Hirtelen érkezik, viszont lassan gyógyul a légúti fertőzések gyakori szövődménye

Publikálás dátuma
2019.02.22. 12:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tüdőgyulladás tünetei rendszerint gyorsan jelentkeznek, ám a gyógyulás jóval lassabb folyamat, a teljes felépülés akár több hétig is eltarthat.
A tüdőgyulladások többsége általában egy felső légúti fertőzéssel - megfázással, náthával - indul. Ha ennek nem megfelelő a kezelése, az alsó légutakra: légcső-, hörgő-, vagy ha a tüdőszövetre is húzódhat, és tüdőgyulladás alakulhat ki. 
Mellkasröntgennel lehet megállapítani, hogy valóban tüdőgyulladás zajlik-e a szervezetben, fontos elkülöníteni például a nagyon hasonló tüneteket produkáló hörgőgyulladástól – mondta Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. A tüdőröntgen a betegség kiterjedéséről is képet ad, kis elváltozásról vagy súlyosabb, kétoldali tüdőgyulladásról van-e szó, esetleg szövődményként mellhártyagyulladás is fennáll-e.

Nem mindegy: vírus vagy baktérium okozza

A kezelés függ a betegség típusától: ha vírusos tüdőgyulladásról van szó, akkor alapvetően tüneti kezelés javasolt: ágynyugalom, bőséges folyadékfogyasztás, láz- és köhögéscsillapítás. Baktérium okozta fertőzés esetén a tünetek alapján lehet elkülöníteni, hogy típusos vagy atípusos tüdőgyulladás okozza-e a panaszokat.
A Pneumococcus baktérium okozta típusos tüdőgyulladás markáns tünetekkel jár: magas láz, hidegrázás, mellkasi fájdalom, köhögés, gennyes köpetürítés jelentkezhet és általános gyengeség érzés, elesett állapot kíséri. Ha a megbetegedés hátterében atípusos kórokozó szerepel, magas láz helyett hőemelkedés, kínzó ingerköhögés, influenzaszerű tünetek -fejfájás, végtag-, izom- és ízületi fájdalom- jellemzőek, és hasi panaszok is társulhatnak.
A baktérium okozta tüdőgyulladás kezelése antibiotikummal történik. Fajtájától függően különböző hatóanyagú antibiotikumra lehet szükség. Ha nem lehet egyértelműen eldönteni, melyik típussal van dolgunk, akkor egy időben akár kétféle antibiotikum szedésére is szükség lehet.
A tüdőgyógyász felhívta a figyelmet, hogy 
a felírt gyógyszereket a megadott adagolás szerint és ideig kell szedni. Ettől eltérni akkor sem szabad, ha már jobban érezzük magunkat.

 Ha ugyanis túl korán abbahagyjuk az antibiotikum szedését, a tünetek kiújulhatnak, még komolyabb tünetek, szövődmények jelentkezhetnek, másrészt a baktérium ellenállóvá válik az adott antibiotikumra, és sokkal nehezebben kezelhető a betegség.
Szerző

Működik az adóztatás: felére csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása Kaliforniában

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.
A szakemberek San Francisco, Oakland és Berkeley alacsony jövedelmű lakosságának körében végeztek felmérést a fogyasztási szokásokról. Kimutatták, hogy Berkeleyben az adó 2015-ös bevezetése után már néhány hónappal meredeken csökkent az ilyen italok fogyasztása. Három évvel később a vizsgált lakosság 52 százalékkal kevesebb cukrozott üdítőt fogyasztott, mint az adóról szóló 2014. novemberi döntés előtt - írták a kutatók a Kaliforniai Egyetem által kiadott közleményükben. 
Ezzel egy időben ugyanakkor megugrott a vízfogyasztás, a három év alatt mintegy 29 százalékkal. Az eredmények azt
"az üzentet küldik, hogy működik a cukrozott üdítők megadóztatása. Fontos az is, hogy a bizonyítékok az alacsony jövedelműek köréből származnak, akiknél a legmagasabb a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegek aránya"

- mondta Kristine Madsen, az egyetem közegészségügyi tanszékén működő élelmiszerintézet igazgatója

 A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy az adót nem közvetlenül a fogyasztókra, hanem a forgalmazókra vetették ki, ám számos tanulmány kimutatta, hogy a kereskedők a polcokon lévő termékek árán keresztül a fogyasztókkal fizettetik meg.
A kutatók szerint az eredmények azt jelzik, hogy az adók jó eszközök lehetnek az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség elleni harcban. Ez volt az első olyan kutatás, amely a cukrozott üdítők megadóztatásának hosszú távú hatásait vizsgálta.
Szerző
Frissítve: 2019.02.22. 11:42

