Előfizetés

Csányi kapta a legtöbb szavazatot az UEFA kongresszusán

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.07. 15:29
Csányi Sándor
Fotó: Népszava
Újraválasztották a FIFA alelnökévé és az UEFA végrehajtó bizottsági tagjává, valamint az európai szövetség alelnöke is lett.
Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vezetőjét újraválasztották a nemzetközi szövetség (FIFA) alelnökévé és az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsági tagjává az UEFA csütörtöki tisztújító kongresszusán, Rómában. A végrehajtó bizottságba a 11 jelöltből nyolc tagot – köztük egy nőt – választottak négyéves periódusra, 2023-ig. Az 55 tagállam szavazataiból 53 volt érvényes és 2 érvénytelen, az MLSZ első embere kapta a legtöbb szavazatot, 49-et. Ezt követően – közfelkiáltással – szintén négyéves időtartamra bizalmat kapott a FIFA alelnöki pozíciójára is, amelyért nem volt más induló. Az új végrehajtó bizottság első ülésén az újraválasztott elnök, Aleksander Ceferin bejelentette, hogy Csányi Sándort megválasztották az UEFA egyik alelnökének is. Az MLSZ kiemelte: korábban sosem fordult elő, hogy magyar sportdiplomata egyszerre töltött be két ilyen magas rangú nemzetközi tisztséget, mint a FIFA és az UEFA alelnöki posztja. 
Csányi Sándor a 2015-ös bécsi kongresszus döntése nyomán lett a végrehajtó bizottság tagja, míg a nemzetközi szövetség (FIFA) tanácsába 2017 áprilisában került be. A FIFA alelnökévé tavaly februárban választották meg.

Fucsovics negyeddöntőbe jutott Szófiában

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.07. 14:32
Fucsovics Márton
Fotó: WILLIAM WEST / AFP
A magyar játékos küzdelmes, 2 óra 48 perces mérkőzésen jutott tovább az 524 ezer euró (166 millió forint) összdíjazású keménypályás tenisztornán.
Fucsovics Márton (47.) és csütörtöki nyolcaddöntős ellenfele, a német Yannick Maden – aki a selejtezőből került a főtáblára – eddig egyszer találkozott egymással: tavaly a budapesti salakpályás tornán a rangsorban 121. rivális három játszmában győzött. Szófiai mérkőzésük az első adogatójátéktól kezdve nagy csatát hozott, a magyar játékos három, Maden hat bréklabdát hárított, mielőtt eljutottak a rövidítésig. Itt Fucsovics 5-0-ra elhúzott, majd harmadik játszmalabdáját értékesítve, 66 percet követően előnybe került. A második szett gyors brékváltással indult, de mivel a magyar teniszező – elsősorban a második szerváival – sokkal rosszabb arányban nyerte meg a labdameneteket, mint az első felvonásban, Maden még kétszer el tudta venni Fucsovics adogatójátékát, így 49 perc alatt egyenlített. A döntő játékrész remekül indult magyar szempontból: a nyíregyházi játékos két brékkel 3:0-ra vezetett, ám 4:4-nél már egyenlőt mutatott az eredményjelző, elsősorban azért, mert Fucsovics rossz százalékban ütötte pályára az első adogatásait. A ranglista-47. teniszező ezt követően ismét elvette ellenfele adogatójátékát, így szerválhatott a mérkőzésért: Maden ekkor ugyan kiharcolt két bréklabdát, de a magyar játékos nem ingott meg, és második meccslabdáját kihasználva, 2 óra 48 perces csata végén továbbjutott.
„Kegyetlenül nehéz meccs volt, Maden elképesztően jól teniszezett, főleg a bréklabdáknál”

– nyilatkozta az MTI-nek Fucsovics Márton.

A magyar játékos hozzátette:
„Nem emlékszem, mikor volt 23 bréklabdám egy meccsen. Régebben egy ilyen mérkőzést elbuktam, most erős tudtam maradni a legnehezebb pillanatokban is, ennek köszönhetem a győzelmet. A döntő szettben, amikor 3:0 után dupla brékről kiegyenlített, nagyon erősnek kellett lennem fejben. Örülök, hogy sikerült.”

A következő ellenfelével kapcsolatban azt mondta, a hétvégén volt egy nagyon jó edzése Bautista Aguttal, hihetetlen stabil és nagyszerű formában van.
„Tudom, mire számíthatok a negyeddöntőben ellene. Azon leszek, hogy kihozzam magamból a maximumot, és élvezzem a teniszt”

– utalt arra, hogy pénteken a negyedik helyen kiemelt, az ATP-rangsorban 18. Roberto Bautista Aguttal találkozik pályafutása során először. A spanyol teniszező az év elején az elődöntőben a világelső Novak Djokovicot verve nyerte meg a dohai tornát, majd az Australian Openen elbúcsúztatta az idén visszavonuló Andy Murrayt, és egészen a negyeddöntőig menetelt. 

Eredmény:

Egyes, nyolcaddöntő: Fucsovics Márton-Yannick Maden (német) 7:6 (7-3), 3:6, 6:4

Valószínűleg Sala holttestét találták meg a tengerbe zuhant repülőgépben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.07. 11:37
Emiliano Sala
Fotó: LOIC VENANCE / AFP
A január 21-én eltűnt gépen ketten utaztak, de amikor pár napja felfedezték a gép roncsait, csak egy holttestre bukkantak benne - most úgy tűnik, ez az argentin futballistáé.
Nagy valószínűséggel a 28 esztendős Emiliano Sala holttestét találták meg a La Manche csatorna mélyén talált repülőgéproncsban - írja az Euronews információira hivatkozva az Index. A gépre a napokban bukkantak rá 67 méter mélyen Guernsey szigetének közelében, de a fedélzeten csak egy holttest volt, pedig a gépen ketten - a pilóta és Sala - utaztak.

A megtalált testet az angol partokhoz közeli Portland-szigetre szállították, hogy átadják a dorseti halottkémnek. Egyelőre nem adtak ki arról információkat, hogyan azonosíthatták Salát. A légi baleseteket vizsgáló szervezet annyi közölt, hogy nehéz körülmények között zajlott a mentés az időjárási viszonyok miatt.

Emiliano Sala január 19-én igazolt a francia Nantes-ból az angol Premier League-ben szereplő Cardiffba: ő volt a walesi klub rekordigazolása, 15 millió fontot fizettek érte. Éppen a repülőút előtt búcsúzott el korábbi csapattársaitól, majd egy kisrepülővel új klubja felé vette az irányt, de január 21-én este eltűnt a La Manche fölött.

A baleset után Saláék keresésére indultak, de január 24-én lefújták a hivatalos kutatásokat, mert a túlélési esélyeket már minimálisnak látták. A keresést, amelyre több neves futballista, köztük Kylian Mbappé is adott pénzt, egy privát cég folytatta, és sikerült is megtalálniuk a roncsot szonár segítségével. Egy távirányítású eszköz segítségével pedig fel is fedeztek egy testet a gépben.

A vizsgálatok egy ideig még elhúzódhatnak, ahogy a két érintett futballklub egyezkedése is, a Nantes ugyanis azt akarja, hogy a Cardiff fizesse ki a játékos árát, hiszen a tragédia idején már megköttetett a szerződés, ami érdekes jogi (és etikai) dilemmát okoz.