Tarlós betiltaná az éjszakai repüléseket Ferihegyen

Publikálás dátuma
2019.02.21. 22:04
A kép illusztráció
Fotó: Facebook/Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
A főpolgármester éjszaka öt órára teljes repülésstopot kér, de napközben is csökkentené a környék zajterhelését.
A főpolgármester el akarja érni, hogy éjszakai repülési tilalmat vezessenek be a Liszt Ferenc repülőtéren – erről maga Tarlós István beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Tarlós elmondta, a Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén az egyik legfontosabb kérdés volt a repülőgépek okozta zajszennyezés kezelése.
A főváros a tanács ülésén azt indítványozta, hogy legyen teljes repülési tilalom éjfél és hajnali 5 között, változtassanak a berepülési útvonalon, a zajszennyezést pedig másképp mérjék, és az ellenőrzést vegye át a közlekedési hatóság. Hozzátette: azt reméli, hogy legalább a repülési tilalom megvalósulhat legkésőbb egy éven belül, de lehetőleg jóval hamarabb. A fővárosi kezdeményezés összefügg Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester lobbijával, aki régóta azon dolgozik, hogy a Ferihegyről felszálló gépek ne lakott területek felett, hanem más útvonalon haladjanak, és ne a kerületi lakók legmélyebb álmát zavarják meg.
Szerző

Tudósok vitáztak a Palkovics-tervről

Publikálás dátuma
2019.02.21. 21:05

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Biztosítékok és garanciák nélkül marad a hazai tudományosság, ha a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózata – a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan – alapítványi kézbe kerül – hangzott el az Akadémiai Dolgozók Fórumának csütörtöki rendezvényén, ahol az MTA-t érintő minisztériumi terveket vitatták meg. Múlt héten merült fel, hogy a Corvinus fenntartóváltásához hasonlóan egy új alapítványi forma, egy vagyonkezelő alapítvány működtethetné az Akadémia kutatóközpontjait és intézeteit. A kormány így költségvetési forrásból finanszírozná a működést, cserébe az MTA-nak önként át kellene adnia ingatlanjait, így vagyonának egy jelentős részét az alapítványnak. – Lássuk be, ez nem tűnik egy jó ajánlatnak – mondta Zsoldos Attila, az MTA Történettudományi Intézetének kutatója. Hozzátette: az, hogy az Akadémia csak úgy átadja a vagyonát, minden jelenlegi jogszabálynak és az MTA saját szabályainak is ellentmond. Holott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője, Palkovics László azt tervezi, hogy ennek már akár február végéig meg kellene történnie. – Még ha ez lenne a világ legjobb ajánlata, akkor sem lehetne ilyen gyorsan elintézni – fogalmazott Zsoldos. Körtvélyesi Zsolt, a Politikatudományi Intézet munkatársa arról beszélt, az MTA átalakításáról szóló minisztériumi háttéranyagban hatalmas ellentmondások szerepelnek. Például miközben jó nemzetközi példákat sorol az akadémiai működésre, az MTA alapfinanszírozását elvették – erre a világon sehol nincs példa, ahogy arra sem, hogy egy Tudományos Akadémiának pályázati pénzekből kelljen finanszíroznia például a rezsiköltségeket. A fórumon részt vett Körösényi András is, aki ugyancsak a Politikatudományi Intézetben dolgozik. A kutatónak a Magyar Nemzetté átkeresztelt kormánylapban is megjelent egy véleménycikke, amelyben egyebek mellett arról írt: ha megvalósul a „Palkovics-terv”, azzal kiüresedik az MTA. - Mégis azoknak lesz igazuk, akik szerint az Orbán-kormány összeszerelő üzemmé változtatja az országot? – tette fel a kérdést. A fórumon hangsúlyozta: az ITM által tervezett „hierarchikus kontroll” biztos, hogy nem fogja növelni az ország tudományos teljesítményét. Deák Dániel, a Corvinus oktatója a BCE fenntartóváltásának eddigi tapasztalatairól számolt be. Mint mondta, az egyetemet nyártól fenntartó alapítvány – melynek MOL és Richter részvények biztosítják majd az alaptőkéjét – kuratóriumának összetételéről szinte semmit nem lehet tudni, de az biztos, hogy működése teljesen átláthatatlan lesz a nyilvánosság számára. Hangsúlyozta: a részvény a legkockázatosabb befektetési eszköz, egy közfeladatot ellátó intézménynek biztos tervezése, nem „spekulációkra” lenne szüksége.
Szerző
Témák
MTA
Frissítve: 2019.02.21. 21:48

