Előfizetés

Titkolja Pintér Sándor, hány nyomozás indult a választások kapcsán

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.02.21. 10:00

Fotó: Népszava
Hiába kérdezték a belügyminisztert, nem felelt - államtitkára pedig háromszor hárította a kérdést. Visszapattant Pintérről a fiktív lakcímmel szavazó ukránokról szóló felvetés is.
A Belügyminisztérium egyértelműen nem akarja, hogy kiderüljön, hány ügyben nyomoz vagy nyomozott a rendőrség az országgyűlési választásokkal összefüggésben – ez derül Kontrát Károly parlamenti államtitkár Oláh Lajos DK-képviselővel folytatott, meglehetősen egyhangú levelezéséből. Mint a parlament.hu oldalán követhető, Oláh egy hónap alatt ( 2018. december 20-2019 február 15.) háromszor írt Pintér Sándor belügyminiszternek (ittitt és itt), ezekben pedig pontos, félre nem érthető kérdéseket tett fel neki: 
  • Hány olyan büntetőügyben nyomoz jelenleg a rendőrség, melyek a 2018. évi országgyűlési választással kapcsolatosak?
  • Hány olyan büntetőügy van, mely összefüggésbe hozható a 2018-as országgyűlési választásokkal, de már lezárult a nyomozás?
  • Tételesen és röviden összefoglalva, milyen indokkal kerültek ezek lezárásra?
  • Melyek a 2018-as országgyűlési választásokkal összefüggésbe hozható, még folyamatban lévő, nyomozási szakban lévő büntető eljárások, legalább tételesen felsorolva azok rövid tárgyát?

A befogott fül technikája

Pintér Sándor helyett minden alkalommal Kontrát Károly felelt: röviden összefoglalva annyit írt, hogy „a Rendőrség mindenkivel szemben fellép, aki megsértette a törvényt” - és általában véve is szabályosan, körültekintően végzi a dolgát. Ez a frappáns, bár a feltett kérdéseket nem is érintő válasz annyira megtetszett neki, hogy később is ragaszkodott hozzá. „Korábbi, e tárgyban adott válaszomat fenntartom” - írta még kétszer Oláhnak, aki hiába méltatlankodott a semmitmondó feleleten, hiába jelezte, hogy a belügyminiszternek, mint az eredeti címzettnek kötelessége kiadnia a kért információkat.

Nem a mi dolgunk, vagy nem mondjuk meg

Nem járt sokkal jobban Kontráttal Mesterházy Attila (MSZP) sem, aki  február elején küldte el kérdéseit: összesen négy levélben szintén a választási visszaélésekről és azok elkövetőiről próbált adatokat szerezni. A szocialista politikus első két levelében arra volt kíváncsi, milyen vádemelési javaslatok és ítéletek születtek azon hivatalnokok és szállásadók ügyében, akik közrejátszottak állampolgári visszaélésekben – például úgy, hogy hamis lakcímbejelentő lapokat állítottak ki az Ukrajnából csak a választásokra érkező kettős állampolgároknak.
Kontrát Károly mindkét felvetésre ugyanazt írta: 
folyamatban levő ügyekről nem adnak tájékoztatást, vádemeléssel és bírósági ítéletekkel pedig nem a belügyi tárca foglalkozik

Mit ad Isten, az sem a rendőrségre tartozik, hogy hány fiktív lakcímes ukrán állampolgár lépte át a magyar határt 2018 április 8-án. Hiszen – derül ki Kontrát Mesterházynak küldött harmadik leveléből – a határforgalmat felügyelő rendőrök a lakcímmel összefüggő adatokat nem rögzíthetik, a lakcím ellenőrzése pedig nem tartozik a feladatkörükbe.

Szabolcs megye, a lakcímkártya-nagyhatalom

Mesterházy utolsó felvetését – havi lebontásban hány új lakcímkártyát állítottak ki 2017. április 7-től 2018. április 7-ig Budapesten és a megyékben – az államtitkár azzal pattintotta vissza, hogy a kérdést Pintér Sándor korábban már megválaszolta neki. Ez valóban így történt; bár a belügyi összesítés csak a kért havi bontás helyett egy évre vonatkozik, már ebből is érdekes részletek bonthatóak ki.
Kiderül például, hogy az ukrán határral szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye országszerte a negyedik volt a kiállított lakcímkártyák számát tekintve a választás előtti évben.

