Leváltották az állami kukaholding teljes igazgatóságát

Publikálás dátuma
2019.03.15. 08:35
Pankucsi Zoltán
Fotó: Vajda József / Népszava
Pankucsi Zoltán korábbi helyettes államtitkár lett az NHKV új igazgatósági elnöke, az igazgatóságban is kaptak helyet régi fideszesek.
Új igazgatóság és felügyelőbizottság gyürkőzhet neki a szemétkáosz megoldásának az állami kukaholdingnál, írja a Napi.hu. Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Pankucsi Zoltánt nevezte ki az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági elnökének február 8-tól - az erről szóló bejegyzések március 6-án jelentek meg a cégadatbázisokban. Az igazgatóság elnöki tisztét tavaly június óta Gyalog Gábor látta el.
Korábban utalt már a személycserékre Bártfai-Mager helyettese, Fónagy János. Ő a parlamentben még február végén beszélt arról, hogy a helyi hulladékszállító cégek költségfedezésével kapcsolatos zavarok állnak a háttérben.
Az új igazgatósági elnök a Deloitte Magyarország egyik igazgatója volt 2016 szeptemberétől 2018 decemberig, idén januárban pedig saját céget alapított Valóságkutató Kft. néven. Három és fél évig a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkári pozícióját töltötte be, továbbá tagja volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakítását előkészítő munkacsoportnak is. Első munkahelye a Pénzügyminisztérium számviteli főosztálya volt, majd szakmai menedzserként dolgozott az Ernst & Young Könyvvizsgáló Kft.-nél. A Nemzetgazdasági Minisztérium számviteli és szakképzési főosztályának vezetését 2010-től látta el.
Az igazgatóság tagja lett még Búsi Lajos, aki a Földművelésügyi Minisztériumban volt korábban zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkár, de 1990 óta tagja a Fidesznek, parlamenti képviselő is volt.
Szintén új tagja az igazgatóságnak Dukai Miklós (egykori fideszes szentendrei önkormányzati képviselő), aki a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára volt, de 2006-ban a Valton Security őrző-védő társaság irodavezetőjeként is dolgozott, korábban ügyvédjelöltként pedig a Papcsák ügyvédi irodában.
Kazella Zsolt szintén a kukaholding igazgatósági tagja lett, aki korábban a Hungexpo Zrt.-ben és az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-ben volt vezető tisztségviselő.
Szerző
Frissítve: 2019.03.15. 09:09

Hullanak a fejek Mészáros Lőrinc informatikai cégénél

Publikálás dátuma
2019.03.14. 17:52

Fotó: Népszava
A volt felcsúti polgármester szoftvercégétől, a 4iG Nyrt.-től alig fél év után távozik Zibriczki Béla vezérigazgató. Helyét a milliárdos vállalkozó számos cégében kulcspozíciót betöltő Jászai Gellért veszi át.
Két vezető is távozott az elmúlt két napban Mészáros Lőrinc szoftvercégétől, a 4iG Nyrt.-től. A vezérigazgatói feladatokat hétfőtől Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik kulcsembere, Jászai Gellért veszi át - számol be róla a napi.hu.

A portál emlékeztet, a tőzsdén is jegyzett társaság március 14-én bejelentette, hogy Zibriczki Béla vezérigazgató munkaviszonya közös megegyezéssel aznap megszűnt. Igaz, Zibriczki munkájára a társaság a jövőben is számít, igazgatósági tisztsége változatlanul továbbra is fennáll.
A vezérigazgatói posztot március 18-tól az igazgatóság elnöke, Jászai Gellért tölti majd be.

Hetényi Márk igazgatósági tag is távozott a cégtől március 13-án, helyére az éves rendes közgyűlésen választanak majd új tagot, addig a 4iG igazgatósága négy taggal működik tovább. Zibriczki karrierje, mint írják, nem volt hosszú életű a 4iG-nél, hiszen tavaly szeptember 27-én nevezték ki vezérigazgatóvá. Ő attól a Symmetria Kft.-től igazolt át a 4iG-hez, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a rokonságához kötnek. Hetényi Márk 4iG-s pályafutása még rövidebb volt. Őt tavaly december 13-án választották be a 4iG igazgatóságába, de főállásban az MKB Bank igazgatóságának a tagja.
Jászai Gellért számos Mészáros Lőrinchez köthető tőzsdei cégben tölt be kulcspozíciót.

Ő a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és egy 6,59 százalékos pakettel is rendelkezik a cégben. Benne van emellett az Opus Global Nyrt. igazgatóságában, az Appeninn Nyrt. igazgatóságának pedig ő az elnöke.

A napi.hu megjegyzi, a személyi változásokat a befektetők a jelek szerint kedvezően fogadták, csütörtökön - negyed három után - a nap nyertesének számított az informatikai papír, amelynek árfolyama 15 százalékos pluszban állt 3820 forint árfolyamon, egymilliárd forint feletti forgalommal. Azóta egyébként, hogy tavaly júniusban Mészáros cégei és tőkealapjai beszállta a 4iG-be, a tízszeresére emelkedett az informatikai vállalat árfolyama.
Szerző
Frissítve: 2019.03.14. 17:55

Távozik a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója

Publikálás dátuma
2019.03.14. 17:48

Fotó: MFB
Bernáth Tamás 2016 novemberétől vezette az MFB-t, útódjának kinevezéséről a hírek szerint hamarosan döntenek.
Március 31-én közös megegyezéssel távozik a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója, Bernáth Tamás - közölte az MTI-vel csütörtökön a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala. Utódjának kinevezéséről a közlemény szerint hamarosan döntenek.

A távozó elnök-vezérigazgató 2016 novemberétől vezette az MFB-t. Mint írják, irányításával ötéves stratégia készült a pénzintézet fejlesztési banki szerepkörének erősítésére, szélesedtek az MFB nemzetközi kapcsolatai az EU és a V4-ek fejlesztési intézményeivel, továbbá új szintre léptek a tárgyalások a kínai partnerekkel. Az MFB ennek köszönhetően beruházási platform létrehozásáról egyezett meg az Európai Beruházási Bankkal (EIB), 2017 novemberében pedig megalakult a Kínai-Közép-Kelet-Európai Bankközi Szövetség.

Utóbbi koordinációs központja az MFB-n belül jött létre, a pénzintézet emellett 300 millió euró összegű együttműködési keret-megállapodást is aláírt a Kínai Fejlesztési Bankkal - olvasható a közleményben.