelszerű közterületi tartózkodás” szabályainak megsértése miatt – tudta meg lapunk az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Ez pedig azért figyelemre méltó, mer már január elején 298 helyszíni figyelmeztetésnél tartottak, vagyis a jelek szerint a leghidegebb hónapokban csökkent a büntetési kedv – mintha már a rendőrség is belátta volna, nincs értelme azért bírságolni valakit, mert az utcán él. A szigor enyhülésére utal az is: januárig 10 hajléktalant állítottak bíróság elé azért, mert az utcán élt, azóta viszont egyetlen embert sem. Másféle számok is azt igazolják, hogy a szabálysértési törvény tavaly őszi módosítása, a hajléktalan lét tiltása, büntetése – a kormányzati állítása ellenére – nem "segített" az otthontalanokon. – Március 11-én országosan 82 százalékos volt az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága. A februári hidegebb napokon 86-88 százalék körüli volt az arány. Ezek nagyjából megegyeznek az előző évek hasonló időszakában felvett adataival. Nem látjuk, hogy a szigorításnak ebben a tekintetben lett volna bármilyen hatása – mondta Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója. Aknai Zoltán és a Menhely Alapítvány munkatársainak tapasztalatai szerint azok többsége, akik eddig huzamosabb ideig az utcán éltek, most a rejtőzködést választották. Ez újabb problémát idézett elő: nemcsak a járókelők szeme elől tűntek el, a szociális munkások is nehezebben találnak rájuk. – Sokan viszont még mindig ott vannak az aluljárókban, csak nem telepednek le egy helyre, vagy csak metrózárás után mennek le aludni. Alkalmazkodtak a körülményekhez – mondta Aknai. A budapesti helyzettel kapcsolatban szerettük volna megismerni Tarlós István főpolgármester véleményét is, ám a Főpolgármesteri Hivatal a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeihez (BMSZKI) irányított minket. Breitner Péter, a központ szakmai igazgatóhelyettese lapunkat úgy tájékoztatta: az ő tapasztalataik szerint is elsősorban az időjárási viszonyoknak megfelelően változnak az igénybevételi mutatók éjjeli menedékhelyeiken, az őszi jogszabályváltozásokkal kapcsolatban nem figyelhető meg összefüggés a kihasználtsági adatokban.
– Eddig összesen 10-20 olyan esetet számoltunk össze, amikor a hozzánk bekerülő ügyfelek kifejezetten a közterület életvitelszerű használatának tilalmával összefüggésbe hozható okokból érkeztek hozzánk. Azaz rendőrségi beszállítások során, vagy azért, mert az új szabályokra hivatkozva „elzavarták”, „elküldték” a közterületi helyszínről – fogalmazott Breitner. Hozzátette: Utcai Szolgálatuknak egy esetben van tudomása arról, hogy a rendőri szervek közterületi tartózkodás miatt vették őrizetbe ügyfelüket, aki információik szerint a bírósági tárgyalás után figyelmeztetésben részesült. Egyébként a BMSZKI munkatársai is azt tapasztalják, kevesebb hajléktalan emberrel találkozni közterületen. – A VI. kerületben például csaknem a felére csökkent azok száma, akiket idén télen el tudtak érni. Nem tudunk egzakt választ adni arra a kérdésre, hogy hová lettek. Feltehetően olyan helyekre húzódtak vissza, ahol kevésbé vannak szem előtt, esetleg más - nem BMSZKI által fenntartott - intézményekbe mentek – vélekedett Breitner Péter.
Kerestük a Belügyminisztériumot is azzal kapcsolatban, az ismert adatok, tapasztalatok alapján mennyire tartják eredményesnek a szabálysértési törvény módosítását. Nem tartják magukat illetékesnek az ügyben, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumához továbbították megkeresésünket, ahonnan cikkünk írásáig nem kaptunk választ.
SZÁLLÓ - A Vajdahunyad utcai Menhely Alapítvány
Fotó: Draskovics Ádám

