Előfizetés

Elektronikai hulladékból készítik a tokiói olimpia érmeit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.16. 10:10

Fotó: Pool for Yomiuri / AFP/Yomiuri
Újrahasznosított elektronikai hulladékból készítik a 2020-as Tokiói Olimpiai és Paralimpiai játékok összes érmét
Már egy éve, 2017-ben elkezdték összeszedni például a nem használt okostelefonokat, digitális kamerákat és laptopokat a japán lakosságtól és a kis- és nagyvállalatoktól a projekt megvalósításához – írta a Don't Waste It a BBC alapján.  Ehhez az előzetes számítások szerint valamivel több mint 30 kg begyűjtött aranyra, 4,1 tonna ezüstre és 2,7 bronzra lenne szükség, amely a becslések szerint a gyűjtés zárásakor, március végén meg is lesz.
Bronzból már októberben összegyűlt a teljes szükséges mennyiség, ezüstből 85,4, aranyból pedig 93,7 százaléknyi volt akkor.
Az összegyűjtött elektronikai eszközöket az osztályozás után szétszerelik és a törvénynek megfelelő módon hasznosítják újra, az érmek az arany-, ezüst- és bronzelemek beolvasztása után készülnek el.

Itt a tavasz: gidabumm Szegeden

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.15. 12:12

Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark
Már biztos, megérkezett a tavasz: futballcsapatnyi kecskegida, a rackajuhoknál pedig 8 kisbárány született az elmúlt napokban a Szegedi Vadasparkban.
Tíz fehér után egy sötétebb színű kecskegida is született az elmúlt hetekben a Szegedi Vadasparkban, de mint a honlapukon írják, a rackajuhok sem maradtak le túlságosan, ott 8 kisbárány látta meg a napvilágot.
Bár a bárányok és a gidák nem állatkerti ritkaságok, és nem is veszélyeztetett, védett állatok, nagy népszerűségnek örvendenek a látogatóink és a dolgozók körében is.

A háztartási szemét harmadát is "elnyelheti" a közösségi komposztáló

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.15. 11:11
komposztálás
Fotó: Humusz Szövetség
Zöld oázis rejlik az emeletes házak között Buda egy zsúfolt részén: a kerti tóval, veteményessel, komposztládákkal körülvett Humusz Ház nemcsak környezetvédelmi, de szemléletformáló központ is.
Az 1995-ben alakult Humusz Szövetség székhelye régen bölcsődeként működött, megszűnése után egészen a kétezres évek elejéig, amíg a környezetvédő szervezet felújításért cserébe használatba nem vehette, üresen állt. A 2010 óta egyesületként működő szervezet a környezettudatosság népszerűsítése érdekében gyerekfoglalkozásokat, előadásokat tart, és tanácsadással is segítik a betérőket. 
„Közösségi komposztpont, környezeti tanácsadó iroda, hulladékos tanösvény működik itt, óvodai, iskolai foglalkozásokat, szülinapi zsúrokat, lakossági programokat szervezünk, de szívesen várunk bárkit, aki csak meg akar pihenni a fák alatt a kis kerti tó mellett, madárcsicsergést hallgatva”

- olvasható a honlapjukon.

A ház kerítése újrahasznosított műanyagból készült, az udvaron a virágágyás borosüvegből, a madáretető tejes dobozból, a sétány pedig bontott téglából van, a házban pedig a bútorok raklapokból készültek, amelyeket használt farmerekből varrt huzatok fednek – írta a G7.
zöld oázis Budán
Fotó: Humusz Szövetség
A kertet bárki használhatja hétköznap reggel 9 és délután 5 között, vannak, akik a tavacska melletti asztalnál reggelizni vagy ebédelni szoktak. Közösségi komposztálásra is van lehetőség, amivel a szövetség szerint sokat lehetne tenni a környezet tehermentesítéséért. A háztartási hulladék harmada szerves szemét, ennek leginkább környezetbarát kezelési módja a komposztálás, ami lényegében a természet újrahasznosító folyamata. A keletkező humusz a makro- és mikroelemek mellett morzsákká tapasztja a talaj apró szemcséit, serkenti a növények gyökereit, tápanyagokat juttat a talajban tevékenykedő mikroorganizmusoknak. A komposztálásra alkalmas, azaz a lebomló hulladékokat; a zöldséghéjtól a kávézaccig egy levegőző helyre kell gyűjteni, hogy az fél-egy éven belül humusszá alakuljon és visszakerüljön a természetbe. A szövetség 2011 óta komposztál, egy regisztráció után bárki elhozhatja a konyhai zöldhulladékát, majd elviheti a képződött humuszt. A szervezet szerint ezt akár a társasházak is megtehetnék, igaz, nyáron van egy kis „szaga”, de legfeljebb heti fél óra munkával, az oda nem való anyagok kiválogatásával az is kezelhető.

Miért jó komposztálni?

  • Csökkenteni lehet a termelt hulladékot
  • Vissza lehet juttatni a kerti és konyhai hulladékot a természetbe
  • Termékenyebbé lehet tenni a talajt, ezáltal a növények egészségesebbek lehetnek
  • Csökkenteni lehet a légszennyezést
  • Csökkenteni lehet a költségeket: kevesebb szemeteszsákot és virágföldet kell venni
  • Csökkenteni lehet a klímaváltozás hatásait, mert a humuszban gazdag talaj jobban elnyeli a szén-dioxidot.