Engednie kell a kormánynak a civilek külföldi támogatását a Velencei Bizottság szerint

Publikálás dátuma
2019.03.15. 20:10
Falusi Vajk, a kormánypárt ifjúsági társszervezete, a Fidelitas szóvivője „Bevándorlást támogató szervezet” feliratú matricát ra
Fotó: MTI
A civil szervezetek működésének korlátozása csak akkor indokolt, ha valós veszélyt kívánnak ezzel elhárítani.
Az Európa Tanács tagállamainak lehetővé kell tenniük, hogy a szövetségek és civil szervezetek függetlenül működhessenek és külföldi finanszírozáshoz férjenek hozzá - jelentette ki az Európa Tanács (ET) égisze alatt működő Velencei Bizottság pénteken.
Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete jelentésében kiemelte, a szövetségek és a civil szervezetek (NGO) független működésével és külföldi finanszírozásukkal kapcsolatban különösen Ukrajnában, Magyarországon és Oroszországban jelentkeztek kihívások a közelmúltban. A szakértők elismerték, hogy a terrorizmus finanszírozásának és a pénzmosás megakadályozása érdekében szükséges a civil szervezetek átláthatósága, ugyanakkor mind a hazai,
mind a külföldi finanszírozás biztosítását fontos feltételnek nevezték működésük és feladataik önállóan és független gyakorlásához.

A civil szervezetek működésének korlátozása csak akkor indokolt, ha valós veszélyt kívánnak elhárítani. A külföldi finanszírozás korlátozására irányuló intézkedésnek mindig esetinek és bizonyítékokon alapulónak kell lennie - húzták alá.
A jelentés szerint különbséget kell tenni a civil szerveztek finanszírozására vonatkozó jelentéstételi kötelezettség és a nyilvános közzétételi kötelezettség között. Míg az előbbi igen, utóbbi nem tekinthető a terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás elleni küzdelem legitim céljának kielégítésére szolgáló intézkedésnek - mondták. A szakértők véleménye szerint azonban a nyilvánosságra hozatali kötelezettség kiszabható lobbitevékenységet folytató szervezetek pénzügyi forrásaira vonatkozóan, mindazonáltal a lobbitevékenységet egyértelműen meg kell határozni a jogszabályokban, és meg kell különböztetni a civil szervezetek rendes érdekképviseleti tevékenységétől.
Kiemelték, a külföldi finanszírozást érintő jogszabályokból eredő kötelezettségek megsértése esetén a kiszabott szankcióknak arányosnak kell lenniük. A jelentéstételi vagy közzétételi kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos szabálytalanságok nem minősülhetnek súlyos szabálysértésnek, amely indokolhatná az érintett civil szervezet feloszlatását vagy működésének korlátozását.
A civil szervezetek hátrányos megkülönböztetésének megakadályozása, külföldi, valamint hazai finanszírozásuk biztosítása, valamint független tevékenységükhöz való joguk megőrzése érdekében a Velencei Bizottság jelentésében egyebek mellett azt ajánlotta az Európa Tanács tagállamainak, hogy teremtsenek a civilek hatékony működését lehetővé tevő jogi környezetet. Elő kell segíteniük a finanszírozáshoz való szabad hozzáférésüket, beleértve a külföldről érkező finanszírozást is. Az anyagi forrásokra vonatkozó jelentéstételi kötelezettségeknek a terrorizmus finanszírozásának és a pénzmosás megakadályozásának céljait kell szolgálniuk, de az anyagi helyzetük nyilvánosságra hozatali kötelezettsége erre nem alkalmas.
A kormányoknak tartózkodniuk kell a külföldi finanszírozású civil szerveztek megbélyegzésétől, ellenük irányuló negatív kampányoktól és fellépésektől, amelyek bizalmatlanságot kelthetnek törvényes tevékenységükkel szemben.

A civil szervezetek finanszírozására vonatkozó jogi rendelkezéseknek és az azokban foglalt korlátozásoknak világosnak és pontosnak kell lenniük, azokat úgy kell értelmezni és alkalmazni, hogy tevékenységüket hatékonyan gyakorolhassák - tették hozzá a jelentéstevők.
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava

Rendőrsorfal mögött kitűzték a Parlamentre az ellenzéki 8 pontot - képgaléria

A Szabad sajtó útról a Kossuth térre vonultak az ellenzéki politikusok és szimpatizánsaik, ahol kitűzték a követeléseiket az épületre. Néhányan elindultak a tévészékházhoz, de az érdeklődés jócskán alább hagyott.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2019.03.15. 21:16

Felmondott az összes betegszállító a hatvani kórházban

Publikálás dátuma
2019.03.15. 18:06
A hatvani Albert Schweitzer Kórház
Fotó: Komka Péter / MTI
A februári rövid hónapban 310 órát dolgoztak, nettó alapbérük százezer sincs, a fertőzésveszélyért nem kapnak pótlékot - egyszerre álltak fel mind. Máshol sztrájkra készülnek a beteghordók.
Az összes betegszállító otthagyja a hatvani Albert Schweitzer Kórházat, tudósít az RTL Híradó. A hírt megerősítette a kórház és a Független Egészségügyi Szakszervezet is. A kórház azt közölte: a beteghordók közalkalmazotti jogviszonya májusban szűnik meg, addig gondoskodnak pótlásukról, szerintük nem lesz fennakadás.
A betegszállítók azért hagyhatják el a kórházat, mert nagyon keveset keresnek és rengeteget dolgoznak, nyilatkozta a szakszervezet elnöke. Sokak nettó fizetése a 100 ezer forintot sem éri el, mivel alapbérük a bruttó 149 ezres minimálébér. Ráadásul ki vannak téve fertőzésveszélynek, melyért semmiféle pótlékot nem kapnak. Problémáik országosak, ezért van olyan intézmény is, ahol sztrájkra készülnek.
Már így is alig voltak betegszállítók a híradónak nyilatkozó egészségügyi szakértő szerint a hatvani intézményben. Közülük kerültek ki azok, akikkel a szintén hiányzó műtőssegédek helyét töltötték fel, így végül összesen csak négyen dolgoztak a munkakörben. Az RTL úgy értesült, februárban ezért - és az alacsony fizetések kiegészítéséért vállalt túlmunkák miatt - 310 órát voltak kénytelenek dolgozni.
Szerző
Frissítve: 2019.03.15. 18:09