Február 3: az év leghidegebb napja

A Február Harmadika Munkacsoport és a Menhely Alapítvány, mint 1999 óta minden évben, idén is elvégezte február harmadikai adatfelvételét, hogy minél pontosabb képet kapjanak a hajléktalan emberekről. Az anonim kérdőíven alapadatokra, a hajléktalanná válásra, a hajléktalanként eltöltött időre, a jövedelemre, munkavállalásra, és az életmódra vonatkozó kérdések szerepelnek. Az alapítvány elnöke, Aknai Zoltán lapunkat úgy tájékoztatta: az adatok kiértékelése jelenleg is zajlik, az eredményekről szóló jelentést várhatóan április közepén hozzák nyilvánosságra. Az viszont már most látszik, a korábbi évekhez hasonlóan több mint 8 ezer kérdőív érkezett vissza a szállókon és az utcán élő hajléktalanoktól – azok száma, akik a leghidegebb napokon is az utcán éjszakáznak, továbbra is 4 ezer körüli.

Szerző
Frissítve: 2019.03.18. 10:08

A hazai korrupció és a plakátkampányok miatt is aggódik az amerikai külügy

Publikálás dátuma
2019.03.17. 21:54

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az Egyesült Államok friss, hazánkról szóló országjelentése többek között megállapítja, nincs rendjén, hogy a kormány közpénzből fizetett tájékoztató kampánya lényegében megkülönböztethetetlen a Fidesz hirdetéseitől.
Egyebek mellett a kormány plakátkampányait, a vagyonnyilatkozatok rendszerét és az itthoni gazdasági élet korrupciógyanús eseteit kifogásolja az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának hazánkról szóló friss országjelentése - számolt be róla az RTL Klub Híradója.

Az amerikai külügyi tárca az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetre (EBESZ) hivatkozva azt állapította meg, hogy a Fidesz egyértelmű fölényben volt a tavalyi választási kampányban, mert szerintük 
a kormány közpénzből fizetett tájékoztató kampánya lényegében megkülönböztethetetlen volt a kormánypárt hirdetéseitől.

"Azzal, hogy rámutatunk a szabálytalanságokra, és nyomást gyakorolunk az érintett kormányokra, változást tudunk elérni" - mondta a dokumentumról Mike Pompeo, az USA külügyminisztere. A jelentés szerint Magyarországon az államhatalom korrupt felhasználást veti fel, hogy a gazdasági élet bizonyos szereplői előnyöket élveznek. Név szerint egyébként egyedül Liszkay Gábort említik, akinek a magyar sajtó csaknem 85%-a került az irányítása alá, amikor létrehozták a kormányközeli médiaholdingot.

A dokumentumra reagált a magyar külügyminisztérium is, amely a plakátkampányokról azt mondta,
"a kormány joga és kötelessége, hogy tájékoztasson az illegális bevándorlás veszélyeiről".

A korrupcióval kapcsolatos felvetéseket pedig azzal - az egyébként az általa tartott Kormányinfón már Orbán Viktor által is használt érvvel - ütötték el, hogy a magyar gazdaság növekedése önmagában cáfolja a korrupciós vádakat.

A műsorban Bihal Dávid az MSZP elnökségi tagja a hírek kapcsán megjegyezte, a magyar kormány politikáját elutasítják az Egyesült Államokban - hiába próbál Orbán hízelegni Trumpnak.

Szerző

Megnézte már a szelvényét? Íme a hatos lottó nyerőszámai

Publikálás dátuma
2019.03.17. 16:49

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 11. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 2 (kettő) 10 (tíz) 21 (huszonegy) 25 (huszonöt) 27 (huszonhét) 31 (harmincegy)        Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 335 445; a 4 találatos szelvényekre 5975; a 3 találatos szelvényekre 1420 forintot fizetnek.
Szerző