Ekkor összesen 76138 kártya készült az 558 ezer fős lakosságú megyében, majdnem annyi mint a 90 ezer fővel nagyobb lélekszámú Borsod-Abaúj Zemplénben (79672 lakcímkártya) - pedig Borsod az országos lista harmadik helyén állt, Budapest és Pest megye után.

Három év börtönre ítélték Mengyi Rolandot

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.21. 09:33

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A volt fideszes országgyűlési képviselőt hat évre eltiltották a közügyektől. A döntés nem jogerős.
Három év börtönre ítélte Mengyi Roland volt fideszes országgyűlési képviselőt költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében. Az ügynek hét vádlottja van, Mengyi Roland a hatodrendű, vádlott-társai közül egy kapott letöltendő szabadságvesztést, két és fél évet. A többieket felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélték. A vád szerint Mengyi Roland 2015-ben fideszes országgyűlési képviselőként megígérte két tiszaújvárosi vállalkozónak, 10 millió forint kenőpénzért cserébe közbenjár annak érdekében, hogy jogellenesen, valós teljesítés nélkül elnyerjenek mintegy félmilliárd forintos, szociális szövetkezeteknek szóló uniós pályázatot. Mengyi Roland az eljárás során tagadta bűnösségét, álláspontja szerint csak tévedés, félreértés történhetett.

Gyurcsány bejelentette, hogy önállóan indul a DK az EP-választáson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.21. 09:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A párt listáját nem a Demokratikus Koalíció elnöke vezeti majd.
Önállóan indul a Demokratikus Koalíció (DK) az európai parlamenti választáson, és a párt listáját nem Gyurcsány Ferenc vezeti majd – ezt az InfoRádió Aréna című műsorában mondta a DK elnöke. Gyurcsány közölte: eldőlt, hogy nem lesz közös lista, a Medián Intézet kutatása szerint nem is járnának jól vele az ellenzéki pártok. Van azonban párbeszéd a különböző politikai szereplők között, tájékoztatva egymást, hogyan mozgósítják az állampolgárokat az európai parlementi választásra. A listavezető személyéről – a pártelnök szerint – hamarosan döntenek. Annyit elárult, hogy nem ő fogja vezetni a listát, amelyen olyan emberek szerepelnek majd, akik – ha mandátumot szereznek az EP-be – ki is mennek Brüsszelbe. Hozzátette, hogy az első öt személynek van nagyobb jelentősége.   A DK elnöke arról is beszélt, hogy pártja nem ugyanazt a politikát képviseli az Európai Uniót illetően, mint például a Jobbik. Míg a DK régóta az európai egyesült államok történelmi ideájáért lép fel, addig utóbbi történelmében volt olyan szakasz, melyben Európa-ellenes üzeneteket hangoztatott – tette hozzá. Azt mindenképp jó ötletnek tartja, hogy minden választókerület választási bizottságában legyen legalább egy ellenzéki delegált.
Gyurcsány szerint a Jobbik – még Vona Gábor vezetése alatt – elindult egy mérsékelt irányvonal felé, ez a folyamat még tart a pártnál, nem fejeződött be.
„Amikor mi egy színpadon vagyunk a Jobbikkal – sokszor történt ez december óta – egyetlen vállalhatatlan mondat nem hangzik el”

– hangsúlyozta. A DK elnöke úgy véli, egy színes, európai polgári ellenzék jöhet majd létre. A DK-elnök hangsúlyozta: nincs együttműködés pártja és a Jobbik között.
„Ha ön utálja a tökfőzeléket és én is utálom, még nem biztos, hogy barátok vagyunk”

– tette

Lapunk már korábban beszámolt arról: forrásaink szerint miután kiderült, hogy a Jobbik nem alakít közös listát az LMP-vel, a DK bátrabban választ különutas megoldást, nem kell attól tartania, hogy a Jobbik-LMP szövetség látványosan jobb eredményt ér el a magányosan induló balpártoknál, és emiatt megerősödnek az alkupozíciói az önkormányzati választásokat megelőző tárgyalásokon.