Előfizetés

Letöltendő börtönt kérnek a postaszékház értékesítőire

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.07. 15:48

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Hűtlen kezeléssel vádolja az ügyészség az egykori postai vezérigazgatót, valamint az állami vagyonkezelő több munkatársát is. Az elsőrendű vádlott védője átpolitizált eljárásról beszélt.
 Az ügyész börtönt, a védők felmentést kértek a postaszékház több mint 10 évvel ezelőtti értékesítése miatt megvádolt egykori postai vezérigazgató és társai ügyében a másodfokú eljárás során a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön – írja az MTI. Az ügyben 2010 elején indult nyomozás idősebb Balsai István, akkori fideszes országgyűlési képviselő feljelentése alapján. A képviselő egyrészt a Magyar Posta Zrt. egykori, Krisztina körúti székházának értékesítése miatt tett feljelentést, másrészt a posta új, XIII. kerület, Dunavirág utcai székházának bérletével kapcsolatban.
A Fővárosi Főügyészség 2013-ban emelt vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt a posta, illetve az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. 3-3 munkatársa ellen. Az ügyészség szerint a vádlottak az adott helyzetben leggazdaságtalanabb megoldást választották, megszegték vagyonkezelői kötelezettségeiket, és a postának tízéves viszonylatban több milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak. A vádbeli cselekményért a törvény szerint öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket. Tavaly júniusban a Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentett minden vádlottat. A törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletének szóbeli indoklásában a bíró szakértői vélemények alapján kifejtette: a postát a vádlottak által választott megoldással, a bérléssel nem érte veszteség, az ingatlanok értékesítése nem volt áron aluli, az abból befolyt összeget a posta fejlesztésére, piaci feltételeknek való megfelelésére fordították. Az elsőfokú döntés ellen azonban az ügyész fellebbezett, így került másodfokon a táblára az ügy.  Csütörtökön a másodfokon eljáró ügyész a tényállás kiegészítését, bűnösség kimondását és börtönbüntetés kiszabását kérte.
Bánáti János ügyvéd, az elsőrendű vádlott védője perbeszédében kitért arra, hogy az ügyben politikai motívum is megfigyelhető, például a feljelentő – idősebb Balsai István – személye miatt

Az ügyvéd szerint a négyszeri vádmódosítás is elgondolkodtató, az elsőfokú bíróság azonban már objektíven járt és magas szakmai színvonalú ítéletet hozott. A védő az elsőfokú, felmentő ítélet helyben hagyását és jogerőre emelését kérte. A postaszékház eladása miatt indult büntetőeljárás perbeszédekkel folytatódik, a másodfokú határozat kihirdetésére várhatóan március 21-én kerül sor a Fővárosi Ítélőtáblán.

Felborított egy teherautót a viharos szél az M1-es autópályán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.07. 14:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kisteherautó a belső sávban, utánfutója a külsőben hevert, mikor kiértek a hatóságok.
Az erős szél miatt felborult egy kisteherautó az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Lébény térségében csütörtök dél körül, írja a rendőrség. A vonó jármű a belső sávban, míg a pótkocsi a külső sávban került nyugalmi helyzetbe.
A balesetben senki sem sérült meg. A forgalom délután 2 körül indult újra.
A Meteorológiai Szolgálat az erős szél miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyére másodfokú, Fejér, Komárom-Esztergom és Zala megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre.

Többször is balesetezett egy lopott kocsival az autótolvaj

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.07. 12:57

Fotó: police.hu
Oszlopnak ütközött, beletolatott egy fába, majd ismét oszlopnak hajtott a járművel az iváncsai férfi.
Pár órán belül elfogták az adonyi rendőrök azt a férfit, aki előző este ellopott egy autót, majd balesetet okozott vele – írja a police.hu. A rendőrség tájékoztatása szerint egy iváncsai lakos hétfő reggel feljelentést tett az Adonyi Rendőrőrsön arról, hogy autóját, egy lila színű járművet ismeretlenek elloptak az éjszaka. A feljelentéssel egy időben értesítette egy szolgálaton kívüli rendőr a rendőrőrs munkatársait, hogy egy törött, lila autó nagy sebességgel halad Adonyban az autópálya felé. A helyszínre érkező járőrök még az autópálya előtt megállították a gépkocsit. A jármű vezetője – egy 42 éves iváncsai férfi – azonnal elismerte a rendőröknek, hogy az autót még előző este, éjfél előtt lopta el, majd Kulcson egy oszlopnak ütközött és egy fába is beletolatott, később pedig Adonyban szintén oszlopnak hajtott. A férfit a rendőrök elfogták és előállították az Adonyi Rendőrőrsre, majd a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki lopás vétség elkövetése miatt.