Előfizetés

Tíz százalékos béremelésről állapodott meg a Magyar Posta a szakszervezetekkel

nepszava.hu MTI-információ
Publikálás dátuma
2019.03.01. 18:05
Tíz százalékos béremelés jön a Magyar Posta Zrt.-nél
Fotó: Népszava
Egy korábbi egyezség szerint legalább 6% járt a dolgozóknak, a cég ezt eredetileg két százalékkal toldotta volna meg, de végül hajlandó volt feljebb menni. A lépés több mint 23 ezer munkavállalót érint.
Péntek délután a Magyar Posta Zrt. megegyezésre jutott a dolgozók érdekképviseleteivel, ennek eredményeként a cég több mint 23 ezer munkavállalója részesülhet 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékű bérfejlesztésben - áll a Postás Szakszervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Rajtuk kívül a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége, valamint a Kézbesítők Szakszervezete vett részt a tárgyalásokon.

Az MTI a hír kapcsán felidézi, a Magyar Posta 2017-ben kötött bérmegállapodást a szakszervezetekkel, három év alatt 32 százalékos béremelésről.
Az akkori megállapodás alapján a kiindulópont 2019-re legalább 6 százalékos emelés volt, amit a cég az induló ajánlatában 2 százalékkal toldott meg az idei bértárgyaláson.

A szakszervezetek ezt nem fogadták el, remélve, hogy a tulajdonos - a magyar állam - segítheti a céget a béremelésben, azonban ez lehetetlen, mert az uniós szabályok szerint ez tiltott állami támogatásnak minősülne.

Ahogy arról nemrég mi is írtunk, a Posta első körben nem fogadta el az átlagos 10 százalékos béremelési követelést, a dolgozók ezért demonstrációra készültek (igaz, egy szombati napra, hogy a lakosság érdekei ne sérüljenek), és a sztrájkot is kilátásba helyezték.

 "A végső megállapodás szerint a mintegy 30 ezer dolgozóból több mint 23 ezer 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékű bérfejlesztésben részesül idén, azaz 2017 óta átlagosan 40,4 százalékos bérfejlesztést hajtottunk végre" - fogalmazott Schamschula György, a társaság vezérigazgatója.

Sokan hiába várták ma a családi pótlékot, nem érkezett meg - itt az indok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.01. 15:41
Hétfőig még várni kell a családi pótlékra.
Az átutalások megtörténtek, a banki rendszerekben a jóváírás azonban csak a következő munkanapon történik meg, azaz március 4-én hétfőn érkezik meg a családokhoz a pénz.
"Arról mit tudtok, hogy nem kaptak ma a családok családi pótlékot, pedig kellett volna? Több csoportban is olvastam, de hírt nem látok sehol" - kereste meg egyik olvasója a portfolio.hu gazdasági portált. Első ránézésre az illetőnek meg is van az oka, hogy hiányolja a pénzt, a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján elérhető, a családtámogatási és szociális ellátások kiutalási időpontjairól szóló hirdetmény szerint ugyanis az utalás napja 2019. március 1., azaz ma.

Tekintve, hogy januárban a nyugdíjak késtek, nem csoda, hogy sokan úgy gondolták, ugyanezt történt most a családi pótlékkal is. A hivatalos tájékoztatás szerint azonban "bankszámlára utalásnál a jóváírás az utalás napját követő munkanapon történik meg, míg postai kifizetés esetén 3-5 nap múlva kapják meg a kiutalt ellátást." Ez tehát azt jelenti, ahogy azt a Portfoliónak a MÁK meg is erősítette, hogy bár az átutalások megtörténtek, a banki rendszerekben a jóváírás csak a következő munkanapon történik meg, így
hétfőn, azaz március 4-én lesz a számlákon a pénz.

A portál megjegyzi, az azonnali átutalási rendszer nyár közepi indulása változást hozhat a nyugdíjak és a családi pótlékok utalásában is, ez legkorábban július 1-től várható.

Munkára ösztönözné a középiskolásokat a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.01. 12:59

Fotó: Németh András Péter
Járulékmentessé tennék a diákmunkát. A kedvezmény 24 éves korig járna, és a tanulói jogviszony a feltétele.
Járulékmentessé tenné a diákmunkát a kormány – vette észre a hvg.hu a versenyképességi csomagban, amelyet a Pénzügyminisztérium készített, és amely szerdán került fel a kormány honlapjára. A dokumentumban az szerepel, hogy
a tanulmányokat folytató fiatal munkavállaló – hasonlóan a diákszövetkezeteken keresztüli munkavállaláshoz – mentesüljön a munkavállalói járulékok – nyugdíjjárulék (10%), egészségbiztosítási járulékok (4%+3%), munkaerőpiaci-járulék (1,5%) – megfizetése alól.

Ezzel együtt a munkáltatónak sem kellene a jelenlegi 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adót megfizetnie. A tervek szerint a kedvezmény 24 éves korig járna, és a tanulói jogviszony a feltétele. „A javaslat célcsoportját képezik egyfelől már a középiskola mellett nyári munkát végző diákok, csakúgy, mint a szakképzésben tanuló fiatalok, akik ezáltal kedvezőbb feltételek mellett végezhetnek szakmai gyakorlatot és adott esetben motiváltabbak lennének felnőttképzésben való továbbtanulásra, magasabb végzettség megszerzésére is. Másfelől a javaslat által az egyetemi tanulmányokat folytató diákok is ösztönözhetők a mihamarabbi munkakeresésre” – olvasható a dokumentumban.