Előfizetés

Sietősen távozott Palkovics az MTA-ról

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.02.22. 12:04
Palkovics László
Fotó: Vajda József / Népszava
Gyors egyeztetés történt ma reggel Palkovics László innovációs miniszter a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Lovász László között az akadémiai kutatóhálózat jövőjéről.
Az Akadémia Kommunikációs Főosztálya lapunk megkeresésére annyit közölt: a tárgyalás valamivel több, mint egy óráig tartott és „konstruktív hangulatban” telt. Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak. Megállapodás azonban nem született, holott hét elején mind Lovász, mind Palkovics úgy nyilatkozott: abban bíznak, hogy pénteken már körvonalazódhat egy megállapodás. Akadémiai forrásunk szerint 
az egyeztetés viszonylag gyors lezárása mögött az állhat, hogy az MTA vezetése elutasította azokat a minisztériumi terveket, amelyek egy vagyonkezelő alapítvány fenntartásában látnák szívesen az akadémiai kutatóintézeteket – hasonlóképp a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartóváltásához.

Lovász László már lapunknak adott keddi interjújában is arról beszélt: nem tudja elképzelni, az alapítványi forma hogyan lenne alkalmazható az MTA kutatóhálózatára. Az Akadémiai Dolgozók Fórumának csütörtöki kerekasztal-beszélgetésén pedig Zsoldos Attila, az MTA Történettudományi Intézetének kutatója vitatta a Palkovics-terv jogszerűségét. Szerinte ha az MTA átadná kutatóhálózatát egy alapítványnak, azzal önként le kellene mondania ingatlanjairól, vagyis vagyonának egy jelentős részéről. Úgy véli, ez minden jelenlegi jogszabálynak és az MTA saját szabályainak is ellentmondana. 
A kutatók azt is kifogásolják, hogy miközben Palkovics elrendelte az akadémiai kutatóhálózat átvilágítását, és ígéretet tett arra, hogy annak lezárultáig, vagyis március végéig békén hagyják a kutatóintézeteket, január végén megjelent az úgynevezett Tématerületi Kiválósági Program, amely jórészt az Akadémiától jogszerűtlenül elvont milliárdokból kínál pályázati forrásokat nemcsak akadémiai, de egyetemi és más állami kutatóintézeteknek is. 
A pályázat beadásának határideje február végén lejár, az MTA vezetése viszont csak úgy hajlandó ezen elindítani saját intézeteit, ha a miniszter garantálja, hogy megkapják a törvénytelenül visszatartott, alapfinanszírozásra szánt költségvetési forrásokat, mintegy 17 milliárd forintot. Azt ugyanis jogszerűtlennek és méltatlannak tartják, hogy míg az egyetemeknek és más kutatóintézeteknek az biztosított, az MTA-nak az alapműködést, így például a rezsiköltségeket is pályázati pénzekből kelljen fizetnie. 

Győrfi Pál szerint emberi mulasztás miatt érkezett későn a mentő a Nyugatihoz

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.22. 11:53

Fotó: SERGEY MARKOSOV / Népszava
Az OMSZ szóvivője azt mondta: a hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján a mentésirányító és a mentésvezető hibázott.
Az első vizsgálatok alapján emberi mulasztás miatt érkezett későn az ellátás ahhoz a fiatalemberhez, aki a Nyugati-pályaudvarnál lett rosszul kedden – mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Győrfi Pál emlékeztetett: kedden bejelentés érkezett a mentőszolgálathoz, hogy egy fiatalember rosszul lett. Később újabb hívást kaptak, miszerint a férfi állapota javult. Ezután ismét bejelentést kaptak a mentők arról, hogy az érintett újra rosszul van. A mentőszolgálat ezután elsősegélynyújtókat irányított a beteghez, hogy megkezdjék az újraélesztést a mentő kiérkezéséig – mondta, hozzátéve, hogy a mentő a beteget a szükséges beavatkozások után kritikus állapotban vitte kórházba. A szóvivő közölte: az Országos Mentőszolgálat főigazgatója már kedden minden részletre kiterjedő vizsgálatot rendelt el. Az első vizsgálat szerint a riasztás pillanatában volt olyan szabad mentőautó, amely a beteget gyorsabban elérhette volna, mint a helyszínre irányított egység, mégsem riasztották. A hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján a mentésirányító és a mentésvezető hibázott, ezért őket a belső vizsgálat lezárulásáig az OMSZ főigazgatója felmentette a munkavégzés alól. Az OMSZ megteszi a szükséges lépéseket, hogy hasonló mentésirányítói hiba ne fordulhasson elő – mondta Győrfi Pál. A szóvivő nem közölte, hogy kedd óta változott-e a fiatalember állapota, kérdezni pedig nem lehetett.

Három városban még mindig gond van a levegővel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.22. 11:21

Fotó: Népszava
Miskolcon, Nyíregyházán és Pécsen továbbra is kifogásolt a levegő minősége.
Javult a levegőminőség az ország területén csütörtökön: Miskolcon, Nyíregyházán és Pécsen továbbra is kifogásolt, a többi, mérőállomással rendelkező településen viszont elfogadható volt a levegő minősége – közölte a Tisztifőorvos a Facebook-oldalán. A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra hívja fel a figyelmet, hogy a saját és a környezetünkben élők egészségvédelme érdekében kerüljük a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazását, valamint ne feledkezzünk meg a gyors, rendszeres szellőztetésről, mely a megfelelő beltéri levegőminőség fenntartásának egyik legfontosabb feltétele.

Lefújták a szmogriadót

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere pénteken megszüntette a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – közölte a polgármesteri hivatal sajtóosztálya az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a városban működő automatikus mérőállomásokon a szálló por koncentrációja az elmúlt napon a küszöbértékek alatt maradt. Kriza Ákos megköszönte a miskolciaknak a füstködriadó alatt tanúsított együttműködést és a légszennyezettség mérséklésében tett erőfeszítéseiket. Nyíregyháza polgármestere, Kovács Ferenc is visszavonta a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Az önkormányzat közlése szerint a szálló por 24 órás átlagkoncentrációja csütörtökön az egészségügyi határértékre csökkent és a későbbi mérések is folyamatos csökkenést mutattak.