Nikotinfüggővé válhat egy egész nemzedék, Amerika kemény szigorításokat tervez

Publikálás dátuma
2019.02.13. 13:13
Illusztráció
Fotó: Benoit Bacou / AFP
Másfél millióval több amerikai fiatal szívott e-cigarettát 2018-ban, mint az előző évben. Ez a szabályozás szigorítására ösztönzi a hatóságot.
Csaknem 4.9 millió amerikai tinédzser élt tavaly e-cigarettával - jelentette be a szövetségi betegségmegelőzési és -ellenőrzési hivatal (CDC). Robert Redfield, a CDC igazgatója újságíróknak hangsúlyozta: 
"a fiatalok e-cigaretta használatának egekbe szökő növekedése azzal fenyeget, hogy a dohányzás csökkentésében elért eddigi eredményeink semmivé foszlanak"

Redfield szerint egy egész nemzedék válhat nikotinfüggővé. Az adat arra késztette a dohánykereskedelmet is ellenőrző Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) vezetőjét, hogy új szabályozást javasoljon az e-cigaretták forgalmazására.
Scott Gottlieb, az FDA vezetője elkeserítőnek nevezte az e-cigaretták növekvő elterjedését. 
"Attól tartok, hogy ez a tendencia 2019-ben is folytatódik, következésképpen kénytelenek vagyunk a szabályozást érintő néhány kemény döntést meghozni"

- fogalmazott Gottlieb újságíróknak.

Szerinte egyetlen fiatalnak sem szabadna dohányoznia, vagy bármilyen, nikotint tartalmazó terméket használnia. Azt azonban egyelőre nem közölte, hogy milyen intézkedésekkel kívánják szabályozni, illetve visszafogni az e-cigaretták fogyasztását. 
Az Altria - amely a világ egyik legnagyobb dohányvállalata - tavaly csaknem 13 milliárd dollárt fektetett be egy e-cigarettát gyártó cégbe. Tizenhat amerikai kutatóintézet pedig - amelyek közül 11 intézmény adományokat kap dohánygyártóktól - a múlt héten az FDA-hoz címzett nyílt levélben szorgalmazta, hogy ne szabályozzák az e-cigaretták forgalmazását. Azzal érveltek, hogy a szabályozás munkahelyeket szüntetne meg.
Szerző
Frissítve: 2019.02.13. 13:19

Jógával is segíthető a méregtelenítés

Publikálás dátuma
2019.02.12. 14:14
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Sokan vallják: a szervezetre időnként ráfér, hogy megtisztítsuk a káros anyagoktól. Az éveleji vagy akár tavaszváró méregtelenítésnek számos módja van, amelyeket a jóga komplexen támogat.
A méreganyagok az anyagcsere folyamatok során távoznak a szervezetből, sokak szerint nem automatikusan. Az biztos, hogy a megfelelő működésükhöz jó vér- és nyirokkeringésre van szükség. Ezt mozgással, például jógával idézhetjük elő, a legkönnyebben egyszerű, mély légzéssel. Furcsának tűnhet a légzést a méregtelenítéssel kapcsolatban említeni, pedig a kilélegzett levegővel nemcsak szén-dioxid, hanem különféle nyomelemek és méreganyagok is kiürülnek a szervezetből.  
„Bárhol, bármikor megemelhető az energiaszint, hatékonyabb működésre kapcsolhatunk, ha 5-10 lassú nyugodt, mély lélegzetet veszünk. Reggel ez különösen hasznos”

- mondta Bogdán-Molnár Virág jógaoktató.

A méregtelenítést támogató jógagyakorlatok részei az olyan légzőgyakorlatok, amelyeket felmelegített testtel kell végezni. A tudatos légzésekkel a tüdő mélyebb rétegei is megtisztulnak az elhasznált levegőtől. A rekeszizom folyamatos fel-le mozgatása erősíti a gyomrot, a szívet, a májat, a lépet és a hasnyálmirigyet, javítja az emésztést, kitisztítja az orr-melléküreget. 
Az energetizálás és a finom nyirokáramlás serkentője a könnyed simító önmasszázs is. Ezt végezhetjük falra polcolt lábakkal is, úgy még hatékonyabb. Lágyan simítsuk át az arcunkat, lábainkat, karjainkat, masszírozzuk meg a fülünket. Remekül beindítja a napot, ha ezután még egy percig babapózban relaxálunk, majd macskaként nyújtózunk egy nagyot, végül lábujjhegyen pipiskedve sétálunk ki a fürdőszobába – mondta a Népszavának Bogdán-Molnár Virág.

Csodás csavarások

A méregtelenítést fokozzák a hasonfekvő ászanák és a csavarások is. A jótékony hatás főként a rekeszizom és a hasi terület masszírozásának köszönhető, mert a pangó állapotban lévő területeket is képes elérni. A csavarások elősegítik a kívülről láthatatlan, belső szervek között lévő, úgynevezett zsigeri zsírraktárak felszámolását, ezáltal hatékony működésre kapcsolják a szerveket, javítják a közérzetet, sőt a derékbőséget is csökkentik. 
A jóga egyébként is tisztítja az elmét, de mentális „jelenlevéssel” fokozható a mélyebb ellazulás. Hatásosabb, ha a gyakorlatok végzése közben figyelünk az érzelmeinkre, azokra az erőkre, amelyek bennünk dolgoznak.
„Szeressük és fogadjuk el magunkat, de legyünk nyitottak a fejlődésre!”

- ajánlotta Bognár-Molnár Virág.

Szerző
Frissítve: 2019.02.12. 14:54

Isiászt is okozhat az ülőmunka

Publikálás dátuma
2019.02.11. 16:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ha hirtelen mozdulatnál, tüsszentéskor, köhögéskor éles fájdalom hasít a derékba, a lábba, isiászra is gondolni kell, amelyet akár tartós zsibbadás és fájdalom is jelezhet.
Ülőideg-gyulladásnak, ülőidegzsábának is nevezett isiász a nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek okai szerteágaznak, de az ülő életmód elsődleges kockázati tényezője. A leggyakoribb kiváltó okai még a porckorongsérv, az ágyéki gerinccsatorna-szűkület, gyulladás vagy keringési rendellenesség. Előfordul, hogy egy rossz mozdulat, helytelenül végzett emelés miatt alakul ki a fájdalom, és igen ritka esetben daganat is okozhat ilyen tünetet - mondta dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

Nem csak a derékfájás lehet a tünete

A fájdalom kialakulhat egy pillanat alatt, de lassan, fokozatosan is. Zsibbadás, érzéskiesés, szúró érzés, ügyetlenebb mozgás, esetleg izombénulás, súlyos esetben pedig akár vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenség jelentkezhet isiász esetén. A fő tünet, a derékfájás valamelyik láb irányába sugárzik ki, és ütögetéssel kiváltható. A fájdalom mértéke sok tényezőtől függ, vannak, akik egészen enyhén érzik, míg mások akár az elviselhetetlenségig fokozódó fájdalomtól szenvednek. A fájdalom érzékelésének helye is változhat: jelentkezhet a derék és a térd között, a far közepétől a vádli külső felszínén a negyedik és az ötödi lábujj közötti területig lefutva, illetve a far belsejétől a belső boka irányába haladva, a belső talpfelszínig húzódva. 
Az isiász okozhat egy hirtelen belenyilalló fájdalmat, ami többnyire az egyik lábban jelentkezik. Ezt nevezik hexenschuss-nak. Az isiász, mint minden gyöki fájdalom, a koponyaűri nyomás fokozódásakor - köhögés, tüsszentés, erőlködés - hirtelen erősödik. Kivizsgálásra azért is szükség van, mert porckorongsérv is hasonló tünetet produkál – mondta a szakorvos.

A torna is fontos

„Sokszor már a páciens tartása is tünetértékű. A kissé elcsavarodott, úgynevezett antalgiás testtartás ugyanis a fájdalom kerülése miatt alakul ki.”

A diagnózis felállításához az alapos fizikális vizsgálat mellett a daganat kizárása miatt labor-, MRI-, és CT-vizsgálatra is szükség lehet. A kezelése elsődlegesen pihentetéssel történik, amelyet kiegészíthet a megfelelő cipő viselése, a kemény felületen való alvás és az isiászborogatás is. A fájdalom csökkentésére a szájon át szedhető szerek mellett megoldás lehet a helyi célzott injekció. Hatékony segítség lehet az orvosi kollagén injekció, a természetes mechanizmusokon alapuló lökéshullám terápia és a non-szteroid, izomlazító hatású infúziós kúraszerű kezelések is. Súlyos esetben akár idegsebészeti műtétre is szükség lehet. 
A fájdalom akut szakaszát követően elengedhetetlen a funkcionális gyógytorna, amelynek célja a csigolyákat tartó, így az ideggyököt felszabadító izmok, mély hátizmok erősítése, folyamatos kondícióban tartása.
Szerző