Előfizetés

Facebookon mocskolják, feljelentést tett a Párbeszéd képviselője

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.02.26. 11:54
Feljelentést tett a Párbeszéd a Szabó Tímeát lejárató Facebook-bejegyzés miatt
Fotó: Facebook/Szabó Tímea
Elege lett Óbudából – terjeszti Szabó Tímeáról egy gyanús Facebook-oldal. A gyalázkodó posztot megosztotta a fideszes Menczer Erzsébet is.
Feljelentést tett a Párbeszéd, miután kiderült, hogy egy Facebook-oldal lejárató plakátot terjeszt EP-képviselőjükről – tudta meg a Népszava. A képen Szabó Tímea látható, mellette a felirat: „Szabó Tímeának elege lett Óbudából, Brüsszelbe szeretne menni”.  Az oldal képviselői ezt tovább pörgetik azzal, hogy Szabónak az óbudaiakból is elege van. Hogy a megosztó hatás erősebb legyen, a montázst az MSZP és a Párbeszéd logói egészítik ki, azt sugallva, mintha ez a két párt hirdetése lenne.
Ez egy kamuoldal lejárató kampánya, ami sejthetően a Fideszhez kötődik – mondta lapunknak Szabó A lejárató anyag hétfőn jelent meg, a Párbeszéd jogászai pedig már kedden a rendőrséghez fordultak, hiszen ez jó eséllyel rágalmazásról, de minimum logó jogosulatlan használatáról van szó. A politikus hozzátette: a kamuoldal plakátját megosztotta Menczer Erzsébet fideszes képviselő is, aminek szintén lesznek jogi következményei. Lapunk megkeresésére az MSZP jelezte, ők is feljelentést tesznek a megtévesztő hirdetés miatt. Nem csak a a hatóságokhoz fordulunk, a Facebooknak is jelezzük a lejáratú tartalmat - mondta a Népszavának Láng Balázs, a párt kommunikációs igazgatója.   Az MSZP-PM színeiben induló Szabó Tímea egyébként tavaly áprilisban számottevő fölénnyel győzte le Menczer Erzsébetet a Budapest 10. választókörzetében tartott szavazáson. Az ellenzéki és a kormánypárti képviselő már a választás előtt egymásnak feszült, amikor Szabó számon kérte riválisát, hogy miért terjesztenek róla hazug szórólapokat a választókerületben, véletlenül pont Menczer hirdetésével összefogva. A fideszes jelölt nem tudott semmiféle lejárató tartalmú szórólapról. A kormánypárti politikus tavaly egyébként nem csak Szabóval, de a Heineken vörös csillagjával szemben is alulmaradt.

Választások előtt ébrednek fel

Az Óbudai Baloldalt 2014 március végén élesítették, és a jelek szerint a eleve választási kampánycélokat szolgált. Bár megnevezése szerint baloldali felületről van szó, az oldalon csak (a 2014-es választásokon szociáldemokrata színekben induló) Schmuck Andorról és az LMP-ről osztottak meg baráti bejegyzéseket, az MSZP, az Együtt-PM és a DK kerületi vagy országos képviselőiről pedig szinte kizárólag negatív hangvételű, megosztó tartalmú cikkeket, tartalmakat posztoltak ki. 
Az oldal a 2014-es választások után takaréklángra állt, és csak havonta vagy akár féléves szünetekkel publikált bejegyzést. Idén januárban viszont üzemeltetői újra napi szintű tartalmakkal aktivizálták a felületet – vélhetően a közelgő EP-választásokra hangolva. A néhányszáz kedvelővel büszkélkedő felület tartalmai általában csak egy-két megosztásig, lájkig jutnak, de a Szabó Tímeáról szólót például száznál többen osztották meg.

Leszavazták Palkovics és Lovász meghallgatását

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.02.26. 10:38

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Nem támogatta az Országgyűlés Költségvetési bizottságának Fideszes többsége, hogy a plénum keddi ülésén meghallgassák Palkovics László innovációs minisztert és Lovász Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökét az Akadémia és kutatóintézetei költségvetésének, finanszírozási rendszerének átalakítására vonatkozó tervekről.
Különösen fontos lenne, hogy a bizottság foglalkozzon ezzel a kérdéssel, hiszen az MTA finanszírozása közvetlenül érinti a költségvetést. A kialakult helyzetben költségvetési csalás gyanúja is felmerülhet -­ mondta Varju László (DK), a bizottság elnöke. Az ülést követő sajtótájékoztatón hozzátette: felháborító, amit a miniszter csinál. Szerinte az országgyűlési képviselőknek feljelentést kellene tenniük Palkovics ellen. A Fideszes képviselők döntése senkit nem ért váratlanul; a bizottsági ülésre Palkovics László és Lovász László el sem jött. Az innovációs miniszternek kényes kérdésekre is válaszolnia kellett volna; két hete négy egykori igazságügyi miniszter, Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre és Vastagh Pál is arra hívta fel a figyelmet, Palkovics törvénysértést követ el azzal, hogy a hatályos központi költségvetési törvény előírása ellenére visszatartja az MTA kutatóintézeteinek és kutatóhelyeinek támogatását. Az pedig, hogy a támogatásokat – újabb törvényi felhatalmazás nélkül – más célokra fordítaná, a költségvetési csalás gyanúját is felveti. Az Akadémia elnöksége ma délután ülésezik.

Felfüggesztett a Nébih egy illegális zuglói főzőkonyhát

Számos súlyos higiénia hiányosságot állapítottak meg a szakemberek azon túl, hogy a helynek nem volt engedélye a tevékenység végzéséhez.
A XIV. kerületi, Vezér úti kifőzdében nem volt sem hús, sem zöldség előkészítő helyiség, ennek ellenére előkészítést igénylő húst és földes árut (zöldséget) is felhasználtak. A konyha egyetlen kézmosóval rendelkezett, ami az ellenőrzés idején működésképtelen volt, így egy kisméretű mosogatót használtak kézmosásra - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
A csomagolt alapanyagok egy részét a földön, a felhasználásra váró friss húst hűtés nélkül a munkapult alatt, a készételeket pedig a konyhatérben fedetlenül tárolták. Ezenkívül a gáztűzhelyek, a hűtők, a munkapult, az egység padozata és fala is erősen szennyezett volt, az alapanyagokat elkülönítés nélkül, vegyesen tárolták a hűtőkben. A főzéshez felhasznált edényeket és eszközöket is a földön tárolták. A konyhában 46 kilogramm jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert találtak, amelyet a Nébih kivont a forgalomból. Ráadásul a két konyhai dolgozó egyike sem rendelkezett érvényes egészségügyi alkalmassági vizsgálattal.