Előfizetés

Trump megvétózta a rendkívüli állapotot elutasító szenátusi döntést

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.03.15. 22:01

Fotó: JIM WATSON / AFP
Donald Trump amerikai elnök pénteken megvétózta a rendkívüli állapotot elutasító szenátusi döntést.
Az amerikai elnök megakadályozta, hogy a törvényhozás elgáncsolja a mexikói határ mentén megépítendő védőfal költségeinek rendkívüli körülményekre hivatkozó előteremtését. Donald Trump február 15-én rendkívüli állapotot hirdetett ki a határvidéken. Ezzel kívánt jogi alapot teremteni ahhoz, hogy a kongresszus megkerülésével biztosítsa az építkezéshez szükséges pénzügyi forrásokat. Tervét először a kongresszus demokrata párti többségű képviselőháza, majd a szenátus is leszavazta. A szenátusban republikánus többség van, de a kormánypárt 12 szenátora csatlakozott a demokratákhoz, akik szerint a határhelyzet nem rendkívüli, és Amerikának nem lenne szabad elzárkóznia a bevándorlók elől. Trump azonban - elnöksége során első alkalommal – élt vétójogával, és ezt a kongresszus csak kétharmados többséggel tudná felülbírálni. Az amerikai politika elemzői gyakorlatilag biztosak abban, hogy ekkora törvényhozási tábor nem alakul ki az elnökkel szemben, így a rendkívüli állapot, mint a több milliárd dolláros kiadás hivatkozási alapja, megáll. Az elnöki vétó bejelentésekor jelen voltak olyan családok is, akiknek egyes tagjait illegális bevándorlók gyilkolták meg. Trump ezzel kívánta érzékeltetni a szerinte tarthatatlan határ menti állapotokat. A helyzet veszélyességét ecsetelő szavaihoz Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter csatlakozott, az ugyancsak jelen lévő William Barr igazságügyi miniszter pedig azt hangsúlyozta, hogy Trump vétója teljesen jogszerű. A fal – vagy egyes tervek szerint magas fémkerítés – építése azonban egyelőre így sem kezdődhet meg. Miután a kongresszusban minden bizonnyal elbukik a vétó felülbírálatát célzó indítvány, az elnök hozzáférhet ugyan a Pentagon építkezésekre elkülönített keretéhez, és abból kihasíthatja az igényelt pénz zömét – a kisebbik részt a kábítószer elleni küzdelem alapjából, illetve a drogdílerektől elkobzott javakból kívánja átcsoportosítani, a határon átnyúló kábítószer-csempészet elleni harcra hivatkozva –, a több száz kilométeres határszakaszt érintő munkálatok tényleges elindítását mégis akadályozzák azok a perek, amelyeket az Egyesült Államok 50 tagállama közül 15 indított a tervezett falépítés ellen, különböző érvekre hivatkozva. Indultak emellett perek az érintetett telektulajdonosok, illetve azokat képviselő szervezetek részéről is. 

Mégis Magyarországon bujkált Olosz: elkapták a korrupcióért elítélt RMDSZ-es politikust

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.03.15. 20:04
Olosz Gergely
Fotó: Facebook / Olosz Gergely
Olosz Gergelyt, az RMDSZ egykori szenátorát befolyással való üzérkedésért három évre ítélték, nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben ellene.
A magyar hatóságok letartóztatták a Romániában tavaly jogerősen börtönbüntetésre ítélt Olosz Gergelyt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egykori szenátorát - adta hírül pénteken román rendőrségi forrásokra hivatkozva a Mediafax hírügynökség. A magyar rendőrség az MTI megkeresésére megerősítette az elfogásról szóló hírt.
Román lapok már januárban azt írták, hogy Olosz - akinek Orbán Viktor és Semjén Zsolt a legismertebb támogatójának számít - Budapest vendégszeretetét élvezi. A külügyminisztérium akkor azt nyilatkozta, nincs tudomásuk hollétéről.
A román kereskedelmi hírügynökség úgy tudja, hogy március 13-án tartóztatták le Oloszt, aki ellen Románia nemzetközi körözést adott ki az év elején. A volt politikust három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte december 20-án a román legfelsőbb bíróság, amely befolyással való üzérkedésben találta vétkesnek őt.
A vádirat szerint 2010-ben az akkor parlamenti képviselő Oloszt négy vállalkozó lefizette,