Tíz év alatt másfélszeresére nőtt a legagresszívebb bőrdaganatos betegek száma

Publikálás dátuma
2019.02.21. 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP
Évente átlagosan 2300 új, UV-sugárzás okozta melanomás esetet regisztrálnak Magyarországon. Tíz év alatt legalább másfélszeresére emelkedett a betegek száma.
Jelentősen megnőtt a bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága az elmúlt egy évtizedben, ezen belül a legsúlyosabb, a melanoma előfordulása emelkedik meredeken, csaknem a másfélszeresére. Jelentős növekedés mutatkozik a többi bőrrák – pl. basalioma, laphámrák – esetében is, amelyek a melanománál lényegesen gyakoribbak, ám kevésbé veszélyesek. Ha ezeket idejében felismerik, nem járnak komoly következményekkel, de ha későn megy orvoshoz a páciens, a laphámrák akár áttétet is képezhet – figyelmeztetett Dr. Kuroli Enikő, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika patológus és bőrgyógyász szakorvosa. 
A betegek számának drámai emelkedése az ózonréteg elvékonyodása következtében megnövekedett káros UV-sugárzás és a szoláriumhasználat számlájára írható. 
Tíz perc szoláriumozás UV dózisa megegyezik egy egész napi, fényvédelem nélküli, nyári Balaton-parti napozással.

 A fénycsövek által kibocsátott sugarak hatására genetikai módosulás történik a DNS-ben, így a melanint termelő sejtek kontrollálatlanul osztódni kezdenek – mondta a szakorvos. Ezek a környezeti hatások az utóbbi években megháromszorozták a melanoma előfordulását a 20-30 éves nők körében.
Minél fiatalabb életkorban kezd el valaki szoláriumba járni, annál nagyobb a bőrdaganatok kialakulásának kockázata. Aki 35 éves kora előtt heti rendszerességgel jár barnulni, a melanoma kockázatát 60 százalékkal, aki 25 éves kora előtt teszi ugyanezt, az a laphámrák kockázatát 102 százalékkal, a basalioma kockázatát 40 százalékkal növeli. 
A legagresszívebb bőrdaganat típus főként a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegyük van, vagy előfordult a családjukban melanoma. 

Önvizsgálat és szűrés

A betegek számának növekedésének oka az is, hogy egyre többen fordulnak orvoshoz. A rosszindulatú bőrdaganatok leginkább az atípusos (szabálytalan) anyajegyek minél korábbi kiszűrésével előzhetők meg. Ennek egyik eleme a rendszeres önvizsgálat, a másik pedig a teljes bőrfelszín évenkénti szakszerű átvizsgálása. Az önvizsgálatot az úgynevezett ABCD-szabály segítheti. Az angol betűszó az anyajegy tulajdonságait jelöli; az A az aszimmetriát, a B (border) a szegély tulajdonságait, a C (colour) a színét, a D (diameter) pedig az átmérőt jelenti. Gyanús az az anyajegy aszimmetrikussá válik, ha körvonala elmosódó és nem éles, illetve a megváltozott szín és a megnövekedett méret is – mondta a szakorvos. Tehát, amennyiben új anyajegy jelenik meg a testünkön, vagy egy régebbinek megváltozik a mérete, színe, alakja, viszket, esetleg vérzik, mielőbb bőrgyógyászhoz kell fordulni.
Illusztráció
Fotó: AFP

Eltávolítás

  Az irritációnak kitett (melltartóvonal, övvonal alatti), vagy szabálytalan alakú anyajegyek eltávolítását akkor is javasolják, ha nagy valószínűséggel nincs rosszindulatú daganat a háttérben. Az anyajegyeket célszerű a téli, kora tavaszi időszakban ellenőriztetni, mert az esetleges eltávolításon jobb még a meleg előtt túl lenni. A sebgyógyulás a beavatkozás után 1-2 hétig tart, de még a következő egy hónapban is nagyon kell óvni a bőrünket. 
A bőrről eltávolított képletet minden esetben szövettani vizsgálatnak vetik alá, amennyiben áttét nem képződött, sebészi beavatkozásra nincs szükség, de bizonyos esetekben kiveszik a tumorhoz legközelebb eső, úgynevezett „őrszem” nyirokcsomót. Amennyiben az eredmény tumorsejtet jelez, az egész régióból eltávolítják a nyirokcsomókat. A melanoma nagy áttétképző hajlama miatt a tumor eltávolítása után is elengedhetetlen a betegek hosszú, 15-20 éves követése. A páciensek eleinte havonta, majd félévente, végül évente vesznek részt kontrollvizsgálatokon, egyebek mellett hasi ultrahangon, mellkasröntgenen és laborvizsgálaton.
Szerző
Frissítve: 2019.02.21. 17:00