Kicsi falu, nagy adóbevétel

Publikálás dátuma
2019.03.08. 08:00

Fotó: Népszava-archív
A Drávaszerdahelyen élő diákok menzaköltségét, valamint sport- és zenei oktatási díját 2019-től magára vállalja a dél-baranyai falu önkormányzata. A település mostantól évi 30 ezer forinttal járul hozzá a helybéli gyerekek nyaralásához, a faluban élő mozgáskorlátozottak pedig évente 50 ezer forint támogatást kapnak otthonuk akadálymentesítésére. Erről döntött a szerdahelyi önkormányzat a legutóbbi ülésén. Arról is határoztak, hogy a falubeliek szociális étkeztetésének díját napi 380 forintról 250-re csökkentik. A fentiekre évente összesen 8 millió forintot áldoz majd az önkormányzat, tudtuk meg a 189 lelkes falu független polgármesterétől, Alpár Györgytől. A drávaszerdahelyiektől egyébként eddig se szedett a falu kommunális adót, s a helybéliek kutyájának oltási és chipelési költségét is az önkormányzat fizette. A gazdaságilag hátrányos környezetben fekvő, kicsi településnek azért telik a fentiekre, mert Szerdahely határában működik egy gázelosztó, s a létesítményt üzemeltető gazdasági társaság jelentős iparűzési adót fizet az önkormányzatnak. A falu teljes adóbevétele idén 36 millió forint. Tegyük hozzá, hogy az egy főre eső, viszonylag magas adóbevétel miatt Drávaszerdahely elesik az önkormányzatoknak járó, lélekszámarányos állami finanszírozástól. Az elmúlt két évben Szerdahely kevésbé tudta támogatni lakóit, mivel 2017-ben életbe lépett a szolidaritási adó, s emiatt tavaly és tavalyelőtt 11-11 milliót elvontak az önkormányzattól. Idén viszont ez az adónem nem terheli a falut, így több jut szociális célokra. Korábban Drávaszerdahely főképp utcáinak, parkjainak, épületeinek csinosítására és a közösségi élet élénkítésére költötte adóbevételét, emellett négy éve építettek egy vegyesboltot, amit az önkormányzat kft-je működtet. A boltban az árak nem magasabbak, mint a multik szupermarketjeiben, ezért a szomszédos falvak lakói közül sokan idejárnak vásárolni. A nonprofit üzlet a forgalomnak köszönhetően eddig eltartotta magát. A falu vezetése azt is fontolgatja, mondta Alpár György, hogy a 40 évesnél fiatalabbak jogosítványszerzésének költségét teljes mértékben átvállalja az önkormányzat. Ha a falu büdzséje elbírja ezt a kiadást, akkor – várhatóan – jövőre az ingyenes jogsi is „alanyi jogon jár” majd a korban érintett szerdahelyieknek. 
Témák
juttatás

"Ha kizárják a Fideszt, balra tolódhat az EPP"

Publikálás dátuma
2019.03.08. 07:15
Jacek Saryusz-Wolski
Milyen érzés, amikor az embert kirakják az Európai Néppártból? — kérdeztük Jacek Saryusz-Wolski lengyel európai parlamenti képviselőtől. A politikus a kereszténydemokrata pártcsalád színeiben politizált egészen addig, amíg két évvel ezelőtt a lengyel kormány jelöltjeként el nem indult az Európai Tanács elnöki posztjáért az EPP által támogatott honfitársa, Donald Tusk ellenében. Saryusz-Wolskit ezért megfosztották a néppártban viselt tisztségeitől, ő pedig lemondott a tagságáról. Azóta a függetlenek között ül az Európai Parlamentben, de közel áll a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárthoz. A PiS varsói listavezetőjeként indul a közelgő EP-választáson. — Ha párhuzamot akar vonni köztem és a Fidesz között, akkor azt tudom mondani, hogy a kizárási vagy kilépési döntés attól függ, melyek az egyes szereplők politikai prioritásai. Látható, hogy a magyar pártot és az Európai Néppártot élesen elválasztja egymástól a migráció megítélése — válaszolt Saryusz-Wolski. Hozzátette: mivel a lengyel kormánypárt a Fideszhez hasonlóan vélekedik a bevándorlásról és még néhány más kérdésről, nagy örömmel látnák magyar barátaikat az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójában, ahová a PiS tartozik és tartozni szeretne a következő uniós képviselőtestületben is. A politikus azt mondta: nem tud róla, hogy az együttműködésről tárgyalások folynának a felek között, de “Orbán Viktor tisztában van a szándékainkkal a Jaroslaw Kaczynskival fenntartott kapcsolatai alapján”. 
Oroszország megítélésében jelentős különbségek vannak a magyar és a lengyel kormánypárt között. Ez nem zavarja önöket? — kérdeztük. — Ez valóban jelentős különbség, de a magyar álláspontot nem tartom olyan súlyosnak, mint például azt, hogy a német keresztény pártok támogatják az Északi Áramlat 2 gázvezetéket. Az EPP-ben vannak olyan pártok, amelyek sokkal inkább “összefekszenek” Oroszországgal, mint a Fidesz. Egyes néppárti formációk Moszkvához fűződő viszonya miatt akár szét is szakadhatna a pártcsalád — hangsúlyozta Saryusz-Wolski, aki azt jósolja, hogy ha a magyar tagpártot kizárnák az Európai Néppártból, az a néppárt további balratolódását eredményezné.

Fociügyi tanácsadója lett Orbán Viktornak

Publikálás dátuma
2019.03.08. 06:49
Jenei Imre: Az egyenes beszédolykor megütközést kelt
A korábbi román válogatott és a Steaua Bukarest edzőjeként BEK-győztes Jenei Imre lesz Orbán Viktor futballügyi főtanácsadója.
Ezt maga Jenei mondta el a román Gazetának - írtja az Index .A 82 éves Jenei kora miatt elsősorban telefonon tartják a kapcsolatot heti rendszerességgel, így osztja meg tanácsait a magyar miniszterelnökkel, akivel régóta ismerik egymást. A lap szerint Orbán leginkább azért kérte fel tanácsadónak a szakembert, mert a magyar kormány a csíkszeredai és a sepsiszentgyörgyi akadémia mintájára Nagyváradon is magyar fociakadémiát akar építeni, ennek az előkészítésében segédkezik Jenei, és hamarosan a részletekről is egyeztetnek. Jenei Imre a legnagyobb sikerét a Steaua Bukarest edzőjeként érte el, amikor 1986-ban megnyerték a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, később a magyar, majd a román válogatott szövetségi kapitánya is volt egy rövid ideig.  
Szerző