Több hónapra lezárnak egy közúti átkelőt a magyar-horvát határon

Publikálás dátuma
2019.03.04. 11:37
Illusztráció.
Fotó: FOTÓ: NÉPSZAVA
Március 18-tól július 31-ig lezárják a Letenye-Gorican I. közúti határátkelőhelyet a Mura-híd felújítása miatt. Több alternatív útvonalat is ajánl a rendőrség.
A Mura-híd felújítása miatt március 18-tól július 31-ig lezárják a Letenye-Gorican I. közúti határátkelőhelyet - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI megkeresésére. Ezen az átkelőhelyen jelenleg az autóbuszok kivételével a személyforgalom és a teherforgalom haladhat a magyar-horvát határon.
A rendőrség közleményében azt írta, a híd átépítésének időszakában a Letenye-Gorican II. autópálya-határátkelőhelyet használhatják a személy- és tehergépjárművek, valamint az autóbuszok.

Alternatív, elkerülő útvonalként egyrészt a Barcs közúti határátkelőhelyet ajánlják, amely tehergépjárművek számára súlykorlátozás nélkül igénybe vehető, valamint a Berzence közúti határátkelőhelyet, ahol a tehergépjárművekre 20 tonnás súlykorlátozás érvényes.

A másik lehetséges elkerülő útvonal a rendőrség szerint az M70-es autóút Szlovéniába vezető szakasza, azonban felhívják a figyelmet arra, hogy ezen az útvonalon átépítési munkálatok folynak, ezért torlódásokra kell számítani.

Nagy Blanka helyreigazítási pert nyert az Origo ellen

Publikálás dátuma
2019.03.04. 11:03

Fotó: Tóth Gergő
A kormányközeli portál hazudott arról, hogy az ellenzéki tüntetéseken híressé vált gimnazistalány több tárgyból is bukásra áll, és hiányzásai meghaladják a törvény által lehetővé tett mértéket.
Első fokon pert nyert Nagy Blanka az Origo elleni sajtó-helyreigazítási perben - írja az MSZP Facebook-oldala. A gimnazista lányt a szocialista párt ügyvédje, Litresits András képviselte. Az Origo egy januári cikkében valótlanul híresztelte, hogy Nagy több tárgyból is bukásra áll, és hiányzásai meghaladják a törvény által lehetővé tett mértéket. A portálnak 5 napja van, hogy címlapon hozza le a helyreigazítást vagy 15 napja, hogy fellebbezzen.

Az ítélethirdetés az alábbi videóban is megtekinthető:
Nagy Blanka egy kecskeméti ellenzéki tüntetésen elmondott, nagy visszhangot kiváltott beszéde után lett ismert. És bár ebben trágár szavakat is használt, a kormánypárti média, Bayer Zsolttal az élen ezt jócskán alulmúló stílusban "szállt rá" -
ennek a lejárató-hadjáratnak volt a része az Origo-cikk is, amelyről most a bíróság kimondta, hazug állításokkal volt teli.

Kérdés, a portál miként ad majd teret a helyreigazításnak, hiszen nemrég Juhász Péter a megszűnt Együtt párt egykori elnöke is arról panaszkodott, hogy a bíróság által elrendelt helyreigazítást az Origo az éjszaka közepén rakta ki egy eldugott helyre, és később is mindent megtett, hogy az még véletlenül se kerüljön az olvasók szeme elé.
Szerző
Frissítve: 2019.03.04. 11:59

Egyetlen szó törvénybe csempészésével választanák le az MTA kutatóhálózatát

Publikálás dátuma
2019.03.04. 10:34
Palkovics viszi a kutatóhálózatokat?
Fotó: Vajda József / Népszava
Az Országgyűlés már ma szavazhat arról, hogy az MTA kutatóhálózatának finanszírozása is olyan alapítványon keresztül történjen, mint a Corvinusé. Ez a gyakorlatban az akadémia befolyásának végét jelentené.
Mától ülésezik újra a Parlament, amely várhatóan ezen a héten szavaz a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslatról. Ennek lényege, hogy olyan új típusú alapítványi forma jönne létre, amely családi vagyonok professzionális kezelését, valamint közfeladatokat, például felsőoktatási célokat is szolgálhat. Ezt a kormány többek közt azért hozná létre, hogy a Corvinus Egyetem új, alapítványi szervezeti formája létrejöhessen, az mfor.hu szerint azonban az MTA - leválasztott - kutatóhálózatának finanszírozása is történhet ilyen vagyonkezelő alapítványon keresztül, ahogy az a korábbi tervekben is szerepelt.
Ez egyben azt is jelentené, hogy az akadémia befolyása megszűnne a kutatóhálózat fölött.

A koncepciót, amely szerint tehát egy vagyonkezelői alapítvány fenntartásában működne tovább a kutatóhálózat, az Innovációs és Technológiai Minisztérium már ismertette is Lovász Lászlóval, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével, az MTA tárgyalódelegációja azonban ezt nem fogadta el.

A "törvénygyár" ennek ellenére mozgásba lendült, és nemrég egy módosító indítványban felbukkant a korrekciós javaslat, amely lehetővé tenné a fentebb ismertetett átalakítást. A törvényalkotási bizottság nyújtotta be azt a módosító csomagot a vagyonkezelő alapítványokról szóló javaslathoz, amelyben a portál rá is talált az erről szóló részre.
Mindössze egyetlen szó betoldásával rendezik el a kérdést, amikor a "kutatással" egészítik ki a közérdekű célok listáját, amelyek érdekében vagyonkezelő alapítványt létre lehet hozni.

Így csempészték be a törvénybe az MTA kutatóhálózatának leválasztását
Fotó: mfor.hu
Amennyiben ebben a formában fogadja el a parlament az egész jogszabálycsomagot, és erre, ahogy azt az mfor is megjegyzi, minden esély megvan, akkor meglesz a törvényi feltétele annak, hogy a kutatóhálózat alapítványi formában váljon le az MTA-ról.
Szerző