„Akciós a magyar zászló!”

Publikálás dátuma
2019.03.15. 20:16

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Talán elkerülte a kormány és a főpolgármester figyelmét, de Budapesten – mintha a médiát előszeretettel megszálló hatalomnak szóló fricska lenne – létezik még közterület, amely a szabad sajtóról kapta a nevét. Ide, az Erzsébet híd pesti lábához, a Szabad sajtó útra hirdették meg március 15-ei demonstrációjukat az ellenzéki pártok. A korán érkezők egy része kitérőt tett a Múzeum körútra, ahol még javában tartott az Orbán-beszéd utáni after party. Az árusok sorában – mindenféle tarsolylemezes cuccok társaságában – Budaházy Györgyöt is felfedeztük. A Nemzeti Múzeumnál világzenei koncert szólt, odébb rendőrségi fúvószenekar játszott. „Mennyivel jobb, hogy ezt csinálják, mintha minket ütnének” – jegyezte meg egy asszony, aki hangsúlyozta, hogy ő ellenzéki szavazó. Az Astoriánál gerillaplakátok idézték Mahatma Gandhi szavait: „Nem szabad elfelejtenünk, hogy a történelem során mindig is voltak olyan zsarnokok, akik egy ideig legyőzhetetlennek tűntek, de végül mindig elbuktak. Mindig.” A délután három órához, az ellenzéki demonstráció kezdetéhez közeledve a Szabad sajtó úton is megjelentek az árusok. „Akciós a magyar zászló!” – kínálta portékáját egy férfi. Érdeklődésünkre elmondta, hogy most ezer forintért lehet hozzájutni ahhoz a közepes méretű lobogóhoz, ami máskor ezerötszázba kerül. Egy asztalkáról egyebek mellett piros-fehér-zöld, házi készítésű O1G-s kitűzőt lehetett vásárolni potom ötszáz forintért.
A pártok külön-külön vonultak be, majd zászlóikat lengetve egyesültek a tömeggel. Egy civil tüntetői csoport némileg megkésettnek tűnő jelszót harsogott: „Közös EP-listát!” Amíg a fideszes oldalon Orbán Viktor személyében van egy megkérdőjelezhetetlen pozíciójú és tekintélyű politikai "csúcsragadozó", addig az ellenzéki tábor szónokok sokaságát gyűjti színpadra: a meghívóban tizenhét felszólaló és előadó szerepelt. Nem csoda, hogy az ellenzéki demonstrálók se nagyon tudták, kik lépnek majd mikrofonhoz. „Klára biztosan lesz, azt tudom. A többiekre nem emlékszem” – közölte Dobrev Klárára utalva egy DK-s dzsekit viselő nő, aki abban a hiszemben volt, hogy összesen csak nyolc szónok lesz. „Hú, nem tudom, kik mondanak beszédet. Pedig megnéztem. Trehány vagyok” – gyakorolt önkritikát egy „liberális kommunistaként” bemutatkozó szemüveges férfi. Egy arra járó, fiatal fiú úgy gondolta, kéretlenül is megosztja gondolatait a sajtóval. Nem nyújtotta hosszúra a dolgot, csak annyit mondott: „Mocskos Fidesz!” „Nyolc éve a Szolidaritás tagja vagyok, elmegyek minden ellenzéki tüntetésre. Nyugodt, normális Magyarországot szeretnék” – jelezte egy 68 éves, a Szolidaritás jelvényét viselő nő, hogy nem a szónokok kilététől és számától teszi függővé részvételét. Barátnője a fejét ingatta. „Nagyon sok! Három felszólaló elég lenne!” – állapította meg. Fontos – tette hozzá –, hogy „olyanok beszéljenek, akik képesek lelkesíteni az embereket”. Az első néhány beszéd meghallgatása után nyilvánvalóvá vált: elvárása nem teljesül maradéktalanul. A létszám sem verdeste az egeket, félig telt meg a hídfőtől az Astoriáig lezárt útszakasz. Mintha a tömeg is érezte volna, hogy ez így kevés: országgyűlési képviselők vezetésével sokan elindultak a közösen elfogadott kiáltványukkal a Parlamenthez, és arra készültek, hogy onnan a köztévé székházához mennek tiltakozni.

Márciusi kiáltvány

Közös nyilatkozatot, Márciusi kiáltványt fogadtak el az ellenzéki pártok a Szabad sajtó úti demonstráción. A nyilatkozat szerint az állam nem szolgálhatja egyetlen párt érdekeit sem, mindenkinek egyformán kell részesülnie a jogokból. Követelik a sajtószabadságot, a szegénység és a társadalmi kiszolgáltatottság elleni harcot. A kiáltványban – egyebek mellett – rögzítik azt is, hogy az állam nem uszíthat saját polgárai ellen, az ország történelmi helye az európai népek közösségében van, mindenkinek joga van a színvonalas oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz, kiállnak a tisztességes bérekért, a sztrájkjogért. Ígérik, harcolnak a rabszolgatörvény megsemmisítéséért és fellépnek a korrupció ellen. A demonstráció szónokai az összefogás fontosságáról beszéltek, kiálltak Magyarország uniós tagsága, a jogegyenlőség, a jogállam mellett, s hitet tettek, hogy ősszel megpróbálják visszahódítani a települési önkormányzatokat a kormánypártoktól. Többen is felhívták a figyelmet arra, Orbán Viktor érdeke az ellenzéki széttagoltság, s a Fidesz minden eszközt be fog vetni ezért. - Vas András

