Az ifjúkori füvezés összefügghet a későbbi depresszió kialakulásával

Publikálás dátuma
2019.02.14. 14:58
Illusztráció
Fotó: STEPHANIE PILICK / AFP
A tizenévesek kannabiszhasználata és a felnőttkori depresszió között "erős kapcsolatot" találtak brit és kanadai kutatók - írta a BBC hírportálja.
A fejlődő agy különösen érzékeny - írták az Oxfordi Egyetem és a montreali McGill Egyetem kutatói, akik szerint a fiatalok kannabiszhasználata "fontos közegészségügyi probléma", különösen mert a ma árult szer jóval erősebb lehet, mint a régebbi. Angliában és Walesben évente nagyjából
minden kilencedik tizenéves és fiatal felnőtt használ kannabiszt.

A JAMA Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője, Andrea Cipriani szerint eredményeik arra hívják fel a szülők figyelmét, hogy a kockázat ugyan kicsi, mégis "borzalmas következményei lehetnek" a fiatalkori kannabiszfogyasztásnak.
A kutatók 11 korábbi tanulmányon keresztül több mint 23 ezer fiatal adatait elemezték. Kiszűrték azokat, akik már fiatalon a depresszió jeleit mutatták, valamint azokat, akiknek a családjában előfordult a betegség. Azt találták, hogy a 18 éves kor előtti kannabiszhasználat 37 százalékkal növelte annak az esélyét, hogy 35 éves kor előtt depresszió alakul ki. Ez azt jelenti, hogy a 35 év alattiak korcsoportjában körülbelül minden 14. depressziós betegsége a tizenéves drogfogyasztással lehet kapcsolatban - írták a kutatók.
Megvizsgálták a szorongás és az öngyilkossági kísérletek valószínűségét is. A szorongás kockázatának emelkedését megfigyelték, de statisztikailag nem volt szignifikáns. Akik tizenévesen kannabiszt használtak, háromszor nagyobb eséllyel próbálkoztak öngyilkossággal, de az adatok mennyisége nem tette lehetővé, hogy ebből biztos következtetést vonjanak le.
Azt nem állították, hogy a tizenévesek kannabiszhasználata feltétlenül depressziót okoz, csak erős kapcsolatot mutattak ki a számok alapján, valamint annak alapján, amit a szer fejlődő agyra gyakorolt hatásáról tudnak. Az eredmények szerint a drog a racionális és érzelmi gondolkodással összefüggő agyterületre, valamint a kedélyt befolyásoló szerotonin hormon koncentrációjára hat.
A kutatók nem vizsgálták, milyen erősségű és mennyiségű kannabisz fogyasztása függ össze a későbbi depresszióval. Az sem derül ki, vajon az eredmények konkrétan a kannabisz hatásai-e, vagy inkább csak egy közös okra vezethető vissza mind a fiatalkori kábítószer-fogyasztás, mind a felnőttkori depresszió.
Frissítve: 2019.02.14. 15:21

Naponta 3 óránál is többet netezik a tinédzserek többsége

Publikálás dátuma
2019.02.14. 12:02
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A chat és a közösségi média fontosabb a tinédzsereknek, mint a rádióhallgatás vagy az olvasás, napi három óránál is többet lógnak a neten, a kedvenc platformjuk az Instagram - derült ki egy felmérésből.
A tizenévesek több mint háromnegyede, 78 százaléka napi 3 óránál többet internetezik – a megkérdezett fiatalok közel 40 százaléka 4 óránál is többet tölt a világhálón lógva. Csak minden ötödik (19%) tini mondta azt, hogy maximum 2 órát tölt netezéssel, és mindössze 2 százalékuk válaszolta azt, hogy 1 óránál kevesebb időt szán rá – derült ki a Be Social közösségi média ügynökség A Magyar Tinik a Neten című felméréséből. A tizenévesek online szokásainak felméréséhez több mint 9000 18 év alatti fiatalt kérdeztek meg online. 

