Gyanús csomag miatt lezártak egy új-zélandi repteret

Publikálás dátuma
2019.03.17. 11:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az óceániai országban a legmagasabb fokú készültség van érvényben az 50 áldozatot követelő terrortámadás óta. Ráadásul ez a reptér éppen abban a városban van, ahol az elkövető lakhatott.
Az új-zélandi rendőrség vasárnap helyi idő szerint késő este lezárta a Dunedin nemzetközi repülőteret és az odavezető legforgalmasabb utat, miután egy gyanús, gazdátlan csomagról kaptak bejelentést. "Egységeink a helyszínre érkeztek, a specialisták pedig elkezdték vizsgálni a csomagot, hogy eldöntsék, veszélyt jelent-e" - áll a helyi rendőrség nemzetközi sajtó által is idézett közleményében. A reptér épületét egyelőre nem ürítették ki.

Az elővigyázatosság nem véletlen, hiszen az óceániai országban a készültség legfelső foka van érvényben, mióta egy fegyveres - aki a hírek szerint egyébként éppen Dunedinben lakott - megölt 50 embert, miután lövöldözni kezdett két mecsetnél.

A lezárás csak néhány járatot érintett, mivel az ország délkeleti részén fekvő, mintegy 130 ezres város reptere ebben a napszakban már kevés gépet fogad. Helyi sajtóhírek szerint azonban egy Wellingtonból érkező járat csaknem egy órát körözött a környéken, míg a hatóságok úgy döntöttek, inkább forduljon vissza az indulási repterére.
Szerző

Radioaktív anyagot találhattak a Berlusconi ellen tanúskodó modell szervezetében

Publikálás dátuma
2019.03.17. 10:43
Silvio Berlusconi
Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
A marokkói Imane Fadil halálának ügyében már zajlik a nyomozás, olasz lapok pedig arról írnak, egy vizsgálat "nehezen beszerezhető" anyag nyomaira bukkant. A nő éppen egy könyvön dolgozhatott.
Elképesztő részletek szivároghattak ki azzal a nyomozással kapcsolatban, amelyet az olasz hatóságok a 33 éves marokkói Imane Fadil halálának ügyében indítottak. A modellhölgy, aki korábban rendszeres vendége volt Silvio Berlusconi hírhedt partijainak, később pedig tanúskodott az ex-kormányfő ellen a bíróságon, március elsején hunyt el Milánóban, egy hónappal azután, hogy kórházba került.
Az olasz hírügynökség most meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a halála előtt a kórház egy sor vizsgálatot elvégzett Fadilon, hogy kiderítsék, mitől romlik rohamosan az egészségi állapota, és
radioaktív anyagot találtak a szervezetében.

Ez öt nappal a halála után derült ki, amikor visszaérkeztek a laborból a beküldött leletek - írja a 444.hu olasz sajtóhírekre hivatkozva. Hozzátették azt is, hogy ez "nem egy könnyen elérhető anyag".

Fadil a halála előtt gyomorfájdalmakra panaszkodott, barátainak és ügyvédjének azt mondta, szerinte megmérgezték. Az ügyben eljáró milánói ügyész, Francesco Greco azt mondta, a kórház nem értesítette a hatóságokat a lehetséges mérgezésről, a nő ügyvédje vette fel velük a kapcsolatot. A kórház szerint ők továbbították a vizsgálatok eredményeit az ügyészségnek. Greco erről azt mondta, az orvosi jelentésekben „számos anomáliára” bukkantak.
A boncolásra valószínűleg a jövő héten kerül sor.

A nő 2012-ben tanúskodott Berlusconi tárgyalásán, amikor a volt miniszterelnököt azzal vádolták, kiskorúaknak fizetett szexért. A bíróságon Fadil azt mondta, az egykori olasz miniszterelnök bulijain részt vettek fiatal nők is, néha párosával, apácajelmezt viseltek, amit aztán egy rúdon táncolva levettek magukról.

Berlusconit először elítélték, de később egy bíró úgy döntött, a politikus nem tudhatott róla, hogy vendége kiskorú volt. Ugyanakkor azóta többször is új vádakkal illették, többek közt azzal, hogy pénzzel vették meg korábbi vendégeik hallgatását az első tárgyalás előtt. Fadilt sosem vádolták azzal, hogy Berlusconi emberei megvesztegették volna. Az olasz lapok szerint viszont éppen egy könyvet írt tapasztalatairól, melyből halála után egy példányt lefoglaltak az olasz hatóságok.
Szerző

Győztek az "elégedetlenek" a szlovák államfőválasztás első fordulójában

Publikálás dátuma
2019.03.17. 08:48
Zuzana Caputová fölényesen nyerte a szlovák államfőválasztás első körét
Fotó: JOE KLAMAR / AFP or licensors
Az elsősorban a "régi" politikai elitből kiábrándultak szavazataira hajtó Zuzana Caputová nagyon közel áll ahhoz, hogy országa első női köztársasági elnöke legyen. Két hét múlva jön a második forduló.
Zuzana Caputová a szavazatok 40,57 százalékának begyűjtésével megnyerte a szlovák köztársasági elnök-választás első fordulóját - írja a bumm.sk portál. A helyi politikai térben fiatal erőnek számító Progresszív Szlovákia jelöltje a második fordulóban Robert Fico pártja, a Smer politikusával, Maros Sefcoviccsal mérkőzik majd meg, aki ezúttal 18,7%-ot szerzett.

Mindez megfelel a "papírformának", a legtöbb szakértő és közvélemény-kutató, ahogy azt mi is jeleztük, ugyanis őket kettejüket várta az első két helyre.
A szombati államfőválasztáson északi szomszédunk választópolgárainak 48,74 %-a, 2 158 859 fő vett részt.

A szélsőséges Štefan Harabin főbíró 14,34 %-kal harmadikként zárt, majd Marian Kotleba (10,39 %), František Mikloško (5,72 %), Bugár Béla (3,1 %), Milan Krajniak (2,77 % és Eduard Chmelár (2,74 %) következtek.
Első fordulós fölénye és a várható átszavazások alapján Caputovának nagyon jó esélye van, hogy a március 30-án esedékes második kör után ő legyen Szlovákia első női - és 45 évesen egyben a legfiatalabb - államfője.

A Focus intézet még az első forduló előtt megmérte, mi lehetne egy esetleges Caputová-Sefcovic párharc kimenetele: adataik szerint ez a korrupcióellenes jogásznő csaknem kétharmados sikerét hozhatja.
A befutónak látszó Caputová tavaly májusban jelentette be, hogy indul az államfőválasztáson, de csak néhány hete kezdődött meg üstökösszerű felívelése. A mozgalomból kinőtt párt saját programja szerint alternatívát kíván nyújtani azok számára, akik elégedetlenek a létező szlovák politikai kínálattal, amelyből, szerintük teljességgel hiányzik egy progresszív, liberális, Európa-párti erő.

Szerző
Frissítve: 2019.03.17. 08:52