Gyurcsány: hadiállapot alatt él az ország

Publikálás dátuma
2019.03.04. 17:00
Gyurcsány Ferenc. Fotó: Szalmás Péter
A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke hétfőn ismertette a párt hét plusz egy pontból álló családpolitikai javaslatcsomagját, ami azt célozza, hogy növekedjen a gyermekvállalási kedv Magyarországon.
Gyurcsány Ferenc szerint háborúk idején kevesebb gyermek születik, ez az ország pedig kilencedik éve "lényegében hadiállapot alatt él", mert a kormány háborúzik a fél világgal, Európával és a vele egyet nem értő magyarokkal is. A DK elnöke kijelentette: véget kell vetni a politikai, közéleti hadiállapotnak, külföldön és itthon is. 
A hétpontos javaslatcsomagot ismertetve úgy folytatta: vissza kell vonni a munka törvénykönyvének decemberben elfogadott módosítását, a "rabszolgatörvényt". Ahol napi tíz órát vagy heti hat napot kell átlagosan dolgozni, ott nem lesz nagy a gyermekvállalási kedv - fogalmazott. Garantálni kell, hogy a kisgyermekes családokat nem lakoltatják ki; munkaviszonyként kell elismerni az otthonápolást és azért legalább a minimálbért kell fizetni - sorolta tovább a pártelnök. Gyurcsány Ferenc követelte, hogy a családi pótlékot azonnal emeljék fel ötven százalékkal és töltsék be az összes üresen álló házi- és gyermekorvosi praxist. Legalább másfélszeresére kell emelni az egészségügyi dolgozók bérét, és a béremelést a következő négy esztendőben folytatni kell úgy, hogy az minden évben legalább 15 százalékkal nőjön - mondta. A gyermekeknek a jó oktatás ad esélyt a sikerre, ezért korszerű tudást és idegen nyelvi ismereteket adó iskolákra van szükség, el kell törölni, vagy legalábbis radikálisan csökkenteni a tandíjakat és növelni kell a felvételi keretszámokat - közölte. Az alapvető közműszolgáltatásokat, a vizet, az áramot és a fűtést egy meghatározott mértékig mindenki számára ingyenessé kell tenni - ismételte meg végül egy korábbi javaslatukat.

Éppen csak elindult, de máris közölheti első helyreigazítását az új Magyar Nemzet

Publikálás dátuma
2019.03.04. 16:29

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A Jobbik alelnökéről írt valótlanságot az átnevezett Magyar Idők online kiadása.
"Hiába nevezték át Magyar Nemzetre a folyamatosan hazudó Magyar Időket", annak az új nevével is hamar meg kellett hajolnia a bíróság előtt  - írja hétfői közleményében a Jobbik. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete alapján ugyanis helyreigazítást kell közölnie a Magyar Nemzet online kiadásának.
A kormányközeli lap azt állította, hogy Bana Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke arról beszélt az Echo TV-nek egy tüntetésen, hogy a stábot inzultáló tüntetőket irányította - ez pedig a bíróság ítélete szerint sosem történt meg.
Szerző

Az ellenzéket legyaluló ÁSZ elnöke az államba vetett bizalomért aggódik

Publikálás dátuma
2019.03.04. 16:11
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Domokos László szerint a demokratikus jogállamiságot sérti, hogy egyesek szót emelnek a kormánypártokon kívül mindenkit ádázul büntető szervezet ellen.
A korrupció azért is rendkívül ártalmas, mert rombolja az államba vetett bizalmat - nyilatkozta éleslátón Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a nemzetközi integritás szeminárium hétfői nyitókonferenciáján az MTI szerint. Az ÁSZ elnöke ezzel összefüggésben kitért a pártok ellenőrzésére. Azt hangsúlyozta: "egyes magyarországi pártok" az ÁSZ által feltárt törvénysértések elismerése, a következmények vállalása helyett "pártpolitikai indíttatású támadásokat" intéznek az Állami Számvevőszék ellen. Hozzátette:
meggyőződése, hogy súlyosan rombolja a demokratikus jogállamba vetett bizalmat, hogy pártok ellent mernek mondani az ÁSZ-nak.

Február végén közös beadvánnyal kezdeményezte Domokos László leváltását az Állami Számvevőszék éléről a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd, illetve Bősz Anett és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők. Mint ismert, az ÁSZ folyamatosan büntetésekkel sújtja az ellenzéki pártokat: a Párbeszéd és a Momentum állami támogatását például megvonták, a Jobbikot összbüntetése pedig lassan eléri az 1 milliárd forintot. A Kétfarkú Kutyapártnak is nekiment a szervezet, amiért - mint a párt írta - a tőlük kért 176 430 oldalas elszámolást 5 helyett csak 8 nap alatt tudták leadni. Hivatalos megkereséseikre nem reagál az ÁSZ.
A Számvevőszék szerint a Momentum már bizonyította, hogy törvényesen gazdálkodnak, így ők már megkaphatják a pénzüket. A Párbeszéd viszont szerintük nem működik együtt velük - utóbbi állítás viszont durva ferdítés a Párbeszéd pártigazgatója szerint. Bár most egy eljárás lezárult, a pártok továbbra sem szabadulnak: a Számvevőszék maga is emlékeztet rá, hogy Momentum és a Párbeszéd kampánypénz-felhasználásait továbbra sem tartják alátámasztottnak.
Az is alkotmányossági problémát vet fel, a hogy a Számvevőszék döntéseire nincs jogorvoslat. A megbüntetett pártok legfeljebb kiskapuk keresésével védekezhetnek a volt fideszes képviselő vezette testülettel szemben.

A Fidesznél minden rendben, akkor is, ha mégsem

Miközben a Számvevőszék szabályosan letarolta az ellenzéket, a Fidesznél hosszú évek óta nem találtak súlyosabb problémákat - és ami ki is derült, ott sajnálkozva tárták szét kezüket. Így maradt következmények nélkül a 24.hu értesülése, hogy kormánypárt 2010-es országgyűlési választások plakátköltségeiről csak harmadakkora kifizetést jelentett le az ÁSZ-nak, mint amekkora összegű számlát arról kiállítottak. Az sem számít ritkaságnak, hogy a Fidesz kampányait kormányzati plakátkampányok egészítik ki, vagy készítik elő, erre pedig a legfrissebb példának az épp futó Juncker- és Soros-ellenes hirdetések tűnnek. Mint a Mérce.hu kiszúrta, Orbán egy német lapnak adott interjúban gyakorlatilag beismerte, hogy közpénzért bedolgozik a kormány propaganda-gépezete a Fidesznek: "a kampány következő szakaszában, ami már pártkampány lesz..." - mesélt a Welt-nek a miniszterelnök arról, hogy hamarosan Timmermans gyalázásával folytatódik pártja EP-kampánya. A szocialisták vizsgálatot követelnek emiatt az ÁSZ-tól, ami azzal igyekszik lerázni őket, hogy nincs is kampányidőszak.

Szerző
Frissítve: 2019.03.04. 16:21