Előfizetés

Választási csalásért három év börtönre ítélték Nikola Gruevszki egykori jobbkezét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.09. 14:30
Gruevszki és Orbán
Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
... aki mellesleg az unokatestvére is. A korábban a macedón kémelhárítást is vezető Mijalkovot novemberben azért tartoztatták le, nehogy a Magyarországra szökő főnökéhez hasonlóan ő is kereket oldjon.
Választási csalás és hivatali visszaélés miatt három év börtönre ítélték Észak-Macedóniában Szaso Mijalkovot, aki 11 éven át volt a Magyarországra menekült Nikola Gruevszki kormányfő jobbkeze - írja a helyi sajtó tudósításai nyomán a 444.hu. Mijalkovot még novemberben éppen azért tartóztatták le, mert aggódtak, nehogy egykori főnöke után ő is elhagyja az országot.
A korábban a szkopjei kémelhárítást is irányító Mijalkovot, aki egyben Gruevszki unokatestvére, az ottani sajtó "árnyék-miniszterelnöknek" is nevez.

Mijalkovval együtt annak idején a budapesti vendégszeretet élvező Gruevszki két másik emberét is őrizetbe vették. A mostani ügyben az Albánok Demokratikus Pártja nevű kis ellenzéki párt vezére, Menduh Thaçi 3 év 2 hónapot kapott, szintén választási csalásért és hivatali visszaélésért. A Titanic 2 fedőnevű nyomozás szerint Mijalkov és a pártvezér titkos alkut kötöttek a 2013-as választás idején, és befolyásolták a szavazóbizottságot.
Egy 2015-ben nyilvánosságra hozott hangfelvételen hallható, amint a bűncselekményről beszélnek.

A portál megjegyzi, hogy mindkét elítélt tagadta a bűnösségét, és mivel az ítélet első fokú, fellebbezni lehet ellene. Mijalkovot három másik ügyben is bíróság elé fogják még állítani.

Orbán Viktor Varsóba utazik a NATO-csatlakozás 20. évfordulójára

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.09. 13:12
Orbán Viktor a visegrádi négyekkel ünnepli a NATO-csatlakozás 20. évfordulóját
Fotó: Isza Ferenc / AFP
A miniszterelnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter a visegrádi országokkal közösen ünneplik meg, hogy Magyarország, Csehország és Lengyelország 1999. március 12-én lépett be a NATO-ba.
Orbán Viktor és Benkő Tibor honvédelmi miniszter vasárnap Lengyelországba utazik, ahol cseh, szlovák és lengyel partnereikkel közösen ünneplik a visegrádi országok NATO-csatlakozásának 20. évfordulóját - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szombaton az MTI-t. A vasárnap délelőtt a Varsóhoz közeli wesolai páncélos dandárnál tartandó ünnepségen beszédet mond Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország miniszterelnöke, majd megtekintik a szövetséges erők haditechnikai bemutatóját. A programot NATO-katonákkal folytatott beszélgetés és a védelmi miniszterekkel közös ebéd zárja - ismertette a programtervezetet a sajtófőnök.

Magyarország, Csehország és Lengyelország 1999. március 12-én, Szlovákia pedig 2004-ben csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

Jakab Zsuzsanna egykori államtitkár a WHO vezérigazgató-helyettese lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.09. 12:41
Jakab Zsuzsanna lett a WHO vezérigazgató-helyettese
Fotó: Molnár Ádám
A bejelentés a szervezet árfogó reformjának nyilvánosságra hozatalával egy időben történt, melynek keretében modernizálnák és megerősítenék a világ vezető közegészségügyi intézményét.
Dr. Jakab Zsuzsannát nevezték ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezérigazgató-helyettesévé - írja a szervezet honlapjának közlése alapján a napi.hu. Jakab már eddig is magas tisztséget, az Európáért felelős regionális igazgatói posztot töltötte be, mostantól pedig Tedros Adhanom Ghebreyesus vezérigazgató helyettese lesz.  

A 67 esztendős egészségpolitikus 1975-től dolgozott az Egészségügyi Minisztérium nemzetközi főosztályán: a minisztérium külkapcsolataiért, köztük az ENSZ Egészségügyi Világszervezetével való kapcsolattartásért felelt. Később, 2002-től Csehák Judit, a Medgyessy-kormány egészségügyi, szociális és családügyi minisztere hívta vissza a magyarországi egészségpolitikába. Elfoglalta az Egészségügyi Minisztérium államtitkári székét, ahol 2005-ig címzetes államtitkárként
ő volt a felelős egyebek mellett Magyarország uniós csatlakozásának előkészítéséért a közegészségügy területén.

A WHO mostani közlése szerint a vezérigazgató-helyettes feladatai közé tartoznak majd többek között az egyetemes egészségügyi lefedettség technikai programjai, az életút, a fertőző és nem fertőző betegségek, az egészségesebb populációk és az antimikrobális rezisztencia témaköre.

Jakab Zsuszsanna kinevezése azonnali hatályú, ám az európai régióért felelős igazgatói feladatokat is ellátja még egy ideig. A regionális igazgatói kinevezése 2020. január végéig szól, az utódjának kiválasztására várhatóan az 53 európai WHO-tagállam szeptemberi éves kormányzati találkozóján kerül sor - olvasható a közleményben.