Nincs menekvés

Azt hittük, már nem érhet meglepetés. Hiszen – jószerivel – a vízcsapból is a kormánypropaganda folyik, a migránsozás, sorosozás, brüsszelezés szinte olyan, mint a levegővétel. A média legkülönbözőbb fórumairól megmondóemberek rontanak a gyanútlan polgárra, hogy bebizonyítsák, rettegnie és aggódnia kell, de persze a jóságos hatalom mindenkivel szemben megvédi őket. 
Bevalljuk, tévedtünk. A Nemzeti Sport szombati száma különleges ajándékkal szolgált. Kihullott ugyanis belőle egy 7+1 oldalas kiadvány, címe: A KORMÁNY VÁLASZA az Európai Bizottság állásfoglalására. Megvilágítva, miért hazudik Brüsszel, amikor nemtetszését fejezi ki az újabb plakátkampány miatt. Megismételve benne az összes panelt, amit az utóbbi hónapokban és években rengeteget olvashattunk és hallhattunk. 
Hagyjuk most figyelmen kívül, hányan rághatták át magukat a brosúrán. Mindegy is. Maga az ötlet, az érdemes a figyelemre. Hogy ezúttal nem a hatalom üzenőfüzeteinek számító lapokba tették be a kiadványt. Minek is, hiszen azoknak az olvasói maguk a hívek, akiket nem kell meggyőzni semmiről, feltehetően biztos szavazók. Ám a – még mindig – legnagyobb példányszámú országos (bár nem politikai) napilap jó terep lehet néhány bizonytalan szurkoló meggyőzésére. Bár a Nemzeti Sport oldalain naponta ránk – az olvasóra – mosolyog a gonosz Soros és Juncker a jól ismert plakátról, de azt könnyű átlapozni. Egy ilyen ajándék füzetecske már más.
A sport különben is a hatalom bevált terepe. A sportági szövetségek jelentős részét már megbízható politikusok irányítják, a társasági adóból pedig szép összegek vándorolnak a látványsportágakhoz. Mindenki tudhatja, hogy a kormány mennyire szívén viseli a sport ügyét. És nemcsak azért, mert a főnök igazi vezérdrukker, hanem azért is, mivel a szurkolók tömege egyben választó is, ha közel kerülnek hozzájuk, az szavazatokban is jelentkezhet. 
Nincs menekvés. Senki sem dughatja a fejét a homokba. Mindenki megkapja a maga adagját a propagandából. Jó papíron. 
Az már más kérdés, mire használja.
Szerző
Sebes György
Frissítve: 2019.03.12. 09:29

Csak egészség legyen

Valamikor a közelmúltban, egy vasárnap reggel fájó foggal, feldagadt arccal ébredtem. Ez idáig magánügy, az viszont már erősen közügy-jellegű, hogy az orvosegyetem fogklinikáján, ahol a főváros hétvégi fogászati ügyeletét adják, nem volt röntgengép, így semmit sem tudtak kezdeni a beteg foggal, csak a kihúzást ajánlották föl. Budapest egy közel kétmilliós világváros, a nemzeti együttműködés és a jobban teljesítés sokadik esztendejében járunk, pár év múlva utolérjük Ausztriát (ez most a hivatalos kormányálláspont). Talán egyetértünk abban: nincs rá az adó- és tb-fizető állampolgár szemszögéből is elfogadható magyarázat, hogy az ügyeleten ne tudjanak röntgenezni. (Mellékszál, de az egyetemi klinikán egy kínai, a magánorvosnál pedig, ahol végül megcsinálták a fogamat, egy szír fogorvos ügyelt azon a vasárnapon. Mindkettő Magyarországon szerezte a diplomáját.)
Aki esetleg a mostani hétvége híréből – miszerint három egészségügyi reformtervből választja majd ki a kormány azt, amelyet megvalósít – netán azt a következtetést vonná le, hogy a hasonló anomáliákkal már csak átmenetileg kell együtt élnünk, az sajnos csalódni fog. Egészségügyi reform ugyanis nem lesz, hanem volt: rég túl vagyunk rajta, és amit most maga körül lát, vagy a bőrén (fogán) érez a kedves választó, az már a végeredmény. Optimális esetben - merthogy a folytatódó forráskivonás inkább azt valószínűsíti, hogy visszasírjuk mi még a közegészségügy mostani állapotát.
Bizony, a gyógyítás rendbetétele volt az Orbán-kormány első reformintézkedéseinek egyike. Pontosan úgy tették rendbe, ahogyan a devizaadósok ügyeit – vagy még úgyabb: saját magukat kimentették a rendszerből, felélesztve a még a Medgyessy-kormányzat alatt megszüntetett politikusi VIP-szolgáltatást –, a többieket pedig a sorsukra hagyták. Bizonyára sokan emlékszünk még, mekkora felháborodással fogadta a Gyurcsány-időszakban a Fidesz (teljes joggal egyébként) az ország legnagyobb pszichiátriája, az OPNI bezárását. Azóta 12 év telt el, amiből kilencben már ők kormányoztak, és nemhogy a Lipótot nem nyitották újra, de bezártak még jópár pszichiátriai osztályt abban az országban, ahol a lakosságnak legalább a hatodát érintik a különféle pszichés kórok. 
2010 óta a tervezett, tudatos alulfinanszírozással orvosok és szakdolgozók tízezreit vonták ki a gyógyításból (nem csak a kórházakban van krónikus szakemberhiány: több száz háziorvosi praxis tartósan betöltetlen); a higiéniai eszközökre is kiterjedő extrém spórolással megágyaztak a kórházi fertőzési hullámnak, kulcsbetegségek gyógyítását szolgáló gyógyszereket tettek elérhetetlenné, miközben egyetlen olyan rendszerszintű változtatásra sem került sor, amit mi, vagyis a páciensek fejlesztésként tudnának értékelni. 
Illetve egyre mégis: a régióban Magyarországon fejlődik a leggyorsabban a magánegészségügy, Orbán-közeli oligarchák lelkes közreműködésével. A biznisz pörög, még marketing sem kell hozzá. Az ügyfélszerzést megoldja a kormány azzal, amit az egészségüggyel – nem szavakban, hanem a valóságban – művel.
Szerző
Hargitai Miklós
Frissítve: 2019.03.12. 09:28

Árnyalatnyi különbség

A négy hét múlva esedékes izraeli előrehozott parlamenti választásokat megelőzően már az is kétséges, mi lesz a pénzügyi visszaélései miatt a vádemelés küszöbére került Benjamin Netanjahu miniszterelnök sorsa. A  pártcsatározásokat azonban váratlan esemény zavarta meg:  pénisznagyobbító műtétje áldozata lett az az izraeli milliárdos,  aki a világ eddigi legdrágább ékkövét, a Kék Gyémántot évekkel ezelőtt eladta egy kínai üzletembernek. A kárörvendéssel vegyes együttérzés egy pillanatra megszakította ugyan az ádáz politikai összetűzéseket, de a figyelem gyorsan visszafordult oda, hogy a 120 tagú Knesszetben melyik, a választások után összeálló koalíció tudja majd elérni legalább a minimális többségnek számító 61 főnyi képviselői helyet. 
Bár a zsidó állam külső és belső bírálói gyakran kétségbe vonják, hogy jogosan nevezik-e Izraelt a Közel-Kelet egyetlen demokratikus államának, arról viszont nincs vita, hogy ezzel a jelzővel a térségben más ország aligha dicsekedhet. A parlamentbe vágyó ellenzéket alkotó, meglehetősen vegyes arcélű pártocskák vissza-visszatérően azzal is támadják a jobboldali Likudot vezető Netanjahut, hogy egy követ fúj olyan antidemokratákkal, mint Putyin orosz, Erdogan török elnök vagy Orbán Viktor.  Az izraeli kormányfővel kiegészített négyes fogatot folyamatosan mint egymástól elválaszthatatlant, összetartozót emlegetik izraeli ellenzéki körökben. 
Történik mindez egy olyan országban, ahol a fékek és ellensúlyok - igaz, nem egyszer csikorogva -, de működnek. Netanjahu ugyanis nem az első vezető politikus, akit nemcsak illetnek a korrupció, a vesztegetés és a csalás esetleges vádjával, de jó eséllyel el is ítélhetik emiatt. Az elmúlt években akár össze is futhatott a börtönudvari séta során egy korábbi miniszterelnök a volt államfővel.  A mostani fő vádpont, hogy a kormányfő megállapodott az egyik jelentős médiavállalkozás tulajdonosával, hogy róla és családjáról pozitív hangvételű cikkek jelenjenek meg. (Költői kérdés: mit érdemel az a bűnös, aki szinte az egész médiát a maga szolgálatába állítja, s a függetlenségüket megőrzőket már egy kezünkön meg tudjuk számolni ?) Netanjahu mindenesetre súlyos bűnt követett el, amikor a vállalkozóval kölcsönösen megajándékozták egymást pezsgővel és szivarral.
Az izraeli miniszterelnök ráadásul olyan galádsággal is megpróbálkozott, hogy választási beszédét az állami televízióval kívánta sugároztatni. A médiahatóság azonban a tudtára adta, hogy a kormányzati és a pártpropaganda bizony két külön dolog.  A kormányfői szózat végül csak késleltetéssel került képernyőre, miután gondosan ellenőrizték, hogy pártja választási programján nem terjedtek-e túl Netanjahu szavai.
Az izraeli kormányfő aligha szent. Nem restellt választási költségei fedezésére jelentős külföldi adományokat is elfogadni - illetve csak elfogadott volna, mert az éber hatóság azonnal visszautaltatta a szabálytalan pénzeket.  Idézve a Tóra szavait: (A király) "... szíve el ne térjen; és ne szerezzen magának nagyon sok ezüstöt és aranyat."
Szerző
Bonta Miklós
Frissítve: 2019.03.11. 09:17