Csaknem 80 ember meghalt, miután tűz ütött ki egy bangladesi lakóépületben

Publikálás dátuma
2019.02.21. 08:37

Fotó: STR / AFP
A lángok egy vegyi anyagokat tároló raktárban csaphattak fel, és a környező épületekre is átterjedtek.
Legkevesebb 78 ember életét vesztette Bangladesben, miután tűz keletkezett egy négyemeletes lakóépületben. Az eset a fővárosban, Dakkában történt, a tűz rendkívül gyorsan átterjedt a környékbeli épületekre – írja a BBC. A lángok a földszinten, egy vegyi anyagokat tároló raktárban csaphattak fel helyi idő szerint 23 óra 40 perc körül. A tűzben egy környékbeli étterem több vendége is életét vesztette.
Szerző
Témák
tűz Bangladesh

Amerikába is visszatérne egy terrorista-feleség, a külügy nem engedi

Publikálás dátuma
2019.02.21. 07:53
Illusztráció
Fotó: FADEL SENNA / AFP
A nő ügyvédje és a külügyminisztérium azon vitatkozik, volt-e valaha érvényes amerikai útlevele Hoda Muthanának.
Amerikai állampolgár az Egyesült Államokba visszatérni akaró Hoda Muthana, aki Szíriában csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez - állítja a nő családi ügyvédje. Hassan Shibly az ABC televízió szerda esti híradójának nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy Muthana amerikai útlevéllel távozott az Egyesült Államokból, mikor az Iszlám Államhoz csatlakozott.
Ezzel szemben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közleményben jelentette be, hogy Hoda Muthana nem térhet vissza az Egyesült Államokba, mert nem amerikai állampolgár, nincs érvényes amerikai útlevele és beutazási vízuma, és nincs is joga amerikai útlevélhez. 
Nem világos ugyanakkor, hogy az amerikai kormány azért tiltja-e meg a nő visszatérését, mert időközben megfosztotta őt az amerikai állampolgárságától, vagy mert nem is volt neki útlevele. Hoda Muthana New Jerseyben született, jemeni szülők gyermekeként. Édesapja az Egyesült Államokban akkreditált diplomata volt, de lánya születésekor már nem teljesített diplomáciai szolgálatot. Az Egyesült Államok állampolgársági és bevándorlási hivatala szerint az Egyesült Államokban akkreditált külföldi diplomaták amerikai földön született gyermekei nem kapnak automatikusan amerikai állampolgárságot, mivel születésükkor a szüleikre nem érvényesek az amerikai törvények.
Donald Trump elnök Twitter-bejegyzésben erősítette meg Pompeo közleményét. Azt írta: "teljes mértékben egyetért azzal, hogy Muthanát nem szabad visszaengedni az országba". Trump volt egyébként az, aki nem sokkal korábban azt javasolta az európai országoknak, engedjenek haza minden terroristákhoz szökött állampolgárt.
Hoda Muthana
Fotó: AFP
Hoda Muthana 2014-ben szökött az Iszlám Állam ellenőrizte szír területekre, miután az interneten fanatizálták, nyilatkozta a Guardiannek. Szerinte erre azért volt módjuk, mert konzervatív családja a világtól elzárva nevelte őt. 20 éves volt ekkor. Rakkában egy ausztrál terroristához ment férjhez egyből. A férfit hamar megölték, Muthana összesen háromszor házasodott. Hat héttel ezelőtt, fiával szökött el a terroristáktól.

Politikusokat, újságírókat és aktivistákat akart meggyilkolni az amerikai parti őrség egyik tagja

Publikálás dátuma
2019.02.21. 07:39

Fotó: HO / AFP
Kiszemelt áldozatai között volt Nancy Pelosi házelnök, Alexandria Ocasio-Cortez New York-i képviselő és Hillary Clinton kampányának vezetője is.
Letartóztatták az amerikai parti őrség egyik tagját, aki demokrata párti politikusokat, aktivistákat és újságírókat akart meggyilkolni – közölte csütörtökön a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). Christopher Paul Hasson hadnagyot még a múlt pénteken tartóztatták le marylandi otthonában, ám az FBI csak csütörtökön este, már a bírósághoz benyújtott periratok megszületése után hozta nyilvánosságra a történteket. A gyanúsított lakásában tűzfegyverek és pisztolyok egész arzenálját, lőszereket és golyóálló mellényeket találtak, valamint egy listát azokról a személyekről, akiket Hasson meg akart gyilkolni.
„Olyan gyilkosságsorozatra készült, amilyet csak ritkán látni az Egyesült Államokban”

– olvasható a bírósághoz benyújtott periratokban, amelyekben „belföldi terrorizmussal” vádolják Hassont.

Az önmagát „fehér nacionalistaként” meghatározó hadnagy 2017 óta folyamatosan fegyvereket halmozott fel. Célkeresztjében olyan prominens személyiségek szerepeltek, mint például Nancy Pelosi házelnök, Alexandria Ocasio-Cortez New York-i képviselő, vagy Richard Blumenthal connecticuti szenátor. Valamennyien demokrata párti politikusok. A kiszemelt áldozatok között volt John Podesta, Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt választási kampányának vezetője is. Az FBI nyomozói feltárták Hasson internetes tevékenységét: kiderült, hogy a világhálón politikusok és közéleti személyiségek lakcímeit kereste, valamint azt fürkészte, vajon kiknek vannak biztonsági őrei is. Hasson hadnagy az ügyészek szerint régóta hangoztatta szélsőséges nézeteit, gyakran szólított fel erőszakra „egy fehér haza” érdekében, és a barátainak címzett leveleiben is szerepelt, hogy „arról álmodozom, hogy csaknem minden embert kiirtsak a Földön”. A nyomozók által megtalált egyik, el nem küldött levelében arról írt, hogy harminc esztendőn keresztül szkinhed volt és „a fehér haza” megteremtése érdekében fontosnak tartotta az erőszakot. Példaképeként emlegette a norvég Anders Breiviket, aki 2011-ben 77 embert mészárolt le. Letartóztatására azt követően került sor, hogy nyilvánosan hangoztatott neonáci nézetei miatt a parti őrség – az FBI munkatársait bevonva – belső vizsgálatot indított.
Szerző