Szolidaritási sztrájkot tartanak csütörtökön a pedagógusok

Publikálás dátuma
2019.03.11. 09:53

Fotó: Népszava
Így hívnák fel a figyelmet a közszféra más területein tapasztalható helyzet tarthatatlanságára.
Március 14-ére, csütörtökre hirdetett szolidaritási sztrájkot a közszféra más ágazatainak munkabeszüntetése mellett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmánya. „Ez nem a mi, nem az oktatási ágazat követeléseiért hirdetett akció, annak ellenére, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) 12 pontja és a mi követeléseink között vannak egybeesések (bérrendezés a közszféra egészére, így a közalkalmazottak számára, túlmunkák rendezése). Tehát ez egy szolidaritási sztrájk, éppen ezért nem az a célja, hogy konkrétan a mi ágazatunkban kikényszerítsen valamit, hanem az, hogy felhívja a figyelmet a közszféra más területein való helyzet tarthatatlanságára, és ezzel segítséget nyújtson másoknak” – írják az esemény Facebook-oldalán. Hozzátették: most nem az a lényeg, hogy mennyi időre állnak le, hanem az hogy minél többen vegyenek benne részt. Ezért tettek a munkáltatóknak egy viszonylag könnyen elfogadható még elégséges szolgáltatásra javaslatot. A sztrájkot reggel 8 és 10 óra között tartják.
Szerző

Marad a viharos szél: csaknem az egész országra figyelmeztetést adtak ki

Publikálás dátuma
2019.03.11. 08:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hőmérséklet délután 8 és 13 fok között alakul, késő estére 3 és 8 fok közé hűl le a levegő.
Szinte az egész országra (Vas, Zala és Baranya megye kivételével az összes megyére) elsőfokú figyelmeztetést adott ki az erős szél veszélye miatt hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint a nyugati, északnyugati szél délelőttig mindenhol veszít erejéből, de a nap folyamán továbbra is számíthatunk erős, viharos közeli széllökésekre (50-65 km/h). Ennél erősebb széllökések (65-75 km/h) – főleg a nap első felében – a magasabban fekvő helyeken, illetve délután – elsősorban az Észak-Dunántúlon – záporok környezetében várhatóak. A legkevésbé szeles régiónak a délnyugati országrész ígérkezik.
A déli tájak kivételével egyébként mindenhol derült, napos idő várható, majd dél felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Szórványosan, elsősorban délnyugaton várható eső, zápor, a magasabb helyeken havas eső sem kizárt. A hőmérséklet délután 8 és 13 fok között alakul, késő estére 3 és 8 fok közé hűl le a levegő. Vasárnapról hétfőre virradó éjjel a Dunakanyar menti vonalakon több helyen is fák dőltek a sínekre, faágak kerültek a felsővezetékekre, ami jelentősen megnehezíti a hétfő reggeli vonatközlekedést – erről itt írtunk bővebben.

Figyelmeztet a rendőrség

Az Országos Rendőr-főkapitányság az erős szél miatt arra hívja fel a közlekedők figyelmét, hogy – viharos szélben csökkentsék a sebességét, fokozott figyelemmel közlekedjenek és tartsanak nagyobb követési távolságot, – nagy szélben nem tanácsos olyan pótkocsit és utánfutót vontatni, amely könnyű és nagy az oldalfelülete, mert az erős szél könnyen felboríthatja, – a viharos széllökések kiszámíthatatlanok. Két kézzel, erősen tartva fogják a kormányt, főként erdős részről nyílt területre közlekedve, – óvakodjanak a hirtelen kormánymozdulatoktól, – magas építésű járművek, teherautók, kamionok előzésekor a szél irányától függően számítsanak hirtelen fellépő oldalszélre vagy annak megszűnésére, – a gyalogosoknak, kerékpárosoknak hagyjanak a szokásosnál nagyobb oldaltávolságot, – és vízátfolyások észlelésekor hirtelen fékezés helyett fokozatosan csökkentsék a sebességet.

