Előfizetés

"Katasztrofális" következményei lennének a megállapodás nélküli Brexitnek az Airbus számára

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.02.17. 12:48
Illusztráció
Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Katherine Bennett a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában egyenes utalást tett arra, hogy az Airbus átgondolná jövőbeni nagy-britanniai beruházásait, ha nem lép életbe a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás.
Bennett, aki az Airbus nagy-britanniai részlegének vezetője, a BBC-műsorban kijelentette: megállapodás nélküli Brexit esetén kezelhetetlen helyzet állna elő, és ennek "abszolút katasztrofális" következményei lennének az Airbus számára. Hozzátette: rendezetlen kilépés esetén a cégnek "nehéz döntéseket" kellene meghoznia, mindenekelőtt komolyan át kellene tekintenie jövőbeni beruházásainak terveit. Az Airbus alelnöke elmondta: a cég már eddig több tízmillió eurót költött arra, hogy felkészüljön a megállapodás nélküli Brexitre, egyebek mellett részegységek készletezésével. Arra a kérdésre, hogy az Airbus hova telepítené át nagy-britanniai munkahelyeit megállapodás nélküli Brexit esetén, a cég alelnöke kitérően csak annyit válaszolt, hogy az Airbusnak világszerte vannak érdekeltségei, Európa több más országán kívül például Kínában és az Egyesült Államokban is. Néhány napon belül ez a második figyelmeztetés az Airbus vezetése részéről a szabályozatlan kilépés lehetséges következményeire. Tom Enders, az Airbus vezérigazgatója a londoni alsóház képviselőihez és a brit kormányhoz intézett, komoly feltűnést keltő minapi videóüzenetében kijelentette: tévedés az a Brexit-pártiak által hangoztatott "őrültség", hogy az Airbus úgysem tud kivonulni a brit gazdaságból, mert hatalmas üzemei vannak ott. Enders szerint sok más olyan ország van, amely "boldogan gyártana" például szárnyakat az Airbus repülőgépekhez. Az Airbus a walesi Broughtonban, legnagyobb brit üzemében gyártja összes modelljének szárnyait. A gyár évente ezer repülőgépszárnyat állít elő az A320-as, az A330-as, az A350-es és az A380-as típuscsaládok számára. Az Airbus közvetlenül 14 ezer, közvetve további 110 ezer alkalmazottat foglalkoztat Nagy-Britanniában. 

Összeomlás és megaláztatás: egyre távolabb az uniós Brexit-megállapodás

Rövid ideig tartott Theresa May brit miniszterelnök január 29-ikei fellélegzése, amikor esetleg úgy érezhette, hogy alapvető tárgyalási pozíciójának parlamenti jóváhagyásával könnyebb lett a helyzete brüsszeli partnereivel szemben - Valentin-nap estéjére megint minden összeomlott. A kormányfő az elmúlt két hétben sem az unió vezetésével, sem Belfastban a Demokratikus Unionista Párttal, sem pedig Dublinban Leo Varadkar ír kormányfővel nem ért el áttörést a megállapodás legkritikusabb kérdésében, az ír-északír határ ügyének rendezésében. Ezért újabb felhatalmazásért visszatért a londoni alsóházba. Indítványa, amely elfogadás esetén sem bírt volna jogerővel, arra lehetett volna jó, hogy Brüsszel érezze, a kormányfő élvezi a parlament bizalmát a megbeszélések irányát illetően. Ha a szavazás jelképes jelentőségű volt is, annak elvesztése komoly csapás Theresa Mayre hazai és nemzetközi presztízse szempontjából egyaránt. A stratégiát 45 fős többséggel utasította el a ház. A Konzervatív Párton belül szoros egységet képező ötven fős Európai Kutatócsoport, Jacob Rees-Mogg euroszkeptikus politikus vezetésével testületileg tartózkodott a szavazástól. Ők arra hivatkoztak, hogy a tárgyalási pozíció nem tartalmazza a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét. További 17 tory azért nem haladt át sem az “igen”, sem a “nem” előcsarnokon, mert a kormány nem vállalta fel nyíltan a kilépés elhalasztását. Öt konzervatív honatya szavazott nemmel az ellenzékkel együtt. A következő kritikus naptári bejegyzés február 27-e, amikorra a miniszterelnöknő újabb szavazást tűzött ki, természetesen abban a reményben, hogy addigra engedményeket csikar ki a vonakodó brüsszeliektől. Ha ez meghiúsulna, munkáspárti és konzervatív vezetők is nyomást gyakorolnának Mayre, hogy döntsön a megállapodás nélküli kilépés vagy annak elhalasztása között, ne húzza az időt az utolsó lehetséges pillanatig.    A BBC péntek reggeli jelentése szerint Andrea Leadsom, az alsóház konzervatív vezetője “megtorpanásnak és nem katasztrófának” minősítette a csütörtök este történteket. Kijelentette: May folytatja erőfeszítéseit, hogy elérje azokat a változtatásokat, melyek alapján a parlament támogatni tudja a megállapodást. Az előrehaladás reményében - várhatóan hétfőn - Steve Barclay Brexit-ügyi miniszter, majd maga a kormányfő is Brüsszelbe látogat. 

Bernie Sanders is indulhat a 2020-as amerikai elnökválasztáson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.17. 12:33
Bernie Sanders
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Állítólag már elkészült a videó, melyben bejelenti a hírt a vermonti szenátor.
Bernie Sanders elindulhat a 2020-as amerikai elnökválasztáson – a Politico információi szerint ezt az amerikai szenátor egy már elkészült videóban jelenti be. Azt nem tudni, hogy a kisfilm végül meg fog-e jelenni, és ha igen, mikor adják ki. Már korábban is jelentek meg azzal kapcsolatos hírek, hogy a vermonti független szenátor – aki Hillary Clinton vetélytársa volt a 2016-os előválasztásokon – mérlegeli az indulást. Sarah Ford, Sanders szóvivője egyelőre nem kommentálta a videóról szóló értesülést.

Öngyilkos merénylők robbantottak egy nigériai mecsetben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.17. 11:25

Fotó: AUDU MARTE / AFP
A támadásban legkevesebb tizenegy ember életét vesztette.
Legkevesebb tizenegy ember életét vesztette egy öngyilkos merényletben szombaton Nigériában, Maiduguri városánál, egy mecsetben – írja a Bloomberg. A támadás pár órával azután történt, hogy megkezdődött az elnökválasztás. A hatóságok szerint a merényletet a Boko Haram terrorszervezet három tagja követhette el, akik működésbe hozták a testükre erősített robbanószert. A tizenegy halott között van a három merénylő is.