Előfizetés

Tintával fújták le az albán miniszterelnököt a parlamentben

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.14. 14:42

Fotó: STRINGER / AFP
Tintával fújta arcon Edi Rama albán miniszterelnököt egy ellenzéki képviselő csütörtökön a tiranai parlament ülésén.
Edi Paloka, az ellenzéki Demokrata Párt képviselője töltőtollal vagy fecskendővel fújta arcon a kormányfőt, akinek az arca és az inge is tintás lett. A "támadás" hátterében az állhat, hogy Edi Rama, a kormányzó Szocialista Párt vezetője elutasította a demokraták azon követelését, amely szerint péntekig mondjon le a miniszterelnöki hivataláról. Edi Rama némileg gúnyos hangnemben beszélt arról, hogy aggasztja, a kormánynak nincs valódi ellenzéke. Llulzim Balsa, a Demokrata Párt elnöke néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy utcai tiltakozásokat szervez, amennyiben Edi Rama nem mond le kormányfői posztjáról, és adja át a hatalmat egy szakértői kormánynak. Nem ez lenne az albán ellenzék első tiltakozása, a demokraták többször is bojkottálták már a parlament üléseit, mert véleményük szerint Edi Rama és pártja autokrata eszközökkel kormányoz, és kapcsolatba hozható a szervezett bűnözéssel. Tavaly októberben egy ellenzéki képviselő tojással dobálta meg a kormányfőt.

A tanfelügyelőség érkezése miatt külön terembe küldött egy autista kislányt a bukaresti óvónő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.14. 14:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A pedagógus azt is mondta, hogy van még 2-3 gyerek, akiket nem szeretne a csoporttal látni.
WhatsApp-üzenetben hozta egy autizmussal diagnosztizlált kislány édesanyjának tudomására szerdán este egy bukaresti óvónő, hogy csütörtökön 5 éves gyereke egy másik teremben, külön felügyelővel, nem pedig a csoporttársaival tölti a napot – írja a maszol.ro. A cikk szerint az édesanya rákérdezett, hogy csak az ő gyerekének kell-e elvonulnia, a pedagógus pedig elmondta, hogy van még 2-3 gyerek, akiket nem szeretne a csoporttal látni. Arra a kérdésre, hogy miért, kerek-perec bevallotta, hogy azért, mert tanfelügyelőségi inspekciója lesz.
„És ők a száraz gallyak, akiket el kell rejteni szem elől? Értettem. Hol itt az etika? Ha a felnőttek így diszkriminálnak, akkor az óvodások van kitől példát vegyenek. Szomorú”

– fogalmazott az édesanya.

A kislány nagynénje közölte, hogy a gyermek nagyon értelmes, olvas, verseket mond, angolul beszél, fest, élénk fantáziája van. Nem problémás gyerek, nem agresszív. Rendszeresen jár terapeutához, szépen fejlődik és az óvodában is állandó kísérője van.
„Az óvónőnek nem kellett volna semmilyen plusz erőfeszítést tennie”

– jelentte ki.

Ugyancsak ő számolt be egy beszélgetésről, amit az édesanya az óvónővel folytatott: szavai szerint a pedagógus rendkívül érzéketlenül azt javasolta a nőnek, hogy „inkább vizsgáltassa ki magát és csináljon egy újabb gyereket”.
„A mai napig nem tudom túltenni magam ezen az aljasságon”

– zárta beszámolóját.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) hivatalból eljárást indít az ügyben.

Szijjártó visszaszólt a svéd miniszternek, aki a '30-as évek "bűzét" érzi Magyarországon

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.02.14. 12:42

Fotó: KKM / MTI
A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar kormány a családokra költi a pénzt, nem a migránsokra, míg Svédországban ez éppen fordítva van.
"Riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több »igazi« magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a '30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek." Ezt a bejegyzést tette közzé a minap a Twitter közösségi oldalon Annika Strandhäll svéd szociális ügyekért felelős miniszter.

A szociáldemokrata politikusnő szavaira Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-n keresztül reagált: "Svédországban a migránsokra költik a pénzt és nem a családokra. A svéd kormány nem hajlandó tudomásul venni, hogy mi a családokra költjük a pénzt, nem a migránsokra."