Előfizetés

Tragédia Macedóniában: felborult egy busz, tucatnyian haltak meg az autópályán

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.02.13. 21:10

Fotó: STR / AFP
Néhányan a helyszínen vesztették életüket, de nagyon sokan kórházba szállítás közben haltak bele sérüléseikbe.
Felborult egy autóbusz a Szkopje és Tetovo közötti autópályán szerdán, legalább tizenhárman meghaltak és többen megsérültek - közölte a Vesti.mk észak-macedón hírportál.
Venko Filipcse egészségügyi miniszter elmondta, néhányan már a helyszínen életüket vesztették, többen pedig a sérüléseikbe haltak bele a kórházba szállítás közben.
A körülbelül ötven utast szállító busz kora este borult fel, a baleset okát még vizsgálják.

Ezreket kínozhattak meg - Aszad hóhérjait Németországban fogták el

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.02.13. 16:22

Fotó: ANWAR AMRO / AFP
Az üggyel összefüggésben Franciaországban is elfogtak egy embert.
Emberiesség elleni bűncselekmények alapos gyanúja miatt elfogták Németországban a szíriai Aszad-rezsim titkosszolgálatának két munkatársát, akik ellenzékiek ezreit kínozhatták meg - közölte szerdán a szövetségi legfőbb ügyészség. A gyanúsítottakat Berlinben, illetve Rajna-vidék-Pfalz tartományban vették őrizetbe még kedden, és az illetékes bíróság utasítására előzetes letartóztatásba helyezték őket. Az üggyel összefüggésben a német és a francia hatóságok együttműködése révén Franciaországban is elfogtak egy embert, ugyancsak kedden.
Az egyik németországi gyanúsított, a legfőbb ügyészség közleményében Anwar R. néven azonosított 56 éves férfi az úgynevezett általános titokszolgálat magas beosztású munkatársa volt a szíriai polgárháború kezdetének idején, 2011 áprilisától 2012 szeptemberéig. A főváros, Damaszkusz és térsége "biztonságáért" felelős egység nyomozati osztályát és a hozzá tartozó börtönt vezette, így
ő határozta meg az intézmény munkarendjét, a "rendszerszerűen alkalmazott brutális kínzási módszerekkel" együtt.

A másik gyanúsított, az Eyad A. néven azonosított 42 éves szíriai állampolgár ennél az egységnél dolgozott, dezertőrök, tüntetők és gyanúsnak ítélt személyek kézre kerítésében és fogva tartásában működött közre. A német szövetségi legfőbb ügyészség szerint 2011 júliusától 2012 januárjáig végzett
tevékenysége során legkevesebb kétezer ember bántalmazásában és kínzásában, és két ember meggyilkolásában segédkezett.

Mindketten 2012-ben hagyták el Szíriát. A Spiegel Online hírportál értesülése alapján menedékkérőként érkeztek Németországba - azokkal együtt, akik pont az általuk képviselt brutális erőszak miatt menekültek el hazájukból. Anwar R. soha nem titkolta múltját; úgy vélhette, hogy kellőképpen eltávolodott a Bassár el-Aszad szíriai elnök uralmával szembeni mozgalmak elfojtásán dolgozó titkosszolgálattól azzal, hogy elmenekült az országból - írta a hírportál.
A német hatóságok nemzetközi együttműködéssel az Aszad-rezsim több mint két tucat további tisztségviselője ellen is nyomoznak emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával.

A válság előtti szintre csökkent a menedékkérelmek száma az EU-ban

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.02.13. 14:21

Fotó: Delil Souleiman / AFP
Tavaly mintegy 635 ezren kértek menedéket az Európai Unió 28 tagállamában, illetve Svájcban, Norvégiában és Izlandon. A legtöbbjük továbbra is szíriai, őket az afgánok és az irakiak követik.
Tovább csökkent a benyújtott menedékkérelmek száma tavaly az Európai Unióban, és immár nagyjából megfelel a menekült- és migrációs válság kezdete előtti, 2014-es szintnek - írja az MTI az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) szerdán közzétett éves jelentésére hivatkozva. Az ügynökség arról számolt be, hogy 2018-ban 634 700-an kértek nemzetközi védelmet az EU huszonnyolc tagállamában, illetve Izlandon, Norvégiában és Svájcban, ami 10 százalékos csökkenés a 44 százalékos visszaesést produkáló megelőző évhez képest, és már megfelel a 2015-ös menekülthullám előtti szintnek.
A kérelmezők legnagyobb csoportját továbbra is a szíriaiak alkották, részarányuk azonban 12 százalékra esett vissza. Őket az afgánok, az irakiak, a pakisztániak, az irániak, a nigériaiak, a törökök és a venezuelaiak követték.

2015-ben és 2016-ban még minden negyedik menedékkérő szíriai volt. Legnagyobb mértékben a kolumbiai, venezuelai, georgiai, palesztin és török kérelmezők száma nőtt 2017-hez képest. A menedékkérelmet benyújtok csaknem ötöde olyan országokból érkezett, amelyek állampolgárai vízummentesen léphetnek be az EU területére.

Az EASO tájékoztatása szerint a tavaly megvizsgált 593 500 elsőfokú beadvány mintegy 34 százalékát bírálták el pozitívan, ez 6 százalékpontos visszaesést jelent. A legnagyobb elismerési arányt a szíriaiak, a jemeniek és az eritreaiak, a legalacsonyabbat pedig a grúzok és a gambiaiak körében jegyezték fel. Az elsőfokú határozatra váró függő ügyek száma 2018 végére 448 ezerre csökkent. Ez 2016 őszén még meghaladta az egymilliót.