Korlátozzák a képviselők mozgását a Sándor-palotában

Publikálás dátuma
2019.02.21. 20:26

Fotó: Tóth Gergő
Nagyon tarthat egy újabb székházbotránytól a rendőrség: szigorították a belépési feltételeket az államfő hivatalában, zárt helyre kerülnek a mobilok – ezentúl igazolnia kell magát a látogatóba érkező Polt Péternek is.
Több ponton is szigorította az ORFK a Sándor-palotába történő belépés feltételeit - derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből.  A legtöbb esetben megtiltják a „kép -és hangrözgítésre alkalmas eszközök”, vagyis, főleg az okostelefonok használatát Áder János hivatalában, az átvizsgálásnál talált eszközöket egy zárt helyen őrzik meg.

Vigyáznak rá, el ne kószáljon

És ez még csak egy a korlátozások közül: 
Az ORFK módosított beléptetési szabályzata szerint az őrök megadott helyre kísérik majd a Sándor-palotába hivatali időben, de meghívás nélkül érkező országgyűlési képviselőket

A politikus „képviselői feladataival összefüggésben, a  képviselői igazolványának felmutatása mellett, az  utasításban foglalt feltételekkel léptethető be a  Sándor-palotába. A  képviselő érkezéséről az  őrség haladéktalanul köteles értesíteni a főigazgatót a képviselő fogadása érdekében. A fogadó személy megérkezéséig az őrség gondoskodik arról, hogy a képviselő az erre a célra kijelölt helyen várakozzon” - áll a hatósági utasításban. Arra is gondoltak, ha a makacs képviselők  mégis ragaszkodnak a mobiljukhoz - mint Hadházyék tették az MTVA épületében; ilyenkor a Sándor-palota őrsége egyszerűen megtiltja nekik a belépést.

Matolcsy György, Polt Péter? Igazolják magukat!

Változik a magas rangú állami vezetők beléptetési rendje is. Bár a korábbi szabályozás alapján személyazonosság ellenőrzése nélkül beengedték őket, most már többek között az MTA, az Állami Számvevőszék, a Magyar Művészeti Akadémia, a jegybank, az Országos Bírósági Hivatal, valamint a Legfőbb ügyészség vezetőjének kilétét is ellenőrizhetik, okmányt kérhetnek tőlük az őrség tagjai.    Mentességet ez alól csak a legszűkebb hatalmi kör kaphat: természetesen az államfő, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, valamint kísérőik és családtagjaik , de nem kell személyit mutogatnia a minisztereknek sem. Ugyanez a szűk csoport mobilt, diktafont is korlátozás nélkül bevihet az épületbe -derül ki az utasításból. 

Záruló kapuk

A szigorítások nyilván nem függetlenek attól a ténytől, hogy az ellenzéki képviselők MTVA-székházbeli fellépése, rángatásuk és kidobásuk hetekre tematizálta a közbeszédet, és nagy indulatokat váltott ki – a jelek szerint az ORFK szeretné elkerülni az újabb botrányt, vagy azt, hogy kínos jelenetek szivároghassanak ki Áder hivatalából.    De nemcsak a Sándor-palotában történtek óvintézkedések: január végén az MTVA is szigorított belépési szabályzatán - most már csak a székház M épületében fogadják az országgyűlési képviselőket; az Országgyűlési Őrség már ott tart, hogy tagjai már egymást vizsgálják át belépéskor, Kövér László pedig attól retteg, hogy a kormánypárti politikusokat fizikai erőszak érheti a Parlamentben.
Szerző
Frissítve: 2019.02.21. 20:44