Lefújták a V4-ek mai izraeli csúcsértekezletét, amelyre Orbán elutazott

Publikálás dátuma
2019.02.18. 13:00
Orbán Viktor a 2018 júniusi budapesti csúcson
Fotó: Isza Ferenc / AFP
Helyette kétoldalú találkozók lesznek Jeruzsálemben.
Andrej Babis cseh miniszterelnök bejelentette hétfőn, hogy Lengyelország távolmaradása miatt nem tartják meg a V4-ek és Izrael csúcsértekezletét Jeruzsálemben, helyette kétoldalú találkozók lesznek - írja gyorshírében az MTI.

Ahogy arról mi is írtunk, a lengyel küldöttség nem vesz részt az eseményen, miután Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter előző nap azt mondta, a "lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust".

Az így elmaradt csúcstalálkozóra Orbán Viktor ma délelőtt repült el, így kihagyja az Országgyűlés tavaszi ülésszakának mai nyitóülését.
Frissítve: 2019.02.18. 13:18

Lengyelország nem vesz részt a jeruzsálemi V4-csúcstalálkozón

Publikálás dátuma
2019.02.18. 11:50
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök
Fotó: BEN STANSALL / AFP
A lengyel küldöttség nem vesz részt a visegrádi négyek és Izrael jeruzsálemi csúcsértekezletén - jelentette be hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, "teljességgel megengedhetetleneknek" nevezve az ügyvezető izraeli külügyminiszter holokauszttal kapcsolatos kijelentéseit.
Előzőleg bekérették a varsói külügyminisztériumba az izraeli nagykövetet Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter előző napi kijelentése miatt, amely szerint a "lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust". A nagykövettel feltehetőleg Kac újabb, hétfőn tett, az előző napi kijelentéssel hasonló szellemű nyilatkozatát is megvitatják. Kac vasárnap - idézve Jichák Samír néhai miniszterelnök szavait - kijelentette: "a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust". Hozzátette, hogy az ő szülei túlélték a holokausztot, s minden izraelihez és minden zsidóhoz hasonlóan ő is kijelentheti: "nem felejtjük el, és nem bocsátunk meg". Kac hétfőn a közszolgálati rádióban ismét megszólalt az ügyben, és azt mondta, hogy a történelmi igazság nem változtatható meg, a lengyelek együttműködtek a nácikkal, és részt vettek a zsidók megsemmisítésében a holokauszt idején. A lengyel külügyi tárca Twitter-oldalán tett bejegyzése szerint Kac nyilatkozatai "nemcsak sértőek, hanem negatív érzelmeket gerjesztenek a két nemzet között", elősegítik a lengyel- és a zsidóellenességet. "Elvárjuk az izraeli fél megfelelő reakcióját" - szögezte le a lengyel külügy. Kac vasárnapi kijelentése nyomán először kétségessé vált Lengyelország részvétele a visegrádi négyek (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia - V4) és Izrael jeruzsálemi kormányfői csúcsértekezletén, de aztán Mateusz Morawiecki bejelentette, távol maradnak a megbeszélésről. A találkozóra a tervek szerint hétfőn érkeznek a V4 vezetői, az érdemi tárgyalások másnap, kedden lesznek. A csúcstalálkozón ott lesz Orbán Viktor miniszterelnök is.
Szerző
Frissítve: 2019.02.18. 12:17

Veszélyben a statisztikai hivatal függetlensége

Publikálás dátuma
2019.02.18. 10:30
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az év végén lejár az osztrák statisztikai hivatal (Statistik Austria) vezetőjének a megbízatása. A bécsi kancellári hivatalban már jelezték, nem hosszabbítják meg tisztségében Konrad Pesendorfert. Az ötven esztendős közgazdász, aki filozófiai, jazzgitár-szakokat követően kötött ki a gazdasági tanulmányok mellett, s fejezte is be az egyetemet, 2010 óta állt a hivatal élén. Pesendorfer, az előző, szociáldemokrata kormányokkal kiválóan együttműködött volt, dolgozott az Európai Központi Bankban. Aztán előbb az akkori kancellár, Werner Faymann tanácsadója volt, majd ő is nevezte ki a hivatal élére. Hogy az idén mennie kell, azon igazából nem csodálkozik senki, Ausztriában is az a szokás, hogy kormányváltás után az állami hivatalok éléről leváltják az előző rendszer embereit, s a saját, megbízható kádereiket ültetik a helyükre. Ezúttal azonban többről van szó, a 2017. decemberében felesküdött néppárti-szabadságpárti kormánnyal szemben Pesendorfer megváltoztatta a Statistik Austria feladatkörét. Egészen pontosan, kibővítette. Nem csupán az előírt adatokat állíttatta elő 800 munkatársával, hanem a politika, a gazdaság, a kultúra, a társadalmi igazságosság területén további számításokat is végeztetett, s ezeket az általa 5 fősről 8-ra duzzasztott sajtóosztály segítségével a széles nyilvánosság elé is tárta. Az osztrák statisztikai hivatal egyébként nem állt meg adatok közlésénél, hanem munkatársai a nyilvános vitákhoz is egyre másra hozzászóltak, nívós elemzéseket tettek közzé. Ezért határozott úgy a statisztika fölött mindig is felügyeletet gyakorló minisztertanácsi testület, hogy megerősíti az ellenőrzést a hivatal felett, a publikálásért felelős részlegben dolgozók számát két főre csökkenti, a külső kommunikációt a kormány munkatársai átveszik. Azt is előírja, hogy a statisztikusok kizárólag a szorosan vett gazdasági számításokkal foglalkozhatnak. Erre reagálva lendült váratlan támadásba a hivatal vezetője. Nyílt levelet írt az osztrák kancellárnak, kezdeményezve, hogy a Statistik Austriát, miként a számvevőszék esetében érvényes, helyezzék át a parlament ellenőrzése alá, (ahogyan ez Olaszországban történik), hagyja az jóvá a statisztikai programalkotást, s a hivatal vezetőjének kinevezését is a képviselőház végezze. Felvetette továbbá, hogy jöjjön létre egy új tanácsadó részleg, amely a képviselők rendelkezésére állna. Pesendorfer javaslata mellé állt a parlament mindhárom ellenzéki pártja, a kormány viszont úgy hárított, hogy a Statisztikai Hivatal függetlenségét senki nem akarja veszélyeztetni. A hosszú évekre visszavezethető vezetőcsere gyakorlatát a közvélemény nagyjából elfogadta, azt viszont a demokrácia elengedhetetlen részének tekinti, hogy a legfőbb vezetők alatti részlegek megőrizhessék önállóságukat. Az osztrák jegybank élén is idén lesz vezetőváltás, ott is teljes személycserére készülnek.
Témák
Ausztria