Brit külkereskedelmi miniszter: Csak rövid ideig halasztható a Brexit

Publikálás dátuma
2019.03.03. 14:25
Liam Fox brit külkereskedelmi miniszter
Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
Liam Fox szerint az uniós vezetők sem szeretnének az EP-ben „mogorva brit képviselőket” látni.
A brit kabinet egyik magas rangú tagja szerint ha bármilyen okból halasztani kell Nagy-Britannia e hónap végén esedékes kilépését az Európai Unióból (Brexit), akkor sem képzelhető el a távozás hosszabb ideig tartó késleltetése. Liam Fox külkereskedelmi miniszter – a konzervatív párti brit kormány Brexit-táborának befolyásos tagja – a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában az MTI összefoglalója szerint kijelentette: hosszabb idejű halasztás már csak azért sem lenne lehetséges, mert az EU sem akarja, hogy Nagy-Britannia részt vegyen a májusra kiírt európai parlamenti (EP-) választásokon. Az uniós vezetők sem szeretnének ugyanis az EP-ben „mogorva brit képviselőket” látni, akiktől aligha lenne várható „építő szellemű hozzájárulás” a parlamenti munkához. A miniszter szerint akkor is elképzelhető a brit kilépés „adminisztratív jellegű” elhalasztása, ha a londoni parlament végül elfogadja a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, mert ebben az esetben is további törvényeket kell még elfogadtatni a kilépés technikai lebonyolításához. Theresa May konzervatív párti miniszterelnök a héten bejelentette: ha az alsóház a Brexit-megállapodást a március 12-éig esedékes újabb voksoláson ismét elveti, és egyben kizárja a megállapodás nélküli Brexitet is, akkor a kormány lehetővé teszi a képviselőknek, hogy szavazzanak a kilépés március 29-i határidejének meghosszabbításáról. May leszögezte: nem a késleltetés, hanem a március 29-i rendezett kilépés a célja. A június 30. utáni EU-ban maradás pedig azt jelentené, hogy az Egyesült Királyságnak részt kell vennie az európai parlamenti választáson. Ez mindenképpen rossz üzenet lenne a több mint 17 millió szavazópolgár számára, akik közel három éve az EU elhagyása mellett döntöttek. Halasztani a kormányfő szerint csak egyszer lehet, és May nem hajlandó az 50. cikk szerint megindított eljárás visszavonására.
Liam Fox a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: politikailag teljesen elfogadhatatlan lenne, ha a parlament a kilépés esetleges halasztását a Brexit végleges megakadályozására próbálná felhasználni. A külkereskedelmi miniszter szerint egy ilyen kísérlet erősen negatív reakciót váltana ki a brit választók körében.

Barnier szerint elkerülhetetlen a Brexit elhalasztása

Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója európai lapoknak adott hétvégi nyilatkozatában „elkerülhetetlennek” nevezte a Brexit elhalasztását abban az esetben is, ha a londoni parlament elfogadja a kilépési feltételekről szóló megállapodást. A brit kabinet három magas rangú tagja, David Gauke igazságügyi miniszter, Greg Clark, az üzleti ügyek minisztere és Amber Rudd munka- és nyugdíjügyi miniszter már a múlt hétvégén tudatta azt a véleményét, hogy a megállapodás nélküli Brexit egyetlen lehetséges alternatívája a március 29-én esedékes kilépés elhalasztása. A három kabinettag a Daily Mail című konzervatív brit tömeglap múlt szombati kiadásában megjelent közös levelében leszögezte, hogy a parlament meg fogja akadályozni a megállapodás nélküli, szabályozatlan kilépést az EU-ból. Egybehangzó politikai elemzések szerint Theresa May jórészt e fellépés nyomán döntött úgy, hogy lehetővé teszi a parlament számára a Brexit halasztásának mérlegelését. A brit kormányfő korábban határozottan elzárkózott ettől a lehetőségtől.

Szerző
Frissítve: 2019.03.03. 15:29

Több mint három hónapja tüntetnek a szerb elnök ellen Belgrádban

Publikálás dátuma
2019.03.03. 13:25

Fotó: FILIP STEVANOVIC / ANADOLU AGENCY / AFP
A szombati demonstrációra matricákat is készítettek, ezek a tiltakozók szerint Aleksandar Vucic be nem tartott ígéreteit tartalmazzák.
Tizenharmadik hete tüntetnek Belgrádban Aleksandar Vucic szerb elnök ellen, ám az „Egy az ötmillióból” elnevezésű tiltakozássorozatnak eddig semmilyen eredménye nem volt. A tiltakozók a rendezvénnyel állításuk szerint fel akarják hívni a figyelmet mindazokra a problémákra, amelyekkel Szerbiának szembe kell néznie, és amelyek oka az államfő és az általa vezetett párt, a Szerb Haladó Párt (SNS). A több ezer tüntető a legnagyobb gondnak a fiatalok elvándorlását, a pártfoglalkoztatást, a média elnyomását, és a mindenre kiterjedő diktatúrát nevezte. A szombati megmozdulásra az MTI összefoglalója szerint százezer matricát is készítettek, amelyek állításuk szerint Aleksandar Vucic be nem tartott ígéreteit tartalmazzák. A matricákkal teleragasztották a tiltakozás útvonalát, ám állításuk szerint a személyautókat és a kirakatokat kihagyták, nem akarták ugyanis megrongálni senkinek a magántulajdonát. A rendezvényen felszólalt Marinika Tepic független parlamenti képviselő, aki szerint az államfő és a pártja folyamatosan azt igyekszik üzenni, hogy az országban minden rendben van, és a lakosság egyre jobban él, holott ez nem igaz, és a helyzet évről évre rosszabb. A tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, amikor egy ellenzéki rendezvényen vett részt. A politikus állítása szerint támadói a Szerb Haladó Párthoz köthetők.
A tüntetések jelmondata az „Egy az ötmillióból” lett, ami arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vucic kijelentette: akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül Szerbia nagykorú, választásra jogosult lakosságának felel meg, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be. A tiltakozások mögött álló ellenzéki szövetség soraiban baloldali és jobboldali pártok egyaránt megtalálhatóak. A tiltakozások mára már Szerbia több mint hatvan városára kiterjedtek, és a hét majdnem minden napjára jut valahol egy demonstráció. A kezdetekkor a tüntetések Belgrádra korlátozódtak, ám januárban már 30 városban tartottak hasonló megmozdulásokat. Mindezek ellenére a közvélemény-kutatások szerint a SNS támogatottsága továbbra is 50 százalék feletti, és könnyedén meg tudna nyerni bármilyen választást, Aleksandar Vucic pedig még pártjánál is népszerűbb, így nem várható, hogy eleget tesz a tüntetők kérésének, és lemond posztjáról.

Káoszt okozott a havazás Moszkvában

Publikálás dátuma
2019.03.03. 12:29
A kép illusztráció
Fotó: MLADEN ANTONOV / AFP
Az időjárás miatt fennakadások vannak a légi közlekedésben, és vasárnap két tömegbaleset is történt az utakon.
Nyolc járatot töröltek, további 14 pedig késik Moszkvában a hóesés miatt – közölte vasárnap a TASZSZ hírügynökség. A járattörlések mind Domogyedovón történtek és ugyanott további négy járat várakozik. Seremetyjevóról hat, Vnukovóról pedig négy késést jelentettek. Az orosz fővárost övező autós körgyűrűn vasárnap két tömegbaleset történt. A pálya 59. kilométerénél 19, a 60. kilométernél pedig további 16 gépkocsi csúszott egymásba az út eljegesedése miatt.
Szerző