Szerző

Zajlik a roma örökösödési háború a Fidesz kegyeiért

Publikálás dátuma
2019.03.11. 07:15
A választások előtt Kövér László állapodott meg Farkas Flóriánnal az együttműködésről
Fotó: Máthé Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Beindult a helyezkedés. Nincs hiány olyan cigány politikusokból, akik a háttérbe szorított Farkas Flórián helyett örömmel partnerei lennének a kormánynak.
Se baloldali, se jobboldali nem vagyok, a cigányokat képviselem – foglalta össze nézeteit kérdésünkre Rafael Gyula, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselője. Nem titkolja ugyanakkor, hogy a soron következő választásokon a Fideszre „szavaztatja” a cigányokat. Magyarázata szerint a romáknak jelen helyzetben együtt kell működniük a kormányzó párttal.
Rafael Gyula januárban nyílt levélben szólította fel a baloldali pártokat, hogy semmiféle formában ne szövetkezzenek a rasszistának, antiszemitának tartott Jobbikkal. Nem csoda, hogy ezt követően kézről kézre adták a kormánypárti sajtóban: a felhívás tökéletesen illeszkedett abba a hadjáratba, amit a Fidesz folytat a Jobbik ellen.
Azokban az időkben, amikor a Jobbik politikájának valóban szerves része volt a rasszista uszítás, a Fidesz jóval kisebb felháborodást mutatott. Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló, Farkas Flórián szövetségese azonban éppen most látta elérkezettnek az időt, hogy parlamenti beszédében mandátumának visszaadását követelje Sneider Tamás jobbikos pártelnöktől.
- Nem egyeztettem senkivel – utasította el Rafael Gyula azt a feltételezésünket, hogy összehangolt akcióról lenne szó. Azon túl, hogy az ORÖ tagja, Rafael Gyula a dabasi roma nemzetiségi önkormányzat, a Pest Megyei Romák Regionális Jogvédő és Foglalkoztatási Alapítvány, továbbá a hasonló néven egyesületként és pártként is bejegyzett Új MCF, a Mindent a Cigányokért Fórum elnöke. (A Kolompár Orbán vezetésével alakult „régi” MCF – amely eredetileg Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma, majd Magyarországi Cigányok Fóruma néven futott – Rafael tudomása szerint megszűnőfélben van.)
Az Új MCF nemrég tüntetést, azaz „országos érdekvédelmi tiltakozó nagygyűlést” szervezett a Parlamenthez. Rafael Gyula lapunknak elmondta, hogy legalább ötszáz résztvevőre számított. Ennek megfelelően a rendőrség három keresztutcáig tartó szakaszon lezárta az Alkotmány utcát. A „nagygyűlésen” végül mintegy harmincan jelentek meg.
Azok az országos szervezetek, amelyek előzetesen részvételüket ígérték, nem jöttek el. Ami pedig a saját szervezetét, az Új MCF-et illeti, „nekünk nem volt rá pénzünk, hogy utaztassuk a cigányokat” – indokolta a csekély létszámot Rafael, akinek nem szegte kedvét az érdektelenség. Ellenkezőleg: emelte a tétet. A házelnöknek és a parlamenti képviselőknek küldött petíciójában már nevesítve a Jobbik betiltását követelte.
Talán nem kockáztatunk sokat a megállapítással: az Új MCF-nek még dolgoznia kell azon, hogy a Fidesz komoly „együttműködő partnerként” vegye számításba. Ráadásul ebben a versenyben az Új MCF nem egyedül indul. A roma politikusok közül mások is felismerték, hogy miután a gazdasági botrányokkal és visszaélésekkel összefüggésbe hozott Farkas Flórián (és szervezete, a Lungo Drom) pozíciója alaposan meggyengült, űr keletkezett a cigány közéletben.
Ennek betöltésével próbálkozik próbálkozik például Ajtai Tibor, egy másik ORÖ-képviselő is. A vezetésével megalakult Cigány Önkormányzatok és Civil Szervezetek Országos Egyesülete (CÖCE) 2017 őszén tartott első kongresszusát. A cél az volt, hogy a CÖCE a kormány számára is elfogadható alternatívát kínáljon a „lejáratódott Farkas Flórián és a Lungo Drom helyett”.
Az általunk megkérdezett roma politikusok véleménye megoszlott arról, hogy a Lungo Drom egyáltalán pályán marad-e. Az egyik ORÖ-s szerint csúnya vége lesz a folyamatban lévő hatósági eljárásoknak, ezek lezárultával teljesen szétesik a Lungo Drom. Mások viszont azt állították, hogy a háttérben erőt gyűjt a fideszes kötődésű roma szervezet: úgy tudják, hogy Farkas Flórián sorra hívogatja a kormánypárti települési polgármestereket, és eligazítást tart, hogy melyik helyi cigány vezetővel szabad szóba állni.
A roma politikusok számára majd ősszel, a helyhatósági választásokkal egy időben tartandó nemzetiségi választásokkor jön el az igazság pillanata. Ekkor derül ki, hogy melyik szervezet mekkora támogatottságot élvez, hány képviselőt lesz képes küldeni az Országos Roma Önkormányzatba.
Szerző