Az erzsébetvárosi önkormányzat cége miatt zárták el a gázt

Publikálás dátuma
2019.02.08. 16:48

Fotó: Szücs Balázs / Facebook
Egy ideig szünetelt a szolgáltatás a társasházban.
A Dohány utca 45-ben nem csak önkormányzati képviselői irodák, hanem erzsébetvárosi lakosok is laknak. Vagyis laknának. Tegnap a gázművek emberei arról tájékoztattak, hogy leszerelik a gázórát a házban és elzárják a gázt. Fűtés nincs. Ugyanis az önkormányzat nem fizette be a számlákat és a felszólításokra sem válaszolt” – ezt írta még február elsején a Facebook-oldalán Szücs Balázs, a Párbeszéd önkormányzati képviselője. Hozzátette: a lakók nevében levelet írt a jegyzőnek, hogy folytasson le belső vizsgálatot, hogyan történhetett meg mindez, és ki ezért a felelős.
Az Index az ügyben megkereste az önkormányzatot, ahol a portál szerint közölték: a gázművek díjfizetési hátralék miatt szerelte le a gázórát. Korábbi gyakorlat szerint az önkormányzat cégének helyiségellenőr előadóit szokták értesíteni, de erre most valamiért csak utólag került sor. Az elmaradt számlák kifizetéséről az Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt. haladéktalanul intézkedett, így a szolgáltatás szüneteltetése egy napig sem tartott és a gázórát újból üzembe helyezték.
Szerző

Tizenkét fok is lehet szombaton

Publikálás dátuma
2019.02.08. 16:35
Illusztráció: NASA/Dave Hughes
Fotó: NASA/Dave Hughes
Az ország északi részén viszont mindössze 3-4 fok várható, de mindenütt fátyolfelhős, napos időre van kilátás.
Az Országos Meteorológia Intézet előrejelzése szerint éjjel északnyugat felől ismét fátyolfelhők érkeznek, melyek szombaton az ország nagy részén szűrik a napsütést. Legfeljebb elvétve fordulhat elő jelentéktelen eső, hószállingózás. Éjszaka foltokban zúzmarás köd, főként északkeleten alacsonyszintű rétegfelhőzet is képződik, ez utóbbi holnap tartósan is megmaradhat. Kezdetben többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, majd a reggeli óráktól többfelé élénk, az Észak-Dunántúlon erős lökések is kísérik a déli szelet.  
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -5 fok között alakul, de a kevésbé felhős, szélvédett vidékeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 6 és 12 fok között, a tartósan borult északkeleti területeken 3 és 6 fok között alakul. A legenyhébb idő a Kisalföld nyugati részén, Sopron környékén várható, míg a leghűvösebbnek a Cserhát északi része, Salgótarján térsége ígérkezik.
Szerző
Témák
időjárás

Végrehajtási eljárást indított az Átlátszó a Külügyminisztérium ellen

Publikálás dátuma
2019.02.08. 16:14

Fotó: Molnár Ádám
Bírósági ítélet ellenére sem adták ki a portálnak az összes, általuk igényelt közérdekű adatot.
Jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta ki a Külgazdasági- és Külügyminisztérium az Átlátszó által igényelt közérdekű adatokat. A portál arra volt kíváncsi, mire költi a magyar adófizetők pénzét Washingtonban a Magyar Foundation of North America (MFNA) nevű szervezet, ami évente több mint 600 millió forintot kap a kormánytól. Az Átlátszó felidézi, hogy az MFNA egy Amerikában bejegyzett civil szervezet, amelynek célja az amerikai-magyar kapcsolatok erősítése, kapcsolattartás az amerikai magyarokkal, illetve a magyar kultúra amerikai népszerűsítése. Egyetlen bevételi forrása a magyar kormány által minden évben nyújtott támogatás. A portál szerint az MFNA átláthatatlanul működik, ezért közérdekű adatigénylésben kérték ki a Külgazdasági- és Külügyminisztériumtól az alapítvány által összeállított és hazaküldött számlaösszesítőket. Később pert indítottak, és a tavaly novemberi jogerős bírósági döntés után meg is kaptak egy darab ilyen számlaösszesítőt a külügytől.
„Ám a 2015-ös, illetve a 2017-es elszámolást a mai napig nem kaptuk meg, ezért végrehajtási eljárást indítottunk”

– írja a portál.

Szerző