Előfizetés

Nagy Szent Család mosónővel? 80 milliót is megért Matolcsyéknak

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.02.14. 17:40
Közel nyolcvanmillió forintért vásárolta meg a jegybank a 17. századi barokk festményt
Fotó: Magyar Nemzeti Bank /Youtube
Ezúttal egy 17. századi barokk festményt vásárolt a jegybank. A Matolcsy György vezette szervezet az elmúlt években több mint tízmilliárdot fordíthatott műtárgyak beszerzésére.
Sébastien Bourdon barokk festő Nagy Szent család mosónővel című festményét is megvásárolta az MNB, 250 ezer eurót – átszámolva 79,2 millió forintot fizettek ki –  a korábbi magántulajdonosnak, Röszler Balázs Károlynak, aki az MNB eredetileg becsült árán adott túl az antik képen.
Az újabb műtárgybeszerzés a Közbeszerzési Értesítő csütörtöki kiadásában jelent meg; bár a pályázati dokumentáció erre nem tér ki, az 1650-es években festett, Szent családot ábrázoló művet az Értéktár-program keretében szerezte be a jegybank; kiállítási helye (beszerzési terminológiával „a teljesítés helyszíne”) pedig a Szépművészeti Múzeum lesz. A jegybank egy kis videóban is ismerteti újabb szerzeményét (eddig 20-an nézték meg), a vásárlást  pedig így indokolják:  „A festő érett korszakában (...) készülhetett a megpihenő Szent Családot Egyiptomba menekülés közben mosónővel vízparton megjelenítő kompozíció. Magyarországon a francia barokk festészet élvonalából csak nagyon szerény mennyiségű alkotás ismert, így e reprezentatív kompozíció megszerzésének még hangsúlyosabb a hazai gyűjtemények szempontjából.”
Mint korábban írtunk róla, a Magyar Nemzeti Bank 2014 óta eddig közel tizenegy milliárd forintot fordított műtárgyak megvásárlására, vagyis az Értéktár-program keretének harmadát költhették el eddig. Az MNB egyébként sajátos módon ünnepelte meg több éves projektjét: összeadta azoknak a múzeumoknak a látogatói számát, ahol letétként helyezte el az általa megvásárolt festményeket, gyűjteményeket. A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) állandó kiállításán szerepelt Tiziano Vecellio, Gulácsy Lajos, Vaszary János, Orbán Dezső, vagy Abraham van Beijeren (Beyeren) egy-egy − az MNB által megvásárolt és letétbe helyezett − festménye is, így a MNG tárlatának több mint 234 ezres látogatószámát az Értéktár program sikereként könyvelték el. Az Értéktár program legjelentősebb – és legdrágább – tétele Tiziano Mária gyermekével és Szent Pállal című festményének megvásárlása volt 4,5 milliárd forintért, amely bizonyos szempontból komoly leckepénz is a kultúrpolitikának. 2005-ben, amikor már erősen sejteni lehetett, hogy a mű Tizianóé, 140 millió forintért kelt el – ám sem pénz, sem bátorság nem volt ahhoz, hogy az akkor még „talán Tiziano-festményt” a Szépművészeti megszerezze, élve elővásárlási jogával. A később 1,6 milliárd forintra becsülték a képet, ám mégsem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy az MNB háromszoros árat fizetett érte, vagy ahogy az eladója állította, negyed áron vásárolta meg: hasonló kvalitású Tiziano-képek ilyen árakon is találtak vevőre.  

A nap is sütni fog, az enyheség is marad - ilyen lesz az idő pénteken

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.14. 17:08

Fotó: Shutterstock
10 fok körüli maximumokkal számolhatunk, csapadék nem várható.
A pénteki prognózis szerint este, éjszaka észak felől fátyolfelhők érkeznek, emellett többfelé párássá válik a levegő, főként az ország középső és északi tájain átmenetileg ködfoltok is képződhetnek. Pénteken a ködfoltok feloszlása után változóan felhős idő számíthatunk, az ország nagy részén több órára kisüt a nap. Számottevő csapadék nem valószínű. Kezdetben az északnyugati, pénteken az északkeleti szél többfelé megélénkül, elsősorban csütörtökön a Dunántúlon erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között alakul, de a kevésbé felhős, szélvédett északi völgyekben ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 10 fok között várható. 

A Fidesz nem engedte, hogy díszpolgárrá válasszák Bálint gazdát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.14. 16:46

Fotó: Bohanek Miklós
Az országosan is népszerű, 99 éves kertészmérnök jelölését ismét elbuktatta a kormánypárt.
Többszöri jelölés után szerdán a XVI. kerületi képviselőtestület fideszes többsége újra elkaszálta Bálint György kertészmérnök – vagyis a tévéből, magazinokból is közismert Bálint gazda  – díszpolgárságát, egységesen, tömbben szavazva, írta Facebook-oldalán Mizsei László kerületi LMP-s képviselő, aki a pártfegyelemnek tudja be a döntést. Hozzáteszi, hogy így volt ez a tavaly elhunyt Lantos Antal helytörténésszel is, „aki nagyon várta, hogy megkapja, de még halála után, posztumusz sem engedték”. Mizsei bejegyzését a 24.hu szúrta ki.
Ennél még érdekesebb az a hozzászólás, amit a szintén kerületi képviselő fidelitasos Vincze Ágnes fűzött Mizsei bejegyzéséhez:
„Laci szerintem nagyon gyorsan vegyél vissza a lendületből és vegyél vissza a sértegetésből. Ez ilyen ballib sajátosság, hogy ha valami nem a kedved szerint alakul akkor egyből sértegetsz másokat. Ősszel nyerj többséggel az LMPvel választást és akkor majd az lesz a díszpolgár akit csak szeretnél.”

Mizsei szerint egyébként az idén századik életévét betöltő Bálint gazda „megért már egy-s mást, ezt is túl fogja élni, de rá mindig fognak emlékezni a kerületben, míg ezek a percemberek emlékét elfújja a szél, kicsinyességükkel, pitiánerségükkel, képmutató viselkedésükkel együtt” 
Bálint György „bűne” valószínűleg az lehet, hogy 15 éven át volt az SZDSZ tagja, illetve négy éven át országgyűlési képviselője, ez az elkötelezettség pedig ma is szálka lehet a hatalom szemében. A 99 éves, az Ablak című közszolgálati műsorral közismertté válókertészmérnök egész, hosszú életén át megtapasztalhatta az autoriter rendszerek gyűlöletét vagy rosszallását: zsidó származása miatt koncentrációs táborba zárták, szabadulása után pedig a kommunisták fenyegették internálással, fosztották meg a családi földbirtokoktól. A tét ezúttal közel sem életbe vágó, mégsem apróság: Bálint gazdát közel 100 évesen sem kerülik el a szankciók –  most  Fidesz akadályozza meg, hogy 23 kertészeti-mezőgazdasági kötetet publikáló, közismert szakértő életművét saját kerületében elismerjék.