Előfizetés

Fejest ugrani a természetbe - persze, hogy David Attenborough-val

Kardos Orsolya írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.03.19. 21:46

Fotó: Fabrice Coffrini / AFP
Persze az angol sir mellett akadnak lajhárok, tatuk, kapibarák, papagájok, kolibrik, komodói sárkányok és így tovább.
A hétköznapok zakatolásából kiragadva repít régvolt idők messzi vidékeire David Attenborough három- guyanai, indonéziai és paraguayi - kalandját megörökítő regénye, az Állatkerti gyűjtőutak. Az Egy ifjú természettudós történeteinek második, frissített képanyaggal és a szerző új előszavával, Makovecz Benjamin fordításában megjelent, némileg átdolgozott kiadása ez, amit ha valaki gyanútlanul olvasni kezd, bizony csakhamar egy esőerdők folyóin sodródó fatörzs kenuban, egy Indonéz szigetek között hánykódó vitorláson, vagy éppen egy chacói marhatenyésztő telep kellős közepén találhatja magát. Ráadásul a legkülönfélébb állatok: lajhárok, tatuk, kapibarák, papagájok, kolibrik, komodói sárkányok, pitonok, teknősök, egy orángután és egy medvebocs társaságában. Az 1950-es években játszódó, az író útinaplójából készült beszámolók sorai, mintegy filmkockákként vetítik elénk a még érintetlen természet minden apró rezdülését, eredeti pompájukban elevenítve fel az esőerdőket, óceánokat, folyókat és szavannákat. Minden oldallal a romlatlan világ egy-egy újabb kincse tárul az olvasó elé. Végtelen szellemességgel és bájjal megírt történetek távoli kultúrákról, vadászó-gyűjtögető törzsek társaságában eltöltött tábortüzes, világvégi éjszakákról, feledésbe merült matrózdalokról és halleluja énekekről, na meg persze az idegen tájak pompázatos - egytől-egyig elkerülhetetlenül szívünkhöz növő – állatairól. Felejthetetlen kalandok könnyed hangvételű, nem egyszer hangosan megnevettető elbeszélése, az ismeretterjesztő természetfilmek úttörője, egy olyan ember tollából, aki példamutató odaadásával, lelkesedésével és a környezet iránti tiszteletével végtelen csodálatot, rajongó szeretetet ébresztett bennünk a természet iránt. Annyira olvasmányos és magával ragadó, hogy a végére érve úgy érezzük, bármikor készen állunk fejest ugrani egy hasonló küldetésbe.

Eötvös Péter az új évad művésze

Tölgyesi Gábor
Publikálás dátuma
2019.03.19. 21:35

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Berlini Filharmonikusok egykori vezetője, Sir Simon Rattle 2017 óta áll a Londoni Szimfonikus Zenekar élén. A zenekar új koncerttermet kap a brit fővárosban, ami Rattle reményei szerint legalább olyan lesz, mint a Müpa – mesélte a budapesti koncertközpont új, tizenötödik évadát bemutató sajtótájékoztatón Káel Csaba. A Müpa főigazgatója szerint Rattle a londoniak januári, budapesti koncertje után nemcsak a hely akusztikáját, hanem az értő és lelkes a közönséget is dicsérte – a lelkesedésre jellemző, hogy a jegyek egyre gyorsabban fogynak, a Müpa hűségprogramnak már tizenhétezer tagja van. A minőségi kultúrára a jelek szerint van kereslet, amit a Müpa tíz műfajban képvisel. Az új évad bérleteit a hét második felétől árulják, a programkínálatot ezúttal is a bőség zavara jellemzi. Először lép fel Magyarországon az idei bécsi újévi koncertet dirigáló Christian Thielemann zenekara, a drezdai Staatskapelle élén, jön Zubin Mehta, Kirill Petrenko, és olyan énekes nagyság is, mint Rolando Villazón, Bryn Terfel vagy Waltraud Meier. Az évad együttese a Nemzeti Filharmonikusok lesz, az évad művésze, Eötvös Péter műveivel, karmesterként is jelen lesz a Müpában. T.G.

Visszafizeti a szaúdiak pénzét a világ talán leghíresebb operaháza

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.03.19. 21:34
FARA03263
Fotó: AFP
A milánói Scala igazgatótanácsa hétfő esti ülésén egyhangúan úgy döntött, visszafizetik a Szaúd-Arábiától kapott támogatást. Rijád öt éven át évi 3,1 millióval euróval kívánta támogatni az operaházat, illetve zenei akadémiáját, cserében a szaúdi kultuszminiszter is bekerült volna a Scalát irányító grémiumba. Az első átutalás március 4-én érkezett meg a Scala bankszámlájára, ezt az összeget térítik vissza a királyságnak. A balul elsült tranzakció után mindinkább felmerül az osztrák kulturális menedzser, Alexander Pereira intendáns felelőssége, mivel ő hozta tető alá a megállapodást a monarchiával, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy két évvel hosszabbítsák meg 2020-ban lejáró szerződését. Giuseppe Sala milánói polgármester szerint szó sincs arról, hogy emiatt idő előtt menesszék az intendánst, aki – mint mondta – „jóhiszeműen járt el”. Ugyanakkor Attilio Fontana, Lombardia régió elnöke, a bevándorlásellenes Liga politikusa szerint Pereira nem maradhat a helyén, mert rontotta a Scala jó hírnevét.