Olvasni nem, de a barátokkal személyesen is szeretnek találkozni

Bár az adatokból is látszik, hogy a mai fiatalok életében már központi szerepet játszik a nethasználat, a digitális kommunikáció, egyelőre még tartják magukat a hagyományos szabadidős programok is. A tizenéveseknek meg kellett jelölniük, mik azok az elfoglaltságok, amikre akár több mint két órát is fordítanak naponta, és mi az, amire szinte semennyi időt sem szánnak. A barátokkal való személyes találkozás vezeti a rangsort (78%), amelyet a közösségi média használata követ (55%). A családi programok (47%) és a chatcsatornák (47%) pedig holtversenyben kerültek a harmadik helyre. Beszédes ugyanakkor, hogy milyen tevékenységek nem igazán részei egy átlagos tinédzser hétköznapjainak: a rádióhallgatás (65%) áll az élen, amelyet a könyvolvasás (38%) és nem sokkal lemaradva a tévénézés (37%) követ.
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A megkérdezett tizenévesek leggyakrabban okostelefonon neteznek, asztali számítógépet csak 6, okosórát csak 3 százalékuk használ. Az e-mailezés már számít a mai fiatalok műfajának: harmaduk nem igazán ír elektronikus levelet, 50 százalékuk pedig ritkán, csak hivatalos ügyekben. 
Az utóbbi években átalakultak a hírfogyasztási szokások is, ami hat a felnövekvő generációra is – a felmérés válaszadóinak harmada azt mondta, hogy szívesen olvas híreket, 40 százalékukat viszont inkább csak a szórakoztató jellegű, sztárokkal kapcsolatos újdonságok érdeklik.

Közösségi oldalak és influencerek

A Facebook jövőjével kapcsolatban gyakran felmerül, hogy a fiatalok elhagyják, mert nem akarnak jelen lenni ott, ahol a szüleik. A felmérés válaszaiból az derül ki, hogy a magyar tinik nem menekülnek a szüleik elől: 83 százalékuk válaszolta azt, hogy a szüleivel ismerősök. Az azonban nem lehet jó hír a Facebooknak, hogy a tinik más közösségi oldalakat jobban kedvelnek. A válaszoló tizenévesek az Instagramot tették első helyre, mint leggyakrabban használt platformot, második helyre a Messenger, harmadik helyre a YouTube került. A Facebookot még a Snapchat is megelőzi. A listát a TikTok és a Pinterest zárja. 
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A mai tizenévesek influencerek világához való viszonyulása is jelentősen eltér az idősebbekétől. A megkérdezettek 61 százaléka több mint 10 influencert követ az Instagramon – 28 százalékuk pedig 30-nál is többet. Leginkább azért kezdik el követni őket, mert tetszenek a képeik (78%), mert jó sztorikat osztanak meg (49%) és jó termékeket ajánlanak (24%). A jó hashtagek használatát azonban csak 4 százalék jelölte meg lehetséges követési okként. Bár a tizenévesek saját keresettel még nem rendelkeznek, az influencermarketing hatalmába kerítette őket: 40 százalékukkal előfordult már, hogy azért választottak egy terméket, mert egy influencer ajánlotta. Minden ötödik tinivel többször is megesett már ez. A fiatalokat vonzza is az influencerek világa, legtöbbjük (48%) tisztában van azzal, hogy ennek az életvitelnek is lehetnek árnyoldalai, mégis csaknem negyedük (24%) szeretne influencerré válni. 
A közösségi médiában otthonosan mozgó Z generáció egyik fontos jellemzője, hogy könnyen kötnek és tartanak fent kapcsolatokat csak online. A megkérdezett tizenévesek 71 százalékának van olyan barátja, ismerőse, akivel szinte csak virtuálisan tart kapcsolatot; közülük minden másodiknak több ilyen barátja is van. Így az sem lehet meglepő, hogy a fiatalok nagy része, 90 százaléka kapott már üzeneteket ismeretlenektől, 43 százalékukkal ráadásul ez gyakran előfordul.

Biztonság

Az adatvédelem és netbiztonság kérdésében a tinik megosztottak: egy részük láthatóan tudatos, és igyekszik megtenni különböző óvintézkedéseket, más részük viszont meglehetősen lazán kezeli ezt a kérdést. Általában nyilvánosak a profiljaik; előfordult már, hogy nem valós adatot adtak meg magukról; ugyanakkor évente egyszer-kétszer lecserélik a jelszavukat; és beállították a kétlépcsős azonosítást. A megkérdezettek 44 százaléka mondta azt, hogy volt már olyan érzése a közösségi médiában, hogy zaklatják. Ráadásul minden tizedik válaszolóval ez többször is előfordult. Arra a kérdésre, hogy kértek-e már tőle erotikus fotót chatbeszélgetésben, a tinik 39 százaléka felelt igennel. A 14 év alattiaknál ez az arány 33 százalékos. A megkérdezettek 7 százaléka ezt a kérést teljesítette is. Minden tizedik fiú, és minden huszadik lány küldött kérésre erotikus képet magáról. Az összes megkérdezett 30 százaléka válaszolt úgy, hogy tőle ugyan még nem kértek ilyet, de hallott már hasonló esetről.
Szerző

Hivatalosan is "meghalt" az Opportunity, a 15 éves marsjáró

Publikálás dátuma
2019.02.13. 21:38

Fotó: NASA / AFP
A Mars kutatása nem zárul le, a NASA InSight nevű űrszondája 2018. november 2-án szállt le a bolygón.
Véget ért az Opportunity marsjáró robot küldetése - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerdán sajtóértekezleten, Washingtonban. A NASA az "egyik legsikeresebb és legtartósabb bolygóközi kutatásnak" minősítette az Opportunity küldetését, kiemelve, hogy csaknem 15 éven keresztül kutatta a Mars felszínét és alapvető fontosságú munkát végezve hozzájárult ahhoz, hogy a hivatal "visszatérhessen a vörös bolyóra".
"Az Opportunityéhoz hasonló úttörő küldetéseknek köszönhetően jön majd el egyszer az a nap, amikor kiváló űrhajósaink a Marson lépkedhetnek majd"

- fogalmazott a sajtókonferencián Jim Bridenstine, a NASA vezetője. Hozzátette, hogy ezekben az első lépésekben majd az Opportunityt megalkotó nők és férfiak munkája is benne lesz.
A marsjáró robot hét hónappal a felbocsátása után, 2004 januárjában landolt a vörös bolygón, és értékes információkat küldött a földi központba: például arról, hogy a Marson valaha víz volt, vagyis meglehettek az élet feltételei. Küldetését eredetileg 90 marsi naposra, nagyjából másfél földi hónaposra tervezték. A szerkezet
A szerkezet hematitot, a víz kialakulásához szükséges ásványt talált, és a vörös bolygó egyik kráterében arra utaló nyomokra lelt, amelyek szerint a földi tavakhoz hasonló, ivóvizet tartalmazó kis tó is lehetett ott. Küldött a Földre 217 ezer fotót, köztük színes panorámaképeket és közelről megmutatta a Mars 57 szikláját, amelynek nyomán a kutatók új ásványi felszíneket azonosíthattak be.
Tavaly júniusban azonban a 174 kilogrammos, hatkerekű marsjáró erős porviharba került, és mivel a vihar megakadályozta a robot napenergiával működő elemeinek feltöltődését, a szerkezet elnémult. Az űrjáró a vihar után sem küldött jeleket, és a NASA szerdára virradó még egy utolsó kísérletet tett a kapcsolatfelvételre.
John Callas, az expedíciók projektvezetője a sajtóértekezleten elmondta, hogy "minden ésszerű mérnöki erőfeszítést" megtettek, hogy újra kapcsolatba léphessenek a robottal, de végül úgy döntöttek, a túlságosan csekély esély miatt végleg felhagynak a próbálkozással. Ezzel "halottnak" nyilvánították az Opportunityt. A sajtóértekezleten kiemelték azt is, hogy a Mars kutatása nem zárul le, a NASA InSight nevű űrszondája 2018. november 2-án szállt le a bolygón.