hogy előnyös szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva, hogy a politikus korábban a román energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be. Az ügyészek szerint Olosz Gergely félmillió eurónak megfelelő jogtalan anyagi haszonban részesült különböző formában.
Olosz Gergely a 2012-es romániai parlamenti választásokon az RMDSZ egyik háromszéki jelöltjeként szerzett szenátori mandátumot, amelyről az ellene megindult vizsgálat következtében 2013 májusában lemondott. 2011-ben az RMDSZ elnöki tisztségét is megpályázta, ám a választáson alulmaradt az akkor megválasztott Kelemen Hunorral szemben.
Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata péntek délután azt közölte: szerdán Magyarországon elfogták a rendőrök a nemzetközi elfogatóparancs hatálya alatt álló O. Gergelyt. Az illetékes bíróság a férfi ideiglenes átadási bűnügyi felügyeletét rendelte el, mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazásával ellenőrzik. Kiadatása ügyében a Fővárosi Törvényszék dönt.

Már vizsgálják a lezuhant etióp utasszállító feketedobozát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.15. 17:34
Az Ethiopian Airlines szerencsétlenül járt gépének adatrögzítője
Fotó: AFP
Hamarosan választ kaphat a legsúlyosabb kérdés, hogy vajon típushibáról van-e szó, vagy a Boeing 737 MAX gépek - a fél éven belül történt két tragédia ellenére - biztonságosak.
Pénteken láttak hozzá Franciaországban a múlt vasárnap lezuhant Ethiopian Airlines járat feketedobozának vizsgálatához a nyomozók, írja a Reuters. A 157 életet követelő tragédia hasonló körülmények között, ugyanolyan Boeing 737 MAX repülőgéppel történt, mint pár hónappal korábban egy indonéziai szerencsétlenség, mely 189 áldozattal járt. A szakértők azt várják, hogy a repülés rögzített adataiból kiderül: vajon az ok is ugyanaz volt-e, és a repülőgéptípus hibája vezetett-e a balesetekhez.
A Boeing érintett modelljeit minden esetre sok országban nem engedik repülni a légügyi hatóságok, megrendelések ezreit mondták vissza, és a cég tőzsdei értéke 28 milliárd dollárral esett. A gyártó tagadja ugyan, hogy veszélyes lenne repülni a gépekkel, de azért még jövőhéten kiad egy szoftver-frissítést a 737 MAX-hoz. A típus sorozatgyártását sem állították le, bár a kész repülők átadása szünetel.
Boeing gépek kényszerpihenőn
Fotó: Stringer / AFP/Imaginechina
Egyelőre azt lehet tudni a tragédiáról, hogy a lezuhant repülő kapitánya, Yared Getachew először nyugodt hangon jelentette röviddel a felszállás után, hogy problémáik adódtak, majd három perccel később riadtan kérte a légi irányítást, hogy visszafordulhasson. A repülő a biztonságos minimális magasságnál alacsonyabban emelkedett, majd mikor magasabbra ért, fel-le hullámzott akár száz métert is, végül öt perccel a felszállás után, egy lezárt katonai légtér fölött eltűnt a radarról, és megszakadt vele a rádió-összeköttetés. Előkerült egy stabilizátorának egy darabja, ami éppen olyan különös, szokatlan szögben áll, mint ahogy az indonéz Lion Air gép esetében találták. A roncsok alapján bukórepüléssel, orral előre csapódhatott a földbe.