Szerző

Engednie kell a kormánynak a civilek külföldi támogatását a Velencei Bizottság szerint

Publikálás dátuma
2019.03.15. 20:10
Falusi Vajk, a kormánypárt ifjúsági társszervezete, a Fidelitas szóvivője „Bevándorlást támogató szervezet” feliratú matricát ra
Fotó: MTI
A civil szervezetek működésének korlátozása csak akkor indokolt, ha valós veszélyt kívánnak ezzel elhárítani.
Az Európa Tanács tagállamainak lehetővé kell tenniük, hogy a szövetségek és civil szervezetek függetlenül működhessenek és külföldi finanszírozáshoz férjenek hozzá - jelentette ki az Európa Tanács (ET) égisze alatt működő Velencei Bizottság pénteken.
Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete jelentésében kiemelte, a szövetségek és a civil szervezetek (NGO) független működésével és külföldi finanszírozásukkal kapcsolatban különösen Ukrajnában, Magyarországon és Oroszországban jelentkeztek kihívások a közelmúltban. A szakértők elismerték, hogy a terrorizmus finanszírozásának és a pénzmosás megakadályozása érdekében szükséges a civil szervezetek átláthatósága, ugyanakkor mind a hazai,
mind a külföldi finanszírozás biztosítását fontos feltételnek nevezték működésük és feladataik önállóan és független gyakorlásához.

A civil szervezetek működésének korlátozása csak akkor indokolt, ha valós veszélyt kívánnak elhárítani. A külföldi finanszírozás korlátozására irányuló intézkedésnek mindig esetinek és bizonyítékokon alapulónak kell lennie - húzták alá.
A jelentés szerint különbséget kell tenni a civil szerveztek finanszírozására vonatkozó jelentéstételi kötelezettség és a nyilvános közzétételi kötelezettség között. Míg az előbbi igen, utóbbi nem tekinthető a terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás elleni küzdelem legitim céljának kielégítésére szolgáló intézkedésnek - mondták. A szakértők véleménye szerint azonban a nyilvánosságra hozatali kötelezettség kiszabható lobbitevékenységet folytató szervezetek pénzügyi forrásaira vonatkozóan, mindazonáltal a lobbitevékenységet egyértelműen meg kell határozni a jogszabályokban, és meg kell különböztetni a civil szervezetek rendes érdekképviseleti tevékenységétől.
Kiemelték, a külföldi finanszírozást érintő jogszabályokból eredő kötelezettségek megsértése esetén a kiszabott szankcióknak arányosnak kell lenniük. A jelentéstételi vagy közzétételi kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos szabálytalanságok nem minősülhetnek súlyos szabálysértésnek, amely indokolhatná az érintett civil szervezet feloszlatását vagy működésének korlátozását.
A civil szervezetek hátrányos megkülönböztetésének megakadályozása, külföldi, valamint hazai finanszírozásuk biztosítása, valamint független tevékenységükhöz való joguk megőrzése érdekében a Velencei Bizottság jelentésében egyebek mellett azt ajánlotta az Európa Tanács tagállamainak, hogy teremtsenek a civilek hatékony működését lehetővé tevő jogi környezetet. Elő kell segíteniük a finanszírozáshoz való szabad hozzáférésüket, beleértve a külföldről érkező finanszírozást is. Az anyagi forrásokra vonatkozó jelentéstételi kötelezettségeknek a terrorizmus finanszírozásának és a pénzmosás megakadályozásának céljait kell szolgálniuk, de az anyagi helyzetük nyilvánosságra hozatali kötelezettsége erre nem alkalmas.
A kormányoknak tartózkodniuk kell a külföldi finanszírozású civil szerveztek megbélyegzésétől, ellenük irányuló negatív kampányoktól és fellépésektől, amelyek bizalmatlanságot kelthetnek törvényes tevékenységükkel szemben.

A civil szervezetek finanszírozására vonatkozó jogi rendelkezéseknek és az azokban foglalt korlátozásoknak világosnak és pontosnak kell lenniük, azokat úgy kell értelmezni és alkalmazni, hogy tevékenységüket hatékonyan gyakorolhassák - tették hozzá a jelentéstevők.
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava

Rendőrsorfal mögött kitűzték a Parlamentre az ellenzéki 8 pontot - képgaléria

A Szabad sajtó útról a Kossuth térre vonultak az ellenzéki politikusok és szimpatizánsaik, ahol kitűzték a követeléseiket az épületre. Néhányan elindultak a tévészékházhoz, de az érdeklődés jócskán alább hagyott.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2019.03.15. 21:16