Évi 25 milliós keretösszegről szól a Gundel és a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződése

Publikálás dátuma
2019.02.25. 15:54

Fotó: Miniszterelnökség
2019. január 3-tól biztosítják a büfét a kormányüléseken.
Az Átlátszó birtokába került a dokumentum, amelyet január 30-án írt alá a Gundel a Miniszterelnöki Kabinetirodával. A cateringszerződés szerint
a Gundel 2019. január 3-tól biztosítja a Karmelitában (vagy esetleg külső helyszíneken) tartott kormányüléseken a büfét. A cég megbízása a nettó 25 milliós keretösszeg kimerüléséig, de legfeljebb 2019. december 31-ig szól.

A portál szerint a konkrét rendezvényekről a Miniszterelnöki Kabinetiroda legkésőbb 4 nappal előbb értesíti a Gundelt, ami minden esetben külön árajánlatot készít az egyes események cateringjére. A szerződést a Miniszterelnöki Kabinetirodától Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselője kérte ki közadatigénylésben, és ő juttatta el az Átlátszónak.
Szerző

Öt megyében is tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

Publikálás dátuma
2019.02.25. 15:13

Fotó: Népszava
Az elmúlt időszak tavaszias időjárása miatt már februárban elkezdődött az erdőtűz szezon.
Az elmúlt hetek átlagosnál melegebb időjárása miatt már februárban elkezdődött a tavaszi erdőtűz szezon – figyelmeztet a honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Mint írják, 2019. február 25-től öt megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom, ezek a következők:
  • Bács-Kiskun megye,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye,
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye,
  • Heves megye
  • és Pest megye
A Nébih arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, mivel Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. A fokozott erdőtűz kockázat miatt a Nébih erdészeti szakemberei és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának munkatársai megkezdték az erdőtűzkockázat értékelő rendszer működtetését. A rendszer segítségével naponta jelölik ki a tűzgyújtási tilalommal érintett területet, mérlegelve a várható időjárást, az erdei biomassza állapotát és a megelőző időszak tűzeseteit.

Tűzgyújtási tilalom

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása, ezekről itt olvashat bővebben. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak. Mindemellett egy interaktív tűzgyújtási tilalom térkép is rendelkezésre áll.

Szerző

Kormányzati engedély nélkül mozoghatnak az amerikai katonák Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.02.25. 15:03

Fotó: Népszava
Hiába kapaszkodott jóváhagyási jogkörébe az Orbán-kabinet, végül erről is lemondtak az amerikaiakkal kötött védelmi megállapodás során.
Szabadon mozoghatnak majd a Magyarországon állomásozó amerikai katonák, és ha törvénysértést követnek el, akkor a legtöbb esetben az amerikai jog vonatkozik majd rájuk. Ez derül ki a magyar-amerikai védelmi megállapodás szövegtervezetéből, amelyet a Direkt36 szerzett meg.
Az 444.hu által idézett cikk szerint minden jogosultság arra utal, hogy a magyar kormány másfél évig tartó kemény diplomáciai vita után engedett az amerikaiak kérésének több fontos kérdésben. Cserében a megállapodás szövegébe több helyen szerepel a magyar szuverenitás fontossága. A két ország katonai együttműködését szabályozó úgynevezett Védelmi Együttműködési Megállapodásról (Defense Cooperation Agreement, DCA) már másfél éve tárgyal a magyar és az amerikai kormány. Az egyezmény körül kialakult vitából súlyos diplomáciai konfliktus lett: a magyar kormány azzal utasította el az egyezmény aláírását, hogy az sértené a magyar alkotmányt és Magyarország szuverenitását,míg az amerikaiak azzal vágtak vissza, hogy az egyezmény aláírásának halogatásával a magyar kormány az agresszív külpolitikát folytató Oroszország kezére játszik. A portál korábbi értesülései szerint az Orbán-kormány megpróbálta elérni, hogy az Egyesült Államok csak úgy mozgathassa csapatait Magyarországon, hogy minden egyes műveletet szavazással hagy jóvá a magyar országgyűlés. A kabinett azzal érvelt, hogy minden más megoldás alkotmányellenes lenne.   A vita Mike Pompeo amerikai külügyminiszter február eleji budapesti látogatásával oldódott meg. A felek ekkor jelentették be, hogy Budapest és Washington megújítja a katonai együttműködést. A megállapodás részleteiről nem árult el semmit sem Pompeo és Szijjártól Péter magyar külügyminiszter sem, de a Direkt36 által megszerzett, ezen a héten a parlament honvédelmi bizottsága elé kerülő tervezet szerint a legfontosabb vitás pontokon átnyomták az amerikaiak, amit szerettek volna.

Mehetnek, amerre látnak

Az oknyomozó portál által megszerzett szöveg szerint
a magyar parlamentnek nem kell majd jóváhagyni az amerikai csapatmozgásokat, ahogy ezt korábban az Orbán-kormány akarta, és ami az egész vita leglényegesebb eleme volt. Sőt, a DCA hamarosan a magyar parlament elé kerülő tervezetében kifejezetten benne maradt az, hogy az Egyesült Államok fegyveres erőinek repülői, hajói és járművei „szabadon ki- és beléphetnek, valamint közlekedhetnek Magyarország területén” a vonatkozó szabályokat betartva.

 Az amerikai-magyar DCA tervezete alapján az amerikai katonáknak be- és kiutazáskor nem kell útlevelet bemutatniuk és nem vonatkoznak rájuk vízumkötelezettségek sem.  Több magyar kormányzati forrás szerint a legnagyobb engedmény, amit a magyar fél a kifogásaival elért, az, hogy a DCA bevezető részébe (preambulum) belefoglalták a magyar szuverenitást és az alkotmány tiszteletét („az USA fegyveres erői Magyarország jóváhagyásával, Magyarország Alaptörvényének és más magyar jogszabályok maradéktalan tiszteletben tartásával tartózkodnak Magyarország területén”). Egy későbbi fejezetben pedig szerepel az is, hogy a felek „nem sérthetik sem a Felek területi szuverenitását és fegyveres erőik feletti szuverenitást, sem a Felek önvédelemhez való jogát”.
Az Egyesült Államok számos más országgal is kötött és köt ilyen egyezményeket azért, hogy segítségével könnyen és gyorsan tudja mozgatni csapatait külföldön is. Az amerikai magyarázatok szerint a DCA azért vált fontossá az Egyesült Államok számára, mert NATO-n belüli szövetségesei továbbra sem költenek eleget a közös védelemre. Washington ezért azt próbálja elérni, hogy legalább saját csapatait a megfelelő helyekre oda tudja küldeni, ennek pontos szabályairól azonban előbb meg kell állapodnia a befogadó országokkal.

Amerikai bűnökről amerikai bíró dönthet

Egy másik konfliktust kiváltó kérdésben is az amerikai álláspont érvényesült. Ez a kérdés arról szól, hogy ki ítélkezzen a szabály- vagy törvénysértő amerikai katonák felett. A magyar kormány azt akarta elérni – megint csak a magyar szuverenitás tiszteletben tartására hivatkozva -, hogy minél szélesebb körben a magyar jog alapján ítéljék meg az amerikai katonák által elkövetett jogszabálysértéseket. A Direkt36 által megszerzett szöveg szerint azonban Magyarország „szuverén mérlegelés alapján [...] lemond az elsődleges büntető joghatóság gyakorlásának jogáról”.
Szerző