Kásler: a kormány támogatja a gyerekvállalási vágy realizálódását

Publikálás dátuma
2019.03.08. 15:38
A vágyak realizálásának támogatója, Kásler Miklós
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A nemzet megmentéseként írta le Kásler Miklós a családvédelmi törvényt, amit pénteken nyújtanak be az Országgyűlésnek.
 A kormány megbízásából pénteken benyújtja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a családvédelmi törvényt az Országgyűlésnek - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Budapesten, sajtótájékoztatón; bejelentését a 24.hu idézte. 
 Kásler szerint a törvénytervezet a nemzet megmentésének és fennmaradásának törvénye, mert középpontjában a család támogatása áll. Kiemelte, 2010 óta a gyerekvállalási kedv jelentősen, 21 százalékkal emelkedett,
a vágy tehát létezik, a kormány pedig a rendelkezésére álló eszközökkel támogatást nyújt ennek realizálódásához.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt hangoztatta, hogy Európában Magyarország fordítja a legtöbb pénzt a családok támogatására, 2010-hez képest már kétszer nagyobb összeget, 2000 milliárd forintot, ami a GDP 4,8 százaléka.
Szerző
Frissítve: 2019.03.08. 15:55

Egymilliárdos TAO-támogatást hozott a postás Felcsútra

Publikálás dátuma
2019.03.08. 15:23

Fotó: Népszava
Ez mintegy a fele annak, amire a helyi focialapítvány számíthat még az idei évben, a pénzből futja luxus kategóriás edzőtáborokra is.
AFelcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak továbbra sem okoz nehézséget a TAO-pénzek összegyűjtése. Igaz, ismerve a támogatók körét, a meglepetés pont az lenne, ha problémákba ütközne az alapítvány – írja az mfor.hu. A portál úgy tudja, az alapítvány részére az idei szezonban 2,3 milliárd forintos TAO-támogatást hagyott jóvá a Magyar Labdarúgó Szövetség, melyből egyebek mellett luxus kategóriásnak tűnő edzőtáborokra költenének a személyi jellegű kiadások és az infrastruktúra további fejlesztése mellett. A lap hozzáteszi, 
az mostani keret nélkül is a 20 milliárdot súrolja a Felcsútra utalt TAO-pénz nagysága.

A felcsúti alapítványhoz az MLSZ adatai alapján az elmúlt napokban érkezhetett egy jelentősebb összeg, 1,039 milliárd forint, amit figyelembe véve a szövetség már 1,97 milliárdról állított ki támogatási igazolást. Ez azt jelenti, hogy az aktuális program 82,5 százalékához már megvan az anyagi fedezet. Arról nincs információ, hogy a most érkezett 1,039 milliárd forintot egyetlen cég ajánlotta-e fel az alapítványnak, de ha így lenne, akkor az érintett cégnek nagyjából 14 milliárd forintos profitot kellene felmutatnia. 
Szerző

Orbán az EPP-ről: Minket többen tárt karokkal várnak

Publikálás dátuma
2019.03.08. 13:45

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
„Ha nem lehet közös nevezőre jutni, akkor nem érdemes együtt keresni” – mondta a miniszterelnök.
Orbán Viktor miniszterelnök egy pénteki, nőnap alkalmából rendezett háttérbeszélgetésen azt mondta: nem számított arra, hogy a Juncker-Soros plakátkampány „casus belli” lesz a Néppártban – írja a hvg.hu. A portál összefoglalója szerint a miniszterelnök úgy fogalmazott:
„gondoltam, hogy nem lesz mindenki boldog, de ebből casus bellit csinálni túlzás.”

Szerinte ugyanis Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert a plakátokon „Muppet show jellegűen” ábrázolták, és kitart amellett, hogy a tájékoztató kampányra szükség van. A miniszterelnök azt is közölte, hogy az Európai Néppártból való esetleges kizárás, távozás ügyében „mérlegelést végez a Fidesz”, és a gondolkodás nem a kizárási indítványról szól, hanem arról, hol a párt helye. Orbán többször hangsúlyozta, hogy
„minket többen tárt karokkal várnak”.

