A macska is átveszi a gazdája viselkedését

Publikálás dátuma
2019.02.28. 09:09
Illusztráció
Fotó: Pexels
Ahogy a gyerekek a szüleik, a kutyák pedig a gazdáik külső és belső tulajdonságait veszik át, a macskatulajdonosok személyiségvonásai is hatással lehetnek házi kedvencük viselkedésére és jóllétére - állapították meg az angliai Lincolni Egyetem és a Nottingham Trent Egyetem kutatói.
A vizsgálat hasonló eredményeket hozott, mint a szülő-gyermek kapcsolatokat vizsgáló korábbi kutatások. Az emberi személyiséget vizsgáló tanulmányok például kimutatták, hogy a szülői neuroticizmus negatív hatással lehet a gyerek jóllétére, ami megmutatkozhat a gyengébb fizikai és mentális egészségben vagy az általánosságban nézve alacsonyabb életminőségben. 
A mostani vizsgálat kimutatta, hogy a macskatulajdonosok esetében a szorongással és érzelmi bizonytalansággal járó neuroticizmus magas szintje negatív hatással lehet a háziállat kedélyére. A magas fokú neuroticizmussal jellemezhető macskatulajdonosok továbbá nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy a macskájuknak "viselkedési problémája van", ami fokozott agresszivitásban, szorongó/félénk magatartásban nyilvánul meg, emellett ezeknél az állatoknál gyakoribb a stresszel összefüggő betegség, a folyamatos orvosi kezelés, valamint a túlsúly. 
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A macskatartók pozitív személyiségjegyei ugyanakkor szintén hatással vannak a háziállat viselkedésére. A magas fokú lelkiismeretességgel jellemezhető macskatulajdonosok házi kedvenceinél például kevésbé észlelhető szorongás, agresszivitás és elkerülő magatartás.
"Nagyon sok állattulajdonos családtagként tekint a házi kedvenceire, erős kötődést alakít ki velük. Ezért nem meglepő, hogy a háziállatainkra hatással van, ahogy viselkedünk velük, ahogy kezeljük őket. A gazdik többsége a legjobbat akarja a nyújtani a macskájának és a mostani eredmények rávilágítanak, hogy milyen nagy hatással lehet a személyiségünk a háziállatunk jóllétére"

- mondta Lauren Finka, a Nottingham Trent Egyetem munkatársa.

A PLOS ONE című tudományos folyóiratban publikált tanulmány több mint háromezer, döntően Nagy-Britanniában élő macskatulajdonos bevonásával készült. A kutatás részeként a szakemberek saját személyiségvonásaikról kérdezték a résztvevőket, valamint a macskájuk viselkedéséről, egészségi állapotáról és életmódjáról is kifaggatták őket - írta a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál. 
Szerző
Frissítve: 2019.02.28. 12:51

Ritka, a legenda szerint földrengést jelző halakat fogtak Japánban

Publikálás dátuma
2019.02.27. 16:16

Fotó: Nobuaki Kumagai / AFP
A természeti katasztrófák hírnökeinek tartott, ritkán látható mélytengeri teremtményeket, szíjhalakat fogtak ki halászok a japán Okinava sziget közelében.
A két állat - egy nagyjából 3,6 méteres és egy 4 méteres - a sziget délnyugati részénél akadt a halászhálókba még január 28-án - írta a The Japan Times című angol nyelvű japán napilap honlapja. Az ezüstösen csillogó teremtmények egyike kettészakadt, amikor behúzták a hajóra, ezért egy része szasimiként végezte a helyi halászok tányérján. A másik példány a kikötést követően pusztult el. Mindkét állat maradványait konzerválni fogják.
A szapporói Hokkaido Egyetem nyugalmazott professzora, Amaoka Kunio szerint ezek a mélytengeri teremtmények nagyon ritkán láthatóak, és már az is nagy meglepetés, hogy még egyáltalán életben voltak, amikor rájuk találtak a halászhálóban. A szíjhalak több száz méteres mélységben, sokszor ezer méter mélyen élnek. A szakember szerint a januárban kifogott példányok "valahogy felkeveredtek a vízfelszínre".
A motobui Csuraumi Akvárium feljegyzései szerint Okinava környékén legutóbb két évtizeddel ezelőtt, Iedzsima szigetnél vetődött szárazföldre egy mélytengeri szíjhal, az Okinawa Times című lap tudni vél egy 2011-es esetről is. A most kifogott óriási halakat a motobui akvárium nevezetességeként őrizték volna meg, ha nem pusztulnak el. A Csendes-, az Indiai- és az Atlanti-óceánban is előforduló szíjhalak hossza elérheti az 5,5 métert, testük ezüstös színű, piros hátúszójuk taréjként fut végig gerincük vonalában. Vélhetően róluk születtek a tengeri kígyókról szóló legendák a történelem folyamán. Idén már több szíjhal teteme is partra vetődött Japánban és Peruban, amit sokan egy újabb földrengés vagy szökőár előjeleként értelmeznek.
Japánban hagyományosan a "Tengeristen palotájának hírnökeként" tartják számon a szíjhalat, és a legenda szerint amikor ezek a teremtmények partra vetődnek, akkor víz alatti földrengés várható. A legendát némileg beigazolni látszott a 2011-es japán földrengés és cunami, mivel a katasztrófát megelőző évben legkevesebb tucatnyi szíjhal vetődött partra Japánban.
A szíjhalészlelések és a földrengések közötti kapcsolat ugyanakkor tudományosan nem megalapozott. Az Uozui Akvárium munkatársa, Szaiba Kazusza szerint a globális felmelegedés vagy a földkéreg apró változásai okozhatnak "olyan áramlatot, amely a vízfelszínre sodorja a mélytengeri teremtményeket".
Szerző
Témák
japán

Gólya érkezett egy debreceni lakótelepre

Publikálás dátuma
2019.02.27. 16:16

Fotó: Facebook/Hortobágyi Madárpark-Madárkórház Alapítvány
Gólya sétálgat a debreceni tócóskerti lakótelepen. A Hortobágyi Madárpark-Madárkórház Alapítvány arra kéri a lakókat, ne etessék a madarat, mert ez megzavarná a természetes életvitelét.
Az, hogy Hajdú-Bihar megye több településére is több gólya korábban érkezett vissza, nem szokatlan, az azonban nem mindennapi, hogy a debreceni tócóskerti lakótelepen bátran sétálgató gólyát egyáltalán nem zavarja az emberek közelsége. A Hortobágyi Madárpark-Madárkórház Alapítvány a Facebook-bejegyzésében azt írja, elképzelhető, hogy a madarat emberek nevelték vagy mentőhelyen töltötte a telet, erre utalhat a lábán lévő sárga gyűrű is.
A madárvédő szervezet arra kéri a lakókat, ne etessék a gólyát, különösen ne szalámival, kolbásszal, kenyérrel. Tájékoztatásuk szerint ősszel és télen apró halakkal, nyers csirkenyesedékkel lehet ugyan etetni az itt telelő madarakat, de ilyenkor ez már gátolja a természetes életvitelt: a sétálgató gólya elfogadná a túlzott emberi közelséget és a lakótelepen maradna, ami megnehezítené a fészkelését. 
Szerző
Témák
gólya Debrecen