Az adóbevallásra hivatkozva próbálnak bankkártyaadatokat szerezni a csalók

Publikálás dátuma
2019.03.11. 09:23

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Adó-visszatérítés ígéretével próbálják átverni az embereket.
A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) információi szerint jelentős növekedés tapasztalható a NAV nevével visszaélő email- és SMS értesítések tekintetében. Az adathalász csalók a közelgő adóbevallási időszakra hivatkozva igyekeznek bizalmas információkat, jellemzően ügyfélkapus bejelentkezési, valamint bankkártya adatokat (beleértve az ún. CVV/CVC biztonsági kódot) szerezni. Ezt leggyakrabban az üzenetekben található link segítségével próbálják meg elérni, amely egy felugró űrlaphoz, honlaphoz vezet – figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. A tájékoztatás szerint a legfrissebb kampányban adó-visszatérítés ígéretével próbálják rávenni a címzettet arra, hogy az üzenetben megadott linkre kattintva jelentkezzen be az ügyfélkapun, és nyilatkozzon a visszafizetésről. Az üzenetek első ránézésre is gyanút kelthetnek a nyelvtani hibák és a hivatalostól eltérő nyelvezet (például tegező megszólítás) miatt. Az adathalász kampány nem csak ügyfélkapus azonosítókat gyűjt, hanem bankkártya adatokat is. A NAV azonban soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatokat. A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, amennyiben túlfizetésük van. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet mindenkinek azt javasolja, hogy – ne kattintsanak az e-mailben vagy SMS-ben érkező, bejelentkezési, vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő üzenetekben szereplő hivatkozásokra, – minden esetben külön keressenek rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára (a NAV esetében ez a nav.gov.hu címen található), – amennyiben munkahelyi fiókjukba gyanúsnak ítélt levél érkezik, jelöljék meg SPAM üzenetként, és értesítsék a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját, – előfordulhat csatolmány is (MS Word dokumentum, tömörített, vagy .pdf kiterjesztésű fájl), amelyet soha ne nyissanak meg, ne töltsenek le, – és amennyiben valaki adathalászatra utaló eseményt tapasztal, vagy annak áldozatává vált, akkor haladéktalanul értesítse az esetről az érintett szervezetet, vagy tegyen feljelentést. A gyanús üzenetekkel kapcsolatos további információkat, hasznos tanácsokat az NBSZ NKI oldalán olvashat.
Szerző
Témák
NAV adóbevallás

Kamionok karamboloztak az M1-esen (fotók)

Publikálás dátuma
2019.03.11. 07:37

Fotó: police.hu
A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba vitték.
Összeütközött három tehergépjármű az M1-es autópályán, a Hegyeshalom felé vezető oldalon hétfőn, valamivel 6 óra előtt – írja a police.hu. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba vitték. Az érintett helyszínen a baleseti helyszínelés és a műszaki mentés véget ért, a forgalom 8 óra 40 perctől újra zavartalanul halad.
Szerző
Frissítve: 2019.03.11. 13:19

Háztűzben meghalt egy ember Füzérkomlóson

Publikálás dátuma
2019.03.10. 19:23
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Meghalt egy ember egy lakóházban keletkezett tűzben Füzérkomlóson vasárnap - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.
A tájékoztatás szerint egy lakóépületben keletkezett tűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik az oltás közben találták rá a holttestre. 
Szerző