Utalt egy esetleges új formáció létrehozására is, még az EP-választás előtt. Azonban kiemelte: nem a távozásnak, hanem alapvetően a dolgok megjavításának a híve, de eljöhet az a pont, mikor már szerinte nincs értelme maradni. A miniszterelnök nem számol azzal, hogy veszteség érné akkor, ha kilépne a Néppártból, mert szerinte az európai politika átalakulóban van. Úgy véli, Brüsszelben „buborékban élnek”, nem érzékelik a valóságot, azt, hogy a migráció kérdése a legfontosabb. 
„Teljesen új helyzet van, amire válaszokat kell adni. A Néppártban szívesen keresem a válaszokat, de ha nem lehet közös nevezőre jutni, akkor nem érdemes együtt keresni”

– mondta a kormányfő.

Hozzátette: „meglátjuk, hogy lesz-e 20-a”, vagyis meglátjuk, valóban napirendre kerül-e március 20-án a Néppártban a Fidesz kizárása. Manfred Weber néppárti frakcióvezető feltételeire pedig azt mondta, nem akart senkit megbántani, szerinte nincs oka bocsánatkérésre, de ellenére sincs ez, szívesen kér elnézést. Arra a felvetésre, hogy többek szerint már Európára fókuszál, Orbán közölte: Magyarországon kívül más nem érdekli, nem európai politikus, és a kormányzati politikában „fantasztikusak a kihívások”. Azt soha nem értette, politikai ellenfelei miért mondják, hogy a Fidesznek lejt a pálya a választási rendszerrel, ő a régi rendszerben is nyert és vesztett választást. Az újban még nem vesztett, de ez sincs kizárva. „Szellemi okai vannak az ellenzék gyengeségének” – tette hozzá. A családvédelmi akciótervről is beszélt: azt mondta, a bankokkal nem egyeztettek előtte, de a 10 milliós összeg garantált hitel lesz, nem jelent kockázatot a bankoknak. „Ha az egyik nem adja, majd adja más” – mondta a miniszterelnök, aki szerint lesz hitelbírálat is. A kormányfő egyelőre nem tudta megmondani, hány embert érint a csomag. Az egészségügy helyzetével kapcsolatban közölte, hogy mindig lehet bírálni, de Kásler jó munkát végez, a várólisták érzékelhetően csökkentek, ahogy a sürgősségi ellátásban is érzékelhető a változás. Szerinte kulcskérdés, hogy a hálapénz marad-e vagy sem, ezt fenyegetéssel nem lehet eltüntetni. A miniszterelnök mindemellett kijelentette, hogy nem akarják elvenni az MTA vagyonát, az Akadémia saját tulajdona nem vonható be semmilyen diskurzusba. A vita a kutatás finanszírozásáról szól, arról, hogy a kutatót magát – illetve a státuszát – vagy egy projektet finanszírozzanak-e. Ezen a területen több uniós pénz lesz majd, de a pénz elosztásáról nem a független szellemi elitnek kell döntenie, hanem – egyeztetés után – annak, aki aztán el is számol a pénzzel, abba viszont „senki sem akar beleszólni, hogy mit kutassanak”. Azt is mondta, hogy Tarlós Istvánnak jó esélye van a győzelemre az őszi önkormányzati választáson.
Arra a kérdésre, hogy mekkora szerepe van Mészáros Lőrinc gazdagodásában, Orbán közölte: itthon nincs oligarcharendszer, a gazdasági szereplőknek semmilyen befolyást nem enged a politikába. Egyébként viccnek tartja, hogy a Fidesz-közeli körök gazdagodásáról cikkeznek az újságok. „Baloldali nem gazdagodhatott ugyanúgy?” – tette fel a kérdést, és hozzáfűzte, hogy az ipart, a gazdaságot nem lehet pártalapon támogatni. Azzal kapcsolatban, hogy megviselték-e a Simicska Lajossal történtek, visszakérdezett: „miért, mi történt vele?” Majd azt mondta, olyan van az életben, hogy egy barátság megszűnik, és ők a választás óta sem beszéltek.
„Akivel van közös dolgom, azzal beszélek, akivel nincs, annak sok sikert kívánok”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor a pénteki háttérbeszélgetésre új munkahelyén, a Karmelita kolostorban kerített sort. A miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett fotóról kiderül, hogy a beszélgetésen Windisch Judit (HVG), Hutter Marianna (Azonnali), Csuhaj Ildikó (ATV), Benyó Rita (ATV) és Vorák Anita (RTL) vett részt.
Szerző