22 milliárdot szakít Garancsi cége, a debreceni BMW gyár területén építhetnek

Publikálás dátuma
2019.03.11. 17:52

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Elmosódik a határ állami és magánbefektetés között: a kormány 135 milliárd forinttal támogatta meg az üzem környezetének infrastrukturális fejlesztését.
Az Orbán Viktor miniszterelnököt szívességből reptető Garancsi István cége, a Market Zrt. 22,2 milliárd forintért végzi el Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezetének bel- és csapadékvíz elvezetéséhez szükséges földmunkákat, illetve az engedélyeztetési eljárást. A BMW-gyár éppen itt, a Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben épül fel -írja a 24.hu. A hatalmas megbízásra ajánlatot nyújtott be a Duna Aszfalt Zrt. és a He-Do Kft. is, ezeket végül érvénytelennek nyilvánították, így a nyílt eljárásban végül Garancsi cége győzedelmeskedett – derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentációból (amit pdf-ben itt talál, a pontos műszaki leírást is itt olvashatja el.) Alvállakozóként az OK Bau Kft.-t jelölték meg, ez a cég szintén a Market-csoport tagja. 
Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly júliusban jelentette be, hogy a BMW gyárat épít a Debrecen melletti 400 hektáros területen. A beruházás értéke meghaladja az egymilliárd eurót, a gyárral ezer új munkahelyet teremt a német autógyártó. Októberben, az aláírási ceremónián már magyarázkodnia kellett a miniszternek, mert kiderült, hogy a BMW egyedi kormánydöntés keretében 12,3 milliárd forint támogatást ad a multinacionális vállalatnak -emlékeztet a portál. A tárcavezető akkor úgy fogalmazott: a támogatás busásan meg fog térülni, illetve hozzátette, hogy a leendő BMW-gyár telephelyéhez közel új csomópontot alakítanak ki az M35-ös autópályán, 2×2 kétsávosra bővítik az odavezető összekötő utat, konténerterminált építenek villamosított vasúti összeköttetéssel, új telekommunikációs és gázhálózatot alakítanak ki. 
Novemberben pedig a hvg.hu cikke alapján mi is beszámoltunk róla, hogy Debrecen önkormányzata 44 milliárd forint hitelt vett fel az épülő BMW-gyárra, a város a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központnak helyet adó épületet ajánlotta fel fedezetként. Nem sokkal később a piaci befektetés és a közpénzes fejlesztés közötti határ még jobban elmosódott: 2018 november végén a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat már azt hirdette, hogy
a kormány több mint 135 milliárd forintot hagyott jóvá debreceni BMW-gyár területéhez kapcsolódó út-, vasút- és infrastruktúra építésre.

Szerző

Vizsgálóbizottságot küldenének Magyarországra, hogy értékeljék a Fidesz politikáját

Publikálás dátuma
2019.03.11. 17:26
Political Ash Wednesday in Demmin - CDU
Fotó: STEFAN SAUER /
Három tapasztalt szakértőből álló vizsgálóbizottságot küldene az Európai Néppárt (EPP) néhány vezető politikusa Magyarországra, hogy értékelje a Fidesz politikáját és a magyarországi demokrácia helyzetét. Német sajtóértesülések szerint Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke, Markus Söder bajor kormányfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár dolgozta ki a misszió kiküldéséről szóló javaslatot, amelynek az a célja, hogy megelőzzék, vagy legalábbis elhalasszák a Fidesz kizárását az EPP- ből. “A felvetés bizonyára szóba kerül Manfred Weber és Orbán Viktor keddi budapesti tárgyalásain. A bajor politikus a Bildnek azt nyilatkozta, hogy a vizsgálóbizottság kiküldése egy ötlet a sok közül, és “még semmi sincs eldöntve”.   Az elképzelés szerint a “három bölcs” látogatásáról jelentés készülne, amelyet azután az illetékes néppárti fórumok megvitatnának. A hírt megszellőztető Bild című újság szerint a vizsgálóbizottság felállítása nem az Európai Néppárt, hanem a három vezető javaslata. Lapunk megkereste az EPP-t, hogy reagáljon az elképzelésre, egyelőre várjuk a válaszukat.     
Mint a lap emlékeztet, volt már példa hasonlóra: amikor 2000-ben Ausztriában az Osztrák Néppárt koalícióra lépett a szélsőjobboldali Szabadság Párttal, az Európai Unió magasrangú szakértői csoportot küldött a közép-európai országba. A bizottság jelentést készített, amelynek az volt a következtetése, hogy az osztrák koalíciós kormány tiszteletben tartja az európai értékeket.
Témák
Néppárt
Frissítve: 2019.03.11. 17:34

Ez tényleg bukás: pert vesztett a Lokál is Nagy Blankával szemben

Publikálás dátuma
2019.03.11. 17:04

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A kormányközeli bulvárlap nem tudta igazolni állításait, hogy a kecskeméti diáklány több tárgyból is bukásra áll. Most ők buktak meg, beállva a sorba az Origo és a Figyelő mellé.
Újabb pert nyert Nagy Blanka, a kecskeméti diáklány, aki ellen kormánykritikus felszólalása után abszurd rágalomhadjárat indult. Ezúttal a Lokálról mondta ki a bíróság: valótlanul állították azt Blankáról, hogy több tárgyból is bukásra áll, és igazolatlan óráinak száma is meghaladja a törvényes keretet. 
A nyertes személyiségi jogi perről Litresits András, az MSZP ügyvédje számolt be egy Facebook-videóban, ő képviselte a diáklányt a kormányközeli lapokkal szemben; hogy első vagy másodfokú döntésről van szó, arra Litresits nem tér ki. Az ügyvéd szerint a Lokál védői – akárcsak a hasonló állításokat publikáló Origo és Figyelő – a lány szüleit és osztályfőnökét próbálták beidézni tanúként . Ez a felvonás azonban elmaradt, hiszen az ügyvéd a Kréta-adatbázis hiteles adataival tudta igazolni, hogy szó sincs bukásokról, vagy túl sok igazolatlanról. A Figyelő egyébként már honlapján közzétette a helyreigazítást.
Az Origo március 4-én vesztett első fokon sajtóhelyreigazítási pert az ügyben: akkor öt napot kaptak arra, hogy honlapjukon közzétegyék a helyreigazítást és 15 napot arra, hogy fellebbezzenek a döntés ellen.  Nagy Blanka ügyében egyébként Péterfalvy Attila adatvédelmi biztos is megszólalt a lapunknak adott interjúban: szerinte a diáklány jegyei valóban személyes adatnak minősülnek, ám közéleti szereplőként automatikusan többet is kell elviselnie, mint a háttérben maradó magánszemélyeknek. Épp ezért az adatvédelmi hatóság nem is indított vizsgálatot a sajtóban megjelent híresztelésekkel kapcsolatban.
Szerző
Frissítve: 2019.03.11. 17:20