Előfizetés

Balog Zoltán is dönthet a Széchenyi- és Kossuth-díjakról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.08. 20:13

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az emberi erőforrások volt minisztere a testület egyetlen tagja, aki se nem tudós, se nem művész.
Balog Zoltán református lelkészt, az emberi erőforrások volt miniszterét kérte fel a miniszterelnök az évente megújított Kossuth- és Széchenyi-díj bizottságba Szőcs Géza Kossuth-díjas költő, volt államtitkár helyett – vette észre a hvg.hu. A portál kiemeli, hogy Balog lesz a tíztagú testület egyetlen tagja, aki se nem tudós (ezek közé sorolva Bogsch Eriket, a Richter Gedeon gyógyszercég elnökét), se nem művész. Rajta kívül olyan tag is csak egy van, aki nem birtokosa maga is a Kossuth- vagy a Széchenyi-díjnak, amelynek kiosztására javaslatot tesznek a kormánynak, de a másik ilyen, Klinghammer István volt államtitkár egyúttal akadémikus, térképész professzor. A többiek: Freund Tamás és Hámori József neurobiológus, Vékás Lajos jogász, illetve Eperjes Károly színész, Marton Éva operaénekes, Mezey Katalin költő és Sánta Ferenc hegedűművész.

Megbukhatott a nemzetbiztonsági átvilágításon Demeter Márta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.08. 19:20

Fotó: Tóth Gergő
Az LMP társelnöke nem válaszolt egyértelműen az ezzel kapcsolatos kérdésere, de közölte: szerinte a mostani helyzet abba a támadássorozatba illeszkedik, amit a Fidesz a legkeményebb ellenfelei ellen indított.
Újabb elemmel bővült az ellenzéki képviselőkkel szembeni támadások sora. Kövér László útján tudatták Demeter Mártával, hogy veszélyt jelent a NER-re, és nem tűrik, hogy belelásson az embereket megkárosító játékaikba. Mindenféle ürügybe belekapaszkodva próbálják azt megakadályozni, hogy az ellenzék a zavaros és törvénytelen kormányzati ügyekről tájékoztathassa a magyar embereket. Nem fogadjuk el a nyilvánvalóan politikai megrendelésre készült, alaptalan megállapításokat Demeter Márta munkáját illetően, ezért az ügyben a szükséges jogi lépéseket megtesszük. Minden leszámolási kísérlet dacára folytatjuk a munkát és nem hagyunk fel a Fidesz leleplezésével és a NER felszámolásával” – ez állt az LMP csütörtök esti közleményében. Az Azonnali pénteken ezzel kapcsolatban feltette a kérdést: ez vajon jelentheti-e, hogy Demeter megbukott az átvilágításon. Demeter tavaly egy parlamenti írásbeli kérdésében azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egyik lányát utaztatta haza Ciprusról az egyik honvédségi repülőgép. A Honvédelmi Minisztérium viszont közölte, hogy valójában egy ENSZ-missziót teljesítő Orbán L. nevű százados tért vissza Ciprusról, ő kapott engedélyt arra, hogy a miniszterelnök lányáéval megegyező nevű kislánya a gépen vele utazhasson. Az ügy miatt Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke kezdeményezte Kövér László házelnöknél, hogy ismét világítsák át Demetert, aki szerintük nemzetbiztonsági kockázat. A portál a közleménnyel összefüggésben megkereste Demetert és az LMP szóvivőjét is, de egyiküktől sem kaptak egyértelmű választ arra, megbukott-e az LMP társelnöke az átvilágításon. Demeter az Azonnalival közölte, hogy az elmúlt években két alkalommal is átesett nemzetbiztonsági átvilágításon, a szakmai szempontú eljárás során semmilyen kockázatot nem állapítottak meg. A harmadik átvilágításról csak annyit írt: „a mostani helyzet abba a támadássorozatba illeszkedik, amit a Fidesz a legkeményebb ellenfelei ellen indított.” Szerinte minden konkrétum nélkül és kellő homályossággal megismételték a pontosan meg nem határozott nem nyilvános adathoz való viszonyulását.

Visszaszólt Handó az őt kritizáló OBT-nek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.08. 18:55

Fotó: Vajda József
Már első mondatában törvénytelen működéssel vádolta meg az Országos Bírói Tanácsot, és levelét azzal zárta: reméli, hogy független és pártatlan munkát végeznek.
Személyeskedő hangvételű, minden bíróhoz eljuttatott írásban vágott vissza Handó Tünde az ő tevékenységét kritizáló Országos Bírói Tanácsnak (OBT) – írja a hvg.hu. A cikk szerint – miután néhány kérdést és egy szokatlanul kemény figyelmeztetést kapott szerdán az OBT-től – az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke postafordultával válaszolt is. Mint a portál felidézi, a Handó Tündének feltett kérdések a következők voltak: – Hogyan nevezhették ki negyedszer is Zsurzsa Józsefet a Hódmezővásárhelyi Járásbírósági elnökké, úgy, hogy ehhez az OBT nem járult hozzá? – Miért vonta el az OBT, amúgy kétharmados törvényben biztosított jogszabály-véleményezési jogát? – Miért akadályozza az OBT-t törvényi feladatai elvégzésében?    Ezekre a látszólag könnyű kérdésekre nem kapott választ Handó Tündétől az OBTm erre a tanács a következő üzenetet küldte a hivatal elnökének: „a törvények betartása és betartatása nem választás kérdése, hanem alkotmányos kötelesség a közhatalom gyakorlói számára.
Handó Tünde erre a figyelmeztetésre minden eddiginél személyeskedőbb hangvételű elektronikus körlevelet írt. Eszerint annak ellenére, hogy 2018. április vége óta törvénytelenül működik az OBT, ő mindent megtett azért, hogy a tagok megfelelő tájékoztatást kapjanak. Azt is írta, hogy mindezek ellenére az OBT tagjai „irományukban valótlanságokat állítanak, illetve valós tényeket hamis színben tüntetnek fel”. Azt pedig, hogy az OBT közleményéről annak nyilvánosságra kerülése után röviddel hírt is adtak online hírportálok, nyilvánvaló összejátszásnak tekinti. Szerinte erre utal az az interjú is, amit Keviczki István, a Fővárosi Törvényszék közelmúltban lemondott bírája adott, amelyben keményen kritizálta a bíróságok és az ügyészségek működését is. „A bíró munkája során még a látszatát is kerüli annak, hogy bárkinek kedvez, eljárása, döntése pártos vagy előítéleten alapul” – idézte levelében Handó a bírák etikai kódexét. Hozzátette: csak remélni meri, hogy az OBT-tagok a tárgyalóteremben alaptörvényi kötelezettségüknek eleget téve függetlenül és pártatlanul, az etikai kódexnek megfelelő hozzáállással bírálják el az eléjük kerülő ügyeket.