Mindjárt itt a horgász fogási naplók leadási határideje

Publikálás dátuma
2019.02.27. 17:02
illusztráció
Fotó: Népszava
Március 1-jén - a már érvényben lévő csukafogási tilalom mellett - másik négy halfaj: a fogassüllő, a kősüllő, a balin és a sügér tilalmi ideje is megkezdődik.
A 2018-as horgász fogási naplók leadási határidejére és négy halfaj fogási tilalmának kezdetére hívta fel a figyelmet az MTI-n keresztül szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakhatóság honlapján közzétett tájékoztatás szerint a horgászok számára fontos dátum február 28., mely az elmúlt évi fogási naplók leadási határideje. Március 1-jén pedig - a már érvényben lévő csukafogási tilalom mellett - másik négy halfaj: a fogassüllő, a kősüllő, a balin és a sügér tilalmi ideje is megkezdődik.
A fogási naplókat ott adhatják le a horgászok, ahol a tavalyi állami jegyet megváltották, vagy ahol az idei beszerzését tervezik. A leadott dokumentumok alapján történik a 2018-as horgászzsákmány országos becslése és összesítése.

A közlemény kitér arra is, hogy amennyiben a halőrök ellenőrzéseik során a napló vezetésével kapcsolatos hiányosságot találnak, nem csupán az érintett állami horgász- vagy halászjegyét vonják vissza, de a szabálytalankodó pénzbírságra és a halfogási tevékenységtől való eltiltásra is számíthat.

A fajlagos fogási tilalmakra vonatkozóan hangsúlyozták: a jelzett halfajok mindegyike számára fontos, hogy ebben az időszakban ne háborgassák őket, így biztosítva számukra az eredményes szaporodás lehetőségét. Hozzátette, hogy a sügér esetében a jogszabály több szempontból is módosult az eddigiekhez képest: ez a halfaj január 1. óta méretkorlátozással is védett, legkisebb megtartható mérete az orrcsúcstól a farokúszó tövéig mért 15 centiméter. Ugyancsak újdonság, hogy a domolykóból, a menyhalból és a sügérből együttesen, naponta legfeljebb 3 kilónyit szabad kifogni és megtartani - olvasható a Nébih honlapján.

Akár 20 fokot is mérhetünk csütörtökön, de viharos szél jöhet

Publikálás dátuma
2019.02.27. 16:46

Fotó: Shutterstock
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +3 és -5 fok között várható, az Alpokalján lesz a legenyhébb idő.
Napsütéses, meleg időt hoz a csütörtök, de néhol viharossá fokozódhat a nyugati, északnyugati szél. Péntektől, a meteorológiai tavasz első napjától néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.   Csütörtökön a ködfoltok feloszlása után a nap nagy részében sok napsütés valószínű, csak estefelé növekszik meg  – főként északon – a fátyolfelhőzet. Csapadék nem lesz, de többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +3 és -5 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul, az Alpokalján lesz a legenyhébb idő. Győr-Moson-Sopron megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a szél miatt, itt a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. 
Pénteken többnyire erősen felhős lesz az ég. A Dunántúlon szórványosan, máshol néhol várható kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél több helyen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +8 fok között alakul, a Győr-Szeged vonal széles sávjában lesz a legenyhébb az éjszaka. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között várható.
Szombaton a Dunántúlon többnyire erősen, keletebbre változóan felhős idő várható. A Dunántúl nyugati részén helyenként, máshol legfeljebb néhol valószínű kisebb kisebb eső, zápor. Kezdetben még többfelé megélénkül az északi szél, majd mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb.
Vasárnap erősen felhős időre számíthatunk, elsősorban az ország északi felén alakulhat ki elszórtan kisebb eső. A déli, délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 14 fok között valószínű, északkeleten lesz a hidegebb, míg délnyugaton, délen a melegebb. 
Szerző

Palkovics követendő példaként emlegetett intézményének sem tetszik, amit a kormány az MTA-val művel

Publikálás dátuma
2019.02.27. 16:40

Fotó: MARIJAN MURAT / AFP
Nyolc német tudományos szervezet sem nézi jó szemmel, amit az Orbán-kormány a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) művel, aggodalmaiknak egy, Palkovics László innovációs miniszternek címzett levélben adtak hangot. Az aláírók között szerepel a Max Planck Intézet is, amelynek működési modelljére Palkovics többször is követendő példaként hivatkozott. A levélírók szerint az MTA az egyik legnagyobb presztízsű tudományos intézmény Magyarországon és egész Európában, amely független kutatóintézetek megalapításával olyan modern működési struktúrát hozott lére, amivel sikeresen együtt tud működni más tudományos szervezetekkel, beleértve a német kutatóintézeteket is. Az MTA szervezeti és pénzügyi függetlenségének csorbításával a magyar kormány mindezt veszélyezteti. Hangsúlyozták: különösen aggódnak amiatt, hogy a magyar tudomány versenyképessége és a nemzetközi együttműködési lehetőségek sérülnek. A levelet Palkovics mellett elküldték Lovász László MTA-elnöknek, Anja Karliczek német oktatási és kulturális miniszternek, valamint Heiko Maas német külügyminiszternek is. Az MTA Elnöksége kedden döntött arról: nem kérnek az akadémiai kutatóhálózat feldarabolását célzó „Palkovics-tervből”. 
Szerző
Témák
MTA
Frissítve: 2019.02.27. 17:10