Előfizetés

Alig lötyög valami a gáztárolókban

M. I.
Publikálás dátuma
2019.03.14. 09:00

Fotó: JAKUB SUKUP /
Bár a hazai gáztárolók – az 1,2 milliárd köbméternyi biztonsági készleten túl - lassan kiürülnek, a jelenlegi szint meghaladja az elmúlt három év hasonló időszakában mértet – számítható ki a Gas Infrastructure Europe nyilvántartásából. Eszerint jelenleg a meg nem csapolható, stratégiai tartalékokon kívül már csak mintegy 600 millió köbméter gáz „lötyög” az állami Magyar Földgáztároló, illetve MMBF összesen 6,7 milliárd köbméter befogására képes tárolóiban. Ennek többek között az is oka, hogy - az adatbázis tanúsága szerint – az MMBF-nél február óta napi néhány millió köbméter gáz betárolása is zajlik. Bár ez minden eddiginél korábbi időpont, szakértők szokásos piaci okokat sejtenek a háttérben: a viszonylag enyhe február miatt kereskedők így tárolhatnak fölös mennyiségeket. A korábbi évek tapasztalatai alapján az összesített készletszint egész április elejéig tovább mérséklődhet. 2015-ben ekkor – a tartalékokkal együtt – mindössze 1,14 milliárd köbméter állt rendelkezésre. Az ország gázellátása mindazonáltal – különösen a zavartalan behozatalnak köszönhetően – biztosított.
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tegnapi közleménye szerint a téli hónapokban az ország 4,36 milliárd köbméter gázt fogyasztott el. A napi fogyasztás december 19-én 65 millió köbméteren tetőzött.

Az Akadémia csonkolása nem köti le minden energiáját, így az ózdi acélművet is Palkovics felügyeli immár

M. I.
Publikálás dátuma
2019.03.14. 08:30

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Senki nem mondta meg, mi köze az innovációs miniszternek a "kohóüzemhez".
A Palkovics László irányította Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gyakorolhatja a jövőben az ÓAM Ózdi Acélművek 20 százaléka feletti állami tulajdonosi jogokat - derül ki Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter rendeletéből. Palkovics László januárban jelentette be, hogy az állam közel tízmilliárd forintért megveszi a nagy múltú iparvállalat ötödét a többséget birtokló német Max Aicher GmbH-tól. Habár az ITM-hez eddig jellemzően csak innovációhoz kapcsolódó társaságok tartoztak - az iparvállalatokat Bártfai-Mager Andrea jellemzően magánál tartja -, megkeresésünkre a lépést a tárca nem nevezte szokatlannak. Miközben a tulajdonszerzés pontos oka máig tisztázatlan, az ITM álláspontja szerint így az állam teljes körű ellenőrzés alatt tarthatja a céggel, annak működésével és jövőjével kapcsolatos döntéshozatalt. A vállalat korszerűsödik, új, magasabb hozzáadott értékű termékek előállítására válik képessé; az ügylet egyszersmind kiszámíthatóságot hoz a több mint félezer munkavállaló, illetve a térség számára - írják.

314,59 forint az euró

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.14. 07:23
Shutterstock illusztráció
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon csütörtök reggel.
Az euró 314,59 forinton forgott reggel hét órakor, 11 fillérrel csökkent a közös európai pénz árfolyama a szerda esti 314,70 forinthoz képest. A dollár árfolyama 278,36 forintról 277,96 forintra, a svájci franké pedig 277,05 forintról 276,72 forintra gyengült. A jent 2,4910 forinton jegyezték, szemben az előző esti 2,5031 forinttal. Az euró 1,1321 dolláron forgott csütörtök reggel, 0,04 százalékkal gyengült az előző napi záráshoz képest. A svájci frankhoz képest stagnált a közös európai fizetőeszköz, 1,1368 frankon jegyezték. Egy dollárért 1,0044 frankot kértek, napi szinten 0,05 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest 0,37 százalékkal drágult a dollár, csütörtök reggel 111,56 jent ért.