Éremért utazik Glasgow-ba Márton Anita

Publikálás dátuma
2019.02.26. 18:17
FOTÓ: Szalmás Péter
Tizenhárom magyar versenyző részvételével, ám a sérülés miatt hiányzó világbajnoki bronzérmes gátas, Baji Balázs, valamint a 2017-es fedett Eb-n bronzérmes többpróbázó Zsivoczky-Farkas Györgyi nélkül pénteken kezdődik a fedettpályás atlétikai Európa-bajnokság Glasgow-ban.
A súlylökők között címvédő Márton Anita (aki nem mellesleg a magyar atlétika első világbajnoka) az esemény keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: az egyéni legjobbját tűzte ki célul, s ezúttal is érmet remél.
„Az idei legjobbamat szeretném elérni. Az aranyhoz szerintem 19,40-19,50 méter kell majd. Erőnlétileg ott tartok, ahol tavaly ilyenkor, technikailag kell még javulnom” – fogalmazott a magyar versenyző, aki féléves kihagyást követően tér vissza, 2019-ben eddig 18,64 méterig jutott.
Gyulai Miklós, a magyar szövetség elnöke a keddi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az év fő versenye a dohai szabadtéri világbajnokság lesz, ennek ellenére a fedett Eb-n is jó teljesítményre számít az indulóktól. Jelezte, hogy a hazai küldöttség 13 fős létszáma  annak tükrében is magasnak számít, hogy a magyar atlétika jelenleg még nem rendelkezik állandó fedett csarnokkal.
Szerző
Témák
atlétika

Megúszta a Chelsea renitens kapusa

Publikálás dátuma
2019.02.26. 16:21

Fotó: GLYN KIRK / AFP
Egy heti fizetését - a The Telegraph szerint körülbelül 190 ezer fontot - kell befizetnie a klub kasszájába Kepe Arrizabalagának, az angol élvonalbeli Chelsea labdarúgócsapatában védő kapusnak.
A 24 éves játékos vasárnap, a Manchester City elleni Ligakupa-döntő hosszabbításában nem hagyta el a játékteret, amikor edzője, Maurizio Sarri szerette volna lecserélni. A televíziós felvételeken jól látszott, mennyire felbosszantotta a trénert a kapus engedetlensége - dühében elindult az öltözők irányába, majd a játékoskijáróból jött vissza -, később az érintettek mégis azt mondták, csupán szerencsétlen félreértés történt. 
Arrizabalaga elvileg pályára is léphet szerdán a Tottenham elleni hétközi hazai bajnokin (21.00, tv: DigiSport1). A 28. fordulóban a listavezető Liverpool a meglepően jól szereplő és hetedik helyen álló Watfordot fogadja (23.10, felvételről, tv: DigiSport1), míg a címvédő és egy pont hátránnyal második helyezett Manchester City vendége a West Ham United lesz (23.00, felvételről, tv: DigiSport2). A Premier League-ben tavaly december 16. óta veretlen (akkor Liverpoolban kapott ki 3-1-re) Manchester United a Crystal Palace otthonában szerepel.
Szerző
Témák
labdarúgás

Kézzel-lábbal egyformán

Publikálás dátuma
2019.02.26. 13:30
Sztojan csapata nem tudta tartani a lépést az olaszokkal, így az utolsó forduló eredményétől függetlenül eldőlt, hogy nem juthat
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Továbbjutást vizionáltak a férfi kosárlabdázók a világbajnoki selejtezőcsoportból, ám kínos vereség lett a sorsdöntő találkozó vége. Merész álmok kergetésében nem maradnak le a magyar futball szereplői mögött.
Kosárlabdáról lesz szó, amibe még véletlenül sem akarom beleártani magam, elvégre kézzel játsszák, ám a sportág csak az apropót adja. Merthogy kinyitottam a múlt héten a tévét, miután sok helyütt azt olvastam: a továbbjutási remények megőrzéséhez hétpontos győzelem kell az olaszok elleni férfi vb-selejtezőn. Naivan azt gondoltam, ha a diadal eshetősége egyáltalán felvetődik, akkor a sikernek van némi realitása, de megfeledkeztem arról, hogy ez a modern idők Magyarországa, ahol nincs behúzott nyak és lehajtott fej, csak emelt fő és döngő mell van, a magas lovas büszkeséget nem kezdi ki semmi. Vagyis az 1-8-as labdarúgódekád ugyanúgy fényes évtizedként aposztrofálható, miként kéznél van a hurrátöltő hetedik, kilencedik és ki tudja, milyen helyezések esetén is kézilabda Eb-k, vb-k után.
Utólag röhögnöm kell magamon, de bizakodva ültem le a képernyő elé, miután ilyen nagyívű beharangozást is láttam: „Ivkovics Sztojan csapatának mindenképpen győznie kell ahhoz, hogy életben tartsa vb-álmait, és történelmet írva ott legyen a legrangosabb nemzetközi tornán.” (Ha valaki nem tudná: a horvát származású, honosított Ivkovics a magyar válogatott szakvezetője immár hat esztendeje.) Derűlátásomat az a megállapítás is erősítette, hogy „tényező lett a magyar férfi kosárcsapat Európában”. Kedélyállapotomon tovább javítottak a tarka tudósítások, amelyek jó hangulatú előkészületekről, olyan örvendetes eseményekről számoltak be, mint Csiszár Jenő milánói főkonzul látogatása a honfitársainknak otthont adó varesei szállodában vagy az M4 Sport kiküldött riporterének néhány remek triplája a válogatott edzésén. Meglehet, a szpíkernek játszania kellett volna.
Mert a meccs már nem volt annyira vidám, a magyar csapat 10:0-ás itáliai vezetésnél szerezte első pontjait. A csak valamelyest szépítő kosarat bizonyos Jarrod Jones érte el. Nevéből következik, hogy e játékos nem a magyar ugaron nőtt fel: Indianában született, és jelenleg Monacóban légiós. Igaz, korábban Fehérváron, Pakson, Szolnokon is játszott. Az ilyesmi ismerős: a Magyarországra szegődő amerikai kosárlabdás olyan lehet, akár a hazánkba szerződő brazil futballista. Bár olykor nüanszokon múlnak a dolgok. Ahogyan a Real Madridot nézem, nekünk az a pechünk, hogy egy másik Viniciust honosítottunk. A világot Jones sem váltja meg: az egész meccsen annál a két pontnál ragadt, amelyet 0:10-nél dobott. Pedig a mérkőzés előtt azt mondta: „Remek formában érzem magam.”
Ha formán kívül van, kettővel lett volna szegényebb a válogatott...
Amely harmincnégy ponttal, 75:41-re kapott ki. Nem igazolódtak az együttes szombathelyi játékosának szavai: „Nagyon jó csapat az olasz, de megcsíphetjük őket.” A mérkőzés képe alapján ez legföljebb két ujjal, mondjuk, deréktájon történhetett volna meg. Benke és Vojvoda szerzett 29 pontot, a többi tíz kosaras tizenkettőt együttvéve. Hazánk fiai az első két negyedben nyolcszor próbálkoztak hárompontos dobással, ám egyetlen kísérletüket sem kísérte siker. Az olaszok ellenben ahogy tetszik alapon játszadoztak, a felek közti differenciát talán csak Krúdy vagy Kosztolányi zsenijével lehetne híven visszaadni. Pedig voltak még jobb napjaink, mert a két csapat debreceni találkozója csak hatpontos itáliai győzelemmel zárult. Írták is Varese előtt: „Annak, aki látta a hajdú-bihari meccset, eszébe juthat, hogy mekkorát küzdött a magyar válogatott, amely a félidei tízpontos hátrányát nemcsak eltüntette, hanem a vezetést is átvette a harmadik negyedben.”
Ezzel együtt a hétpontos nyerésben reménykedők nem kevesebb, mint negyvenegy pontot tévedtek. Talán nem figyeltek eléggé Ivkovicsra. A szakvezető így nyilatkozott: „Hasonló helyzetben vagyunk, mint a magyar foci, nálunk a sikereket nem érmekben mérik. Ezt bizony fel kell tudnunk dolgozni: mi nem a dobogóért harcolunk, mégis olyan súlyúaknak kell megélnünk a saját sikereinket.” 
Már, ha vannak.
Amúgy nyilvánvalóan helyesen beszélt. Focit mondott futball helyett.
Témák
kosárlabda