Valentin-nap: Környezetkímélően is lehet romantikázni

Publikálás dátuma
2019.02.12. 11:11
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A Valentin-nap ökológiai lábnyoma felmérhetetlen, ugyanis csak az Egyesült Államokban mintegy 400 millió szál rózsát és 25 millió tonna – becsomagolt - csokoládét vásárolnak, majd adnak át kedvesüknek.
A szerelmesek ünnepének tartott Valentin-nap alkalmából sokan virágot, bonbont, üdvözlőkártyát, de akár ékszert, ruhákat vagy parfümöt is ajándékoznak a kedvesüknek. Ezeknek a csomagolása szinte azonnal a kukában landol, sokszor a vágott virágok is előbb-utóbb ott végzik. Csak az Egyesült Államokban évente 25 millió tonna csokoládé és édesség fogy. Főleg a bonbonok közkedveltek, amelyeket gyakran több rétegnyi csomagolóanyagba burkolva árulnak – van olyan, amelynek össztömegéből több, mint 40 százalék a csomagolás –, így miután kiürülnek, felesleges műanyag, papír, celofán és alufólia megy a szemetesekbe, majd a természetbe. A gyönyörű csomagolás árát így mindannyian megfizetjük. Megoldás lehet, ha nem választunk túlcsomagolt terméket, de a legjobb módszer kétségkívül az, ha csomagolásmentes boltban vásárolunk - olvasható a Rondo Hullámkartongyártó Kft. közleményében.

Műanyag nélkül

Üdvözlő- és képeslapból az Egyesült Államokban 180 millió, míg Angliában 24 millió fogy Valentin-nap idején. Ezek sokszor műanyagot és alumíniumot is tartalmaznak, így újrahasznosításuk nehézkes. Jobb, ha online képeslapot használunk vagy válasszunk olyat, ami egy réteg papírból készült. A legnépszerűbb Valentin-napi ajándék a virág, csak erre a napra több száz millió szál rózsát termesztenek világszerte. Ha nem celofánba, lassan lebomló műanyagba, hanem papírba csomagoltatjuk, nem keletkezik műanyagszemét. Díszcsomagolás, műanyag masni vásárlása helyett használhatunk kartondobozt, újságpapírt vagy kendőt is. Ezekkel egyedi, dizájnos és környezetkímélő csomagolást varázsolhatunk az ajándék köré. Az is megoldás lehet, ha tárgyak helyett utazást, vacsorát, belépőjegyet adunk szerelmünknek, hiszen az élmény örök elmék marad.
Szerző
Frissítve: 2019.02.12. 16:47

Kipusztulás fenyegeti a rovarokat, és ennek katasztrofális következményei lehetnek

Publikálás dátuma
2019.02.11. 18:09
Illusztráció
Fotó: Stéphane Vitzthum / AFP
A kihalás veszélyezteti a világ rovarjait, ami az ökoszisztéma katasztrofális összeomlását hozhatja magával, derül ki egy vasárnap publikált friss kutatásból.
A rovarfajok 40 százalékának csökken a populációja, harmaduk pedig veszélyeztetett. Kihalási rátájuk nyolcszor gyorsabb, mint az emlősöké, a madaraké és a hüllőké – írta a Sokszínű Vidék a The Guardianben ismertetett jelentés alapján.  
A tudósok szerint a rovarok száma évente 2,5 százalékkal csökkent, ami nagyon gyors. Tíz év múlva negyedannyi lesz belőlük, 50 év múlva feleannyi, 100 év múlva pedig az összes rovarfaj kipusztulhat. A Földön 17-szer több rovar él, mint ember, elengedhetetlenül szükségesek az ökoszisztémák helyes működéséhez, mert nemcsak táplálékok, hanem egyben beporzók is.
Ha nem változtatunk az élelmiszer-előállítási módszereinken, a rovarok néhány évtizeden belül kipusztulhatnak. A bolygó ökoszisztémáira nézve ennek több mint katasztrofális következményei lennének

– írták a kutatók.

A rovarállomány súlyos csökkenését Németországban és Puerto Rico-n is megfigyelték már, de a mostani jelentés szerint a krízis globális. A Biological Conservation című tudományos lapban publikált analízis szerint a rovarok kihalásának egyik legfőbb okai a rovarirtók használata, az urbanizáció és a klímaváltozás is.
Szerző

Jegesmedve-terror miatt hirdettek szükségállapotot az orosz sarkvidéken

Publikálás dátuma
2019.02.09. 19:37

Fotó: Maksim Blinov / AFP
A hatalmas ragadozók már a spájzban vannak - és más helyiségekben is.
Jegesmedvék tartják rettegésben az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja szigeteket, ahol annyira elszaporodtak a medvetámadások, hogy szükségállapotot is hirdettek a sarkköri tartományban - írja a BBC-re hivatkozva az index.hu. A szigetcsoport legnagyobb településének számító Belusja Guba környékén a hatóságok szerint úgy 52 medve él, ezek közül pedig 8-10 állandóan van a lakott területen belül. 
A helyi rendőrség szerint a medvék annyira felbátorodtak, hogy már nem félnek az autóiktól és a szirénáiktól, megtámadják az embereket, sőt, még házakba és közintézményekbe is simán bemennek. A helyiek azt mondják, hogy még sosem láttak ilyen szintű medveinváziót. A helyi hatóság viszont tehetetlen, mert a jegesmedvék védett állatok Oroszországban, az orosz szövetségi környezetvédelmi hivatal pedig még a medvetámadások után sem hajlandó kiadni külön engedélyt az állatok kilövésére.
Szerző