Előfizetés

A TASZ-szal és a Helsinki Bizottsággal is találkozik Budapesten az amerikai külügyminiszter

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.08. 10:20
Mike Pompeo
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Helsinki Bizottság megerősítette: meghívták szervezetüket arra a jövő hétfői megbeszélésre, amelyen a Budapestre látogató Mike Pompeo amerikai külügyminiszter civilekkel találkozik.
A hírt a 444.hu közölte azzal a kommentárral, hogy mindez erős üzenet a civil szervezetek ellen évek óta hadjáratot folytató magyar kormánynak. Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni, hogy a Fidesz a TASZ-t és a Helsinki Bizottságot is Soros-féle szervezetnek tartja. Mint azt lapunk is megírta, Mike Pompeo jövő hétfőn érkezik Budapestre. Találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, Szijjártó Péter külügy-, valamint Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel. A hírblog cikke szerint ezen túl civil vezetőkkel is találkozni fog. A lapnak a Helsinki Bizottság és a TASZ képviselői megerősítették, hogy az amerikaiak őket is meghívták erre a találkozóra.
A külügyminiszteri vizit egyébként azért lesz pikáns, mert az amerikaiaknak nem tetszik Orbán Viktor néhány, a közelmúltban tett nyilatkozata. A kormányfő többek között arról beszélt, szeretné, ha Magyarország olyan semleges lenne, mint Ausztria, és bár a NATO-ból nem akar kilépni, elvárja, hogy Washingtonban ne szóljanak bele abba, milyen üzleti kapcsolatokat épít Kínával és Oroszországgal. A Trump-kormányzat ezenkívül nagyon elégedetlen azért, mert a magyar kormány blokkolja Ukrajna NATO- és uniós integrációját, nem lép az Egyesült Államok számára fontos energetikai ügyekben és nem hajlandó aláírni a kétoldalú védelmi egyezményt, amit Washington már egy sor közép-európai állammal megkötött.

Mikor történt a halálos következményű baleset?

Ungár Tamás
Publikálás dátuma
2019.02.08. 09:54

Fotó: Shutterstock
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja az ügyészség K. G.-t, mivel a férfi a nyomozóhatóság véleménye szerint nem megfelelően látta el egyik betegét.
A Pécsi Járásbíróságon csütörtökön elkezdett büntetőper vádlottja 2016-ban a Pécsi Tudományegyetem 400 ágyas klinikájának sürgősségi osztályán dolgozott. Március 26-án egy 91 esztendős pécsudvardi férfit szállított be a mentő: otthonában elesett, és háziorvosa combnyaktörés gyanújával küldte Pécsre. A mentősök diagnózisa is ugyanaz volt, a sürgősségi osztályon szolgáló K. G. viszont nem vizsgálta, hogy történt-e törés csípőtájon. Az orvos hazaküldte a beteget, akit két nappal később kómás állapotban hoztak vissza. Akkor már megállapították, hogy combnyaktörése van, hozzáfogtak annak kezeléséhez, ám a beteg március 3-án tüdőgyulladásban meghalt. A vádiratban az áll, hogy a törés diagnózisának elmaradása, a kezelés késedelme szerepet játszott az idős ember halálában. A per első napján a bíró elmondta, ha K. G. elismeri a terhére rótt vádat, akkor tárgyalás nélkül hozzák meg az ítéletet, és az orvosnak esélye van arra, hogy pénzbírsággal zárul az eljárás. Ám ha tárgyalás eredményeképp dönt a bíróság, akkor a vádlottat – bűnössége esetén – 1-5 éves szabadságvesztés fenyegeti. Az orvos nem ismerte el felelősségét, így a per elkerülhetetlenné vált. A bíróságon K. G. nem tett vallomást, ezért felolvasták korábbi vallomásait. Az orvos a vizsgálat során azt állította, hogy a beutaló papírra nem írták rá a combnyaktörés gyanúját, így a beteg szavaira építette a saját diagnózisát. Az idős férfi a bal térdét fájlalta, és nem panaszkodott csípőtáji fájdalomra. Így csak a térdét röntgenezték meg, amelyen nem találtak elváltozást. A beteg nem várta meg a mentőt, taxival ment haza. K. G. úgy gondolja, a következő két napban érhette valamilyen trauma pécsudvardi férfi csontjait. A tárgyalást elnapolták, a bíróság döntését a későbbiekben meghallgatott szakértők véleménye meghatározóan befolyásolhatja majd. Kérdés, hogy a dokumentumok alapján megállapítható-e a végzetes törés időpontja. 

Tarlós István: az is rajtam múlt, hogy még választható a főpolgármester

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.08. 09:30
Tarlós István főpolgármesterként nem tart kihívóitól
Fotó: Tóth Gergő
Felelőtlennek tartja az ellenzék választási ígéreteit a főpolgármester, aki a BKK lehetséges megszűnéséről is beszélt az újra kormánypárti Magyar Nemzetnek.
„– A magukat nagy demokratának tartó előválasztók jó lenne, ha elgondolkodnának azon, hogy nem kis részem van abban, hogy maradt a közvetlen főpolgármester-választás” - ez az egy mondat is magában hordozza az interjú hangulatát, amit Tarlós István a Magyar Időkből Magyar Nemzetté átvedlett, tartalmában azonban változatlanul kormánypárti lapnak adott.
A főpolgármester ezzel is jelezte, hogy nem tart az ellenzéki kihívóktól, akik szerinte felelőtlen és gyermeteg ígéretekkel, butaságokkal szédítik reménybeli választóikat, mintha nem tudnák, hogy bármilyen jövőbeli hitelfelvételhez kormányzati engedélyre lenne szükség, „Arról nem is beszélve, hogy az adósságokat vissza is kell majd valamiből fizetni.”
ár Tarlós ezt nem mondja ki szavaiból úgy tűnhet, hogy egy ellenzéki főpolgármesternek esélye sem lesz a későbbi hitelek kormányzati jóváhagyására.

A lekezelő megjegyzéseknek ellentmondva ugyanakkor hozzáteszi: „...egyetlen kihívómat sem szabad lebecsülni, a végeredményt megtippelni pedig egyáltalán nem szerencsés, de ilyen nyugodtan még egyetlen választásra nem készültem.”
A főpolgármester a városvezetés terveiről, várható döntéseiről is beszélt:
  • szerinte az 15 éve csúszó e-jegyrendszer bevezetésének sikerén áll vagy bukik, hogy a BKK megmaradhat-e egyáltalán a jövőben
  • a kormány segítségével rendeződhet a Bálna helyzete, amihez a Fővárosi Közgyűlés beleegyezésére van szükség; hogy milyen rendezésre gondolt, az Tarlós nem fejtette ki, a riporter pedig nem kérdezett rá
  • Tarlós István kitért az 50 milliárdos nagyságrendű Hungexpo-fejlesztésre (itt tarthatják a tervezett Eucharisztikus Világkongresszust és a Vadászati Világkiállítást is) és nagy eredménynek tartja, hogy a projekt közlekedésfejlesztését a főváros oldhatja meg