Hatósági eljárás indulhat a Sparnál

Publikálás dátuma
2019.02.25. 08:02
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Éveken kevesebb bért kaptak az előírt összegnél a vállalat üllői bázisán dolgozó targoncások, az ügy miatt az adóhatóság is kopogtathat az áruházláncnál.
 Munkaügyi eljárás, hatósági vizsgálatok elé nézhet a Spar áruházlánc, mivel úgy tűnik, több szakképzett dolgozójának munkaszerződésében a fizetés alapjául feltüntetett alapbér éveken át nem érte el a garantált bérminimum összegét, dacára a vonatkozó kormányrendelet előírásainak — tudta meg a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, a napi fogyasztási cikkek kereskedelmének második legnagyobb pia­ci szereplője az üllői logisztikai bázisán alkalmazott targoncavezetők alapbérét a kormányrendelet által meghatározott, szakképzetteknek járó garantált bérminimum összege helyett éveken át az aktuális minimálbérnél magasabb, ám az előírtnál alacsonyabb összegben állapította meg. Habár a többtucatnyi érintettnek megvolt az előírt szakképzettsége a munkakör betöltéséhez, akad olyan fizikai munkavállaló, akinek emiatt több százezer forinttal kevesebb pénz ütötte a markát.  
A Pénzügyminisztérium foglalkoztatásfelügyeleti főosztálya a munkavállalók javára foglalt állást, ezért a szakszervezet eljárást kezdeményezett a multinacionális kereskedelmi vállalatnál, és várható, hogy az adóhatóság is vizsgálatba kezd. Az állásfoglalás alapján a károsult dolgozók ügyvédi felszólítást küldtek a vállalatnak az elmaradt bérkifizetések teljesítésére, ám erre a Spar Magyarország Kft. a szakszervezetnek még nem reagált. Az ügyben megszólalt Pál Péter, az érintetteket képviselő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) jogi szakértője is. Emlékeztetett, 2016 januárjától a garantált bérminimum összege bruttó 129 ezer volt, ami a következő évtől 161 ezer forintra, 2018-tól pedig 180 500 forintra nőtt. Ezzel szemben az egyik érintettnek 2016 januárjában 15 ezer forinttal, februártól pedig minden hónapban 10 ezer forinttal volt kisebb az alapbére, míg 2017-ben havonta 26 ezer forinttal, tavaly pedig havonta 22 500 forinttal alacsonyabb összeggel számoltak neki. Így több mint 700 ezer forintos tartozást halmozott fel a cég egyetlen dolgozónak – mondta a szakszervezet szakértője, hozzátéve: jelenleg 18 alkalmazott ügye van nála, közülük 13-nak még munkaszerződése sincs, annak pótlására a cég három hét türelmi időt kért. 

Spar: messze a garantált bérminimum felett fizetünk

A Magyar Nemzet cikkére az áruház is reagált:  mint levelükben írják „A SPAR a targoncavezető munkakörben foglalkoztatott munkavállalói részére az időbér és a teljesítménybér kombinációjaként messze a garantált bérminimum felett fizetett és fizet jelenleg is.”
„A targoncavezetők 2018-ban pótlékok és egyéb juttatások (például: 13. havi juttatás) nélkül havonta átlagosan bruttó 367.447.- Ft-ot kerestek. Jelenlegi gyakorlatunk tehát jogszerű, azon nem kívánunk változtatni.”

„Emellett fontos kiemelni, hogy a SPAR az adó- és járulékfizetési kötelezettségének mindig eleget tesz" - írta a Spar.
Szerző
Frissítve: 2019.02.25. 13:04

Oscar-díjat kapott a Zöld könyv

Publikálás dátuma
2019.02.25. 07:37
Mahershala Ali (balra) és Viggo Mortensen, a Zöld könyv két sztárja együtt örül az Oscarnak
Fotó: Valerie Macon / AFP
Az előítéletek legyőzéséről szól a legjobbnak ítélt film, amihez három elismerés is kötődik; a legjobb férfi színész Rami Malek, a Bohém Rapszódia főszereplője lett –valamint rendezőként és operatőrként díjazták a Rómáért Alfonso Cuarónt.
 A Zöld könyv című dráma kapta a legjobb filmnek járó díjat a helyi idő szerint vasárnap este: a a hollywoodi Dolby Színházban megrendezett 91. Oscar-gálán – írja az MTI.  A Viggo Mortensen és  Mahershala Ali főszereplésével forgatott produkció az ötvenes évek faji előítéleteitől terhelt Amerikájába visz vissza, és egy valószínűtlen barátság példáján keresztül mutatja meg, hogyan lehet legyőzni a tudatlanságból adódó gyűlöletet, félelmeket. A legjobb rendezésért járó Oscart Alfonso Cuarón Roma című fekete-fehér mexikói filmért kapta – Cuaron nem mellesleg elnyerte a a legjobb operatőrnek járó díjat is. A Roma a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában a Kafarnaum című libanoni drámával, a lengyel Pawel Pawlikowski Hidegháború című alkotásával, a német Florian Henckel von Donnersmarck Mű szerző nélkül című drámájával és a japán Koreeda Hirokazu Bolti tolvajok című alkotásával versengett az Oscar-szoborért.
A legjobb női alakításért járó díjt Olivia Colman brit színésznő munkáját ismerték el: Colman A kedvenc című film főszereplőjekénr kapta a szobrocskát. A legjobb férfi főszereplő pedig Rami Malek, a Bohém rapszódia című film hőse lett a 91. Oscar-gálán. A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat  Regina King kaptaHa a Beale utca beszélni tudna című filmben nyújtott alakításáért. A 48 éves színésznő a mezőnyben Amy Adams (Alelnök), Marina de Tavira (Roma) és A kedvenc két sztárja, Emma Stone és Rachel Weisz elől vitte el az Oscart.Mahershala Ali pedig a Zöld könyvért kapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat. 
 Spike Lee filmje, a Csuklyások: BlacKkKlansman kapta a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját, az eredeti forgatókönyvek közül pedig  ismét a Zöld könyv győzött.  A legjobb rövid animáció Oscarját a Bao című produkció kapta. A rövid dokumentumfilmek mezőnyében az indiai nőkről szóló Period. End of Sentence alkotói nyertek. A legjobb vizuális effektusokért Az első ember című filmet díjazták az amerikai filmakadémia 91. díjátadó ceremóniáján.   A legjobb filmzene díja a Fekete Párducnak, a legjobb filmdal Oscarja pedig a Lady Gaga és Bradley Cooper előadásában elhangzó Shallow című számnak jutott a Csillag születik című filmből.
Szerző
Témák
Oscar-díj
Frissítve: 2019.02.25. 09:03

Márki-Zayék az EP-választás után mutatják be jelöltjeiket

Publikálás dátuma
2019.02.25. 06:50

Fotó: Vajda József / Népszava
Márki-Zay Péter újra indul az önkormányzati választáson a polgármesterségért, a saját mozgalma jelöltjeként. Több aspiránsuk is van, de róluk még nem akar beszélni a hódmezővásárhelyi városvezető.
Nem láttunk egy olyan jelöltet sem a vasárnapi zászlóbontásukon, aki a mozgalma és az ellenzéki pártok közös aspiránsa lenne. Pedig sok ilyen van. Ott, ahol regnáló ellenzéki polgármester van, sokkal könnyebb a feladatunk, úgy tudom, nagyjából minden ilyen helyszínen összeállt mögöttük a csapat. De tudok mondani máshol is konkrét példát: Sárváron Németh Zsolt mögé álltunk be egységesen a teljes ellenzékkel. A többieket nem akarom még említeni, csak ha ők is kiállnak a nyilvánosság elé. Ön indul újra Hódmezővásárhelyen? Igen, indulok újra, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és egy másik civilszervezet jelöltjeként, remélem a teljes ellenzék támogatásával. Azt mondják, hidat akarnak képezni az ellenzéki pártok között. Ugyanezt akarták az április választás előtt is. Most új a helyzet, az ellenzéki pártok talán rájöttek, hogy egyedül semmi esélyük. Az önkormányzati választáson ráadásul nem fontos, hogy egy párt álljon a jelölt mögött. Így pedig könnyebb a kiábrándult fideszeseket, a civileket bevonzani egy olyan mozgalomnak, mint amilyen a Mindenki Magyarországa Mozgalom is. Egy jobbikos politikusnak is könnyebb, ha nem a Jobbik színeiben indul, így több szavazatra számíthat. Meg kell nyernünk a kiábrándult fideszeseket is, máshogy nem megy. Az a célunk, hogy ez a fajta nemzeti egység valósuljon meg minden településen. És mit szólnak ehhez a pártok? Gyakorlatilag az összes ellenzéki párt itt volt a rendezvényünkön, jó velük a kapcsolatunk, bízom benne. Mikor állnak a nyilvánosság elé a konkrét jelöltekkel, helyszínekkel? Az ellenzéki pártok most az EP-választással vannak elfoglalva. A voksolás után megtartjuk hivatalos kampányindítónkat, ahol bemutatjuk az összes jelöltünket. 

Négyezren

A Mindenki Magyarországa Mozgalom úgynevezett Kossuth Köreibe december 31-e óta már négyezren jelentkeztek, az ország összes megyéjéből. Ők – a tervek szerint – az önkormányzati választás szavazatszámlálásán vehetnek részt, mint ellenzéki delegáltak.

A fővárosban együttműködnek

Karácsony Gergely, a baloldal közös főpolgármester-jelöltje kérdésünkre leszögezte, együttműködnek Márki-Zay Péterék mozgalmával Budapesten. Karácsony szerint a mozgalom azt az újfajta politizálást – a civilek bevonását a közéletbe – tűzte ki célul, amit ő is támogat.

Szerző
Frissítve: 2019.02.25. 06:51