15 embert mészároltak le egy mexikói szórakozóhelyen

Publikálás dátuma
2019.03.10. 08:31

Fotó: AFP / STR
A gyilkolást megelőzően, az elnök támadást indított a helyi bűnszervezet ellen a héten.
Legalább 15-en meghaltak, és megsérültek heten, mikor fegyveresek támadtak egy szórakozóhelyre szombat hajnalban a mexikói Salamanca városban, írja a Reuters. A La Playa Men’s Club előtt három furgon állt meg napkelte előtt, ezekből rontottak a támadók a klubra. Guanajuato állam ügyészségi közleménye azt írja, 13-an a helyszínen haltak meg az áldozataik közül, ketten a kórházban.
Korábban rengeteg üzemanyagot tulajdonítottak el bűnszervezetek a város olajfinomítójából. Ellenük, illetve egy helyi bűnözői csoport vezetője ellen éppen a héten indított átfogó offenzívát Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök.
Szerző

Rohamtempóban fogy Kelet-Európa lakossága - mi sem vagyunk kivételek, sőt

Publikálás dátuma
2019.03.09. 15:43
Kelet-Európa Nyugatra tart
Fotó: Illusztráció/Shutterstock
Világosan kirajzolódik: a népességfogyásban nem a halálozások és születések deficitje játssza a legfőbb szerepet, hanem, hogy Közép- és Kelet-Európából a nyugati régiókba vándorolnak az emberek.
Három magyarországi is van a 15 leggyorsabban elnéptelenedő európai régió között. Az Eurostat friss adatbázisa szerint a Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon is 6 százalékot meghaladó mértékben csökkent a lakosság száma 2009 és 2018 között - írja a g7.hu. Az eredmények egyébként nagy meglepetést nem hoztak: az EU-s átlaghoz képest szegényebb kelet- és közép-európai térség népessége folyamatosan csökken, míg a gazdagabb nyugati államok, főként azok legfejlettebb régiói, egyre zsúfoltabbá válnak.

És bár a három említett hazai régió adatai nem sok jót vetítenek elő a jövőre nézve, hozzátehetjük, hogy Bulgáriában, és kiváltképp Romániában még rosszabb a helyzet. Utóbbi országból 6 régió is szerepel a lista első 10 helyén, míg
leggyorsabban, a vizsgált 9 év alatt 14,2%-kal, a Bulgária északnyugati részén található Severozapaden népessége fogy - amely, nem meglepő módon, egyben az Unió legszegényebb régiója is.

Érdekes, de ha országokra bontva nézzük a számokat, nem az eddig említett helyeken találjuk a legnagyobb csökkenést, hanem Lettországban és Litvániában: mindkét balti államban több mint 10 százalékkal éltek kevesebben 2018-ban, mint 2009-ben.
Az uniós országok többségében egyébként nő a népesség: a 27 tagállam kétharmadában voltak többen tavaly, mint tíz éve.

A legnagyobb népességnövekedést két miniállam, Luxemburg (22%) és Málta (15,8%) produkálta, míg a nagyobb országok közül a svédek gyarapodtak a legtöbbel (9,3%). Svédországban – ahogy a nyugati országok többségében – főleg a migráció növelte a lakosságszámot, ahogy egyébként a kelet-európai népességcsökkenésben is ez játszotta a legfontosabb szerepet - nem pedig a természetes szaporodás deficitje, azaz a halálozások és a születések különbsége.

Sokat elárul, hogy a lakosságszám a nagyobb nyugati városokban ugrott meg a leginkább. A listát itt is Luxemburg vezeti, de a top 10-be három londoni régió, valamint Brüsszel és Bécs is bekerült. A gazdagabb városokba való elvándorlás jelensége kisebb mértékben ugyan, de idehaza is megfigyelhető:
az Eurostat adatai szerint Budapesten tavaly közel 50 ezerrel éltek többen, mint 2009-ben, ami 3 százalékos növekedést jelent,

 Pest megyében pedig ennél is nagyobb mértékben ugrott meg a népességszám.
Szerző
Frissítve: 2019.03.09. 17:01

Választási csalásért három év börtönre ítélték Nikola Gruevszki egykori jobbkezét

Publikálás dátuma
2019.03.09. 14:30
Gruevszki és Orbán
Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
... aki mellesleg az unokatestvére is. A korábban a macedón kémelhárítást is vezető Mijalkovot novemberben azért tartoztatták le, nehogy a Magyarországra szökő főnökéhez hasonlóan ő is kereket oldjon.
Választási csalás és hivatali visszaélés miatt három év börtönre ítélték Észak-Macedóniában Szaso Mijalkovot, aki 11 éven át volt a Magyarországra menekült Nikola Gruevszki kormányfő jobbkeze - írja a helyi sajtó tudósításai nyomán a 444.hu. Mijalkovot még novemberben éppen azért tartóztatták le, mert aggódtak, nehogy egykori főnöke után ő is elhagyja az országot.
A korábban a szkopjei kémelhárítást is irányító Mijalkovot, aki egyben Gruevszki unokatestvére, az ottani sajtó "árnyék-miniszterelnöknek" is nevez.

Mijalkovval együtt annak idején a budapesti vendégszeretet élvező Gruevszki két másik emberét is őrizetbe vették. A mostani ügyben az Albánok Demokratikus Pártja nevű kis ellenzéki párt vezére, Menduh Thaçi 3 év 2 hónapot kapott, szintén választási csalásért és hivatali visszaélésért. A Titanic 2 fedőnevű nyomozás szerint Mijalkov és a pártvezér titkos alkut kötöttek a 2013-as választás idején, és befolyásolták a szavazóbizottságot.
Egy 2015-ben nyilvánosságra hozott hangfelvételen hallható, amint a bűncselekményről beszélnek.

A portál megjegyzi, hogy mindkét elítélt tagadta a bűnösségét, és mivel az ítélet első fokú, fellebbezni lehet ellene. Mijalkovot három másik ügyben is bíróság elé fogják még állítani.
Szerző