Magyar állami tulajdonú cég szennyében gázoltak a székely gyerekek

Publikálás dátuma
2019.03.02. 12:20
A kép illusztráció
Fotó: Frédéric Decante /
Újra kiöntött a székelyudvarhelyi szennyvízlerakó csurgalékvize, pont egy óvoda épülete előtt. A telephelyet működtető cég többségi tulajdonosa a magyar állam egyik vállalkozása.
Február végén újra kiöntött a település utcáira a székelyudvarhelyi szennyvízlerakó mérgező leve, az úgynevezett csurgalék. A város Bethlenfalvának nevezett részén, ráadásul egy óvoda előtt: a gyerekek a rendkívül bűzös folyadékon átgázolva tudtak bejutni az épületbe - írja a honlapján a Magyar Hang.  
A konzervatív ellenzéki hetilap emlékeztet rá: a lerakót üzemeltető cég -  amely fél Románia szemetét befogadja a nagyobb profit érdekében - több áttétellel a magyar állam, egész pontosan a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. többségi tulajdonában van. A lap szerint a szennyezés nem az első és vélhetően nem az utolsó eset: 2017 nyarán a város szennyvíz-hálózatából derékmagasságig tört fel a bűzös folyadék. Mint írják, a vállalkozás a mostani ügyben ellentmondásosan beszélt: egy közleményükben előbb azt állították, nem náluk történt mulasztás, hanem a város szennyvíz-hálózatában volt dugulás. Három nappal később aztán egy másik közleményben már úgy fogalmaztak, hogy áramkimaradások okoztak fennakadást a hulladéklerakó tisztítórendszerében, emiatt csurgalékvíz jutott a telep esővíz-elvezető rendszerébe, és elnézést kértek. 
Az újság szerint a város tavaly novemberben ügyvédet akart fogadni, hogy a szeméttároló céget beperelje, de egyes önkormányzati tanácsosok azért szavazták le a polgármester javaslatát, hogy a település “ne tűnjön hálátlannak” az anyaországgal szemben. A székelyudvarhelyiek nem értik: annak idején azért kapott területet a cég, hogy a szemétgondjaik hosszú távra megoldódjanak, ennek ellenére a távoli megyékből befogadott nagy mennyiség miatt a Székelyudvarhely húsz évnyi szemetét befogadni képes egyik tárolócella alig két év alatt megtelt.  A Magyar Hang birtokába került a szemetes cég, az RDE Hargita Srl legfrissebb, 2017-es mérlege. Ebből az derült ki, hogy a bevételek évről évre drasztikusan növekednek (az utolsó esztendőben több mint 5,34 millió lej, vagyis jelenlegi árfolyamon 356 millió forint volt az egy évvel korábbi 4,47 millió lejhez képest), ám a profit közben elolvadt (az egy évvel azelőtti, kisebb forgalomnál elért 58 millió forintnyi összegről alig 2,5 millió forintra).  A lap jövő heti számában részletesebben is foglalkozik a szennyezés és a cég ügyével.
Szerző

Az LMP a dugódíj bevezetését szorgalmazza

Publikálás dátuma
2019.03.02. 11:39
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
A Lehet Más a Politika törvénymódosítást kezdeményez, hogy bevezessék Budapesten a dugódíjat.
Gál József, a párt fővárosi képviselője szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, az LMP szerint a légszennyezettségre és a dugók elkerülésére a legjobb megoldás a behajtási díj bevezetése. Emlékeztetett, a díj bevezetésére még Demszky Gábor (SZDSZ) korábbi főpolgármester idején, a 4-es metró beruházásához kapcsolódva 2013-ban született döntés, és a díj bevezetése uniós kötelezettség is. Úgy fogalmazott, "örülhetünk, hogy a sokat kritizált Európai Unió eddig nem szabott ránk valamilyen büntetést". Gál József felhívta a figyelmet egy évekkel korábbi törvényre, amely szerint az önkormányzatok nem szedhetnek úthasználati díjat; Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester erre a jogszabályra hivatkozva halogatja folyamatosan a dugódíj bevezetését. Az ellenzéki párt szerint a befolyt díjakból P+R parkolókat lehetne építeni, továbbá fejleszthetnék a tömegközlekedési hálózatot Budapesten, és ezek hatására csökkenhetne a levegőszennyezettség. 
Szerző
Témák
LMP dugódíj

Ezer négyzetméternyi nádas lángol Szegeden

Publikálás dátuma
2019.03.02. 11:29
Népszava fotó
A Bika-tónál kapott lángra a nádas.
Több mint ezer négyzetméteren ég a nádas Szegeden a Bika-tónál - jelentette honlapján a katasztrófavédelem. A városi hivatásos tűzoltók három vízsugárral, kéziszerszámokkal, puttonyfecskendővel kezdték oltani a tüzet.
Szerző